dimecres, de març 03, 2021

724.- Bullangues? [1]

 

724.- Bullangues? [1]

Barcelona té una certa tradició en allò que s’anomenen BULLANGUES (la definició que incorporo és la de Viquipedia, perquè és la que he trobat amb més caire polític. Els diccionaris catalans son molt concisos en donar la definició de bullanga). Els historiadors ens podran explicar amb concreció, allò  del per què de tot plegat. Però, el que sembla cert és que, darrere de totes elles, hi havia un sentit de malestar i injustícia social  realment patent i manifest i que, en tots el casos, les reclamacions  que eren  l’objecta d’aquelles manifestacions,   des del poder central, s’intenten solucionar amb repressió (afusellaments inclosos) o amb càrregues militars o bombardejos de Barcelona. L’Estat espanyol, sempre ha estat molt procliu a donar carta blanca al militars per solucionar problemes socials. Però aquesta vegada, ara, avui dia, si podem definir els esdeveniments diaris i des de fa dies, a Barcelona, amb sorolls i crits socials  perfectament audibles com a bullangues, la pertinença a l’OTAN de l’Estat espanyol, impossibilita la utilització de l’exercit. L’únic sistema coercitiu que li queda a l’Estat, i que és molt poderós no cal oblidar-ho, és el conjunt del que anomena cuerpos  y fuerzas   de seguridad del Estado. Com a mostra, només cal recordar la presència multitudinària dels anomenats  Piolins durant l’Octubre del 2017

Les bullangues, durant la primera meitat del segle XIX, tenen, en un sentit (reivindicatiu) o altre (purament diguem-ne bullanguero), un marcat caràcter revolucionari o revisionista (segons  vist des del prisma carlí o lliberal, propis de l’època)   i és possiblement, per aquest aspecte diguem-ne marcadament reivindicador, que l’Estat  prenia  mesures perquè,  i en independència de la visió d’una o altra banda de l’arc polític en que es propiciïn, no fos cas que la febre revolucionària prengués un caire inacceptable, entès com a perillós des del punt de vista sempre conservador del govern de torn. En qualsevol cas, les demandes, com que el poder actuava i actua  de forma reactiva sempre i les demandes eren fetes callar mal fos a canonades, es quedaven per resoldre. I així hem anat tirant.

Ara, Barcelona i algunes ciutats catalanes, cremen. Amés de cremar, grups anarcos més o menys concrets, aprofiten l’avinentesa  per allò de que el millor és que no hi hagi res però traiem-ne profit del moment (mal sigui amb un xandall o una samarreta...), elements que, si ho rumiem bé, fan més soroll del que en fan els altres  queixant-se amb raó i que, donades les circumstàncies que els hi són pròpies, aquests grups àcrates s’han de separar de tota la colla  encara que només sigui perquè els altres, els bullanguers de veritat, puguin expressar-se amb una  certa normalitat. El que  malauradament no sabrem, perquè la desconfiança en el poder no és pas una cosa d’avui dia,  és si, aquests dropos que trenquen aparadors alguns dels quals han estat detinguts (vol dir que la policia sabia on trobar-los...), pertanyen al sectoral  que ens diuen que hi pertanyen, o  són  o formen part de l’esfera conxorxada des de dintre del sistema amb la finalitat de que, les reclamacions que els manifestants posen sobre de la taula, quedin esmorteïdes o apagades.

 Le  Bullangues, repeteixo, formen part de la identitat barcelonina. En el meu entendre, potser s’hauria de pensar, com s’havia d’haver pensat segles endarrere, que la repressió del sistema, com a resposta a unes reivindicacions que ningú ens vindrà a dir que son una bestiesa, farà que, com passava en el Segle  XIX, sigui la solució de  les demandes que son justes. Si no es fa bé i no s’atenen les reclamacions que tots sabem quines son(i que no dic que sigui una qüestió senzilla), la llavor revolucionària, i no precisament anarco si no que   burgesa, com correspon a molts dels que estan aixecant i mantenint la protesta, continuarà.  I no oblidem que, les grans revolucions que han marcat  la història, no han estat precisament les que han dirigit els grups diguem-ne  àcrates sinó, al contrari, han estat les comandades i dirigides des dels grups que podríem anomenar burgesos. Cremar contenidors, no és més que  la forma equivalent a aixecar les llambordes dels carrers per trobar-hi la platja  que hi havia a sota.  En De Gaulle, que encarava el problema amb repressió pura i dura, de viure encara, ho recordaria molt bé.

 

J.  Vinyeta

3 de Març de 2021



[1] les Bullangues són l'expressió de les tensions socials sorgides en el si de la societat catalana arran de l'extensió de les relacions socials capitalistes.