dissabte, de novembre 07, 2020

710.- Angoixes


710.-  Angoixes.-

Ja vaig dir que, en el meu entendre, la societat civil no hem fet bé les coses. Però també afegia que la disbauxa administrativa ha estat de traca i mocador. No ja en no fer els més mínims controls necessaris en el carrer o en les terrasses del bars, si no, i encara és més escandalós, deixant passar mesos sense preparar res  per arreglar/preveure el que la mateixa administració ens avisava de que arribaria. Si no recordo malament, durant el mes de Juliol, es va aprovar, aquí a casa nostra, un pla de contingències davant de la segona onada que se’ns venia a sobre[1]. Després de cinc mesos de la vigència del pla, estem on estem. Entre les mesures, hi havia la de mantenir els CAP oberts... Però no es tractava solament de fer el parament mèdic necessari, no. Es tractava també de posar-hi un mínim d’ordre en la qüestió  social,   de preveure d’alguna manera la patacada que, directa o indirectament, arriba ara cremant el poc que havia quedat viu.

Entre altres coses, quasi totes elles de previsió mèdica, aquell pla,  insistia en fer el famosos PCR (d’altra banda sense els rastrejadors suficients i qualificats, qüestió que encara dura...) mentre que altres veus, també serioses i tant o més creïbles, ens deien de fer els famosos tests ràpids d’antígens, que ara s’han començat a fer. Però resulta que  si parem atenció al BOE[2], notarem que determinades  subvencions a les Autonomies, serien adjudicades segons el número de PCR que es realitzessin. Subvencions que es repartirien el Novembre següent, o sigui aquest mes present. No deixa de ser curiós que ha estat ara, precisament durant aquest mes, quan s’ha posat en marxa el pla de tests d’antígens. Deu ser que, com sempre, només soc un mal pensat.

Tot plegat, les constants contradiccions de i entre les Administracions, els ERTO que s’estan convertint en ERO. Gent sense ingressos des de Març i sense saber fins quan aquesta situació. L’Agència tributària que continua treballant exigint pagaments als autònoms i augmentant  quotes, endarrerint els retorns de les IRPF negatives. Amb col·lapses i retards inadmissibles en l’Administració, que a més  mostren dia a dia el seu grau d’obsolescència,  a l’hora d’autoritzar les despeses i ajudes derivades  dels decrets aprovats. Amb pressupostos generals prorrogats des de 2017, si no vaig errat, aquí  i  allà. Amb autèntics despropòsits entre la classe política que només pretenen el vot del que s’hi trobi despistat,  oblidant-se precisament, com ja és habitual, dels que els paguem i de que ara, tot i que només és per crear-los-hi problemes, estem malalts.  Amb un 40% de l’atur juvenil. Amb una caiguda del PIB prevista per la  UE superior al 12%... Convindrem que  les incerteses que tot plegat estan posant sobre de la taula, creen angoixes en tothom, però especialment en aquells sectors ja deprimits que veuen que el   túnel se’ls  hi allarga.

En aquestes circumstàncies (o en qualsevol altres que es facin venir bé...), apareixen sempre salvadors de la pàtria que, curiosament, estan sempre en els extrems de l’arc polític. Això és una realitat i  com a mostra, les manifestacions, gens pacífiques per cert, de la setmana passada arreu de l’Estat (i no crec que ens les estalviem aquest cap de setmana...) orquestrades des de VOX i, per l’altra extrem, una extrema esquerra sense nom concret, però fent bo aquell aforisme que ens diu allò de que els extrems es toquen... Els populismes, els d’uns i els d’altres, troben racó, sempre, en la misèria, de la qual en son sempre responsables (i no dic que en això no tinguin raó) els que manen. El que passa és que la història ens  ha deixat sempre clar que, si aquests dits  populistes que marxen amb clar ideari feixista  arriben al poder, la llibertat que ells prediquen resultarà que només és per aquells que els hi son incondicionals. La Història, repeteixo, ens ho deixa escrit amb noms que tampoc estan tant lluny d’avui dia:  Franco, Hitler, Mussolini, Mao, Stalin, Pol Pot... Tots varen portar a terme dictadures duríssimes.  Tots ells varen dir que la pàtria havia de ser salvada. Tots ells varen portar aquella pàtria salvada  al desastre.

Com que els arbres no ens han de tapar el bosc, val la pena recordar les manifestacions pacífiques que hi ha constantment en contra dels cridaners silencis  culpables causats per la inoperància  de les Administracions que, en la situació actual, es permet despeses armamentístiques i augments de sous que resulten escandalosos,  amb raó, per aquells que suporten les condicions més dures: son escàndols que  tots, tots,  observem amb perplexitat.  Silencis que els que hi entenen, comencen a lligar amb alteracions  psicològiques   per sobre de les que eren habituals. Les pors augmenten amb les sensacions d’abandó que tots els afectats entenen experimentar en el seu sector. Arriben les angoixes. Les angoixes creen depressions  en massa ocasions difícils de superar. I el pitjor de tot  està en que encara tot això, tot plegat, durarà mesos. Serà que (quina mania la de ser mal pensat...) a les administracions tot plegat, ja els hi va bé.

 

J.  Vinyeta

7 de Novembre de 2020



[2] BOE.-  Suplement en llengua catalana al núm. 169 Dimecres 17 de juny de 2020 Secc. I. Pàg. 6.-