dijous, de novembre 19, 2020

712.-Comentaris

 

712.-Comentaris.-

Estem vivint  una situació concreta que ens està posant, de nou,  davant dels ulls, l’atemptat  a Barcelona del 17 d’Agost del 2017.  Suposo que queden pocs dubtes de la implicació del CNI en l’atemptat. Sembla que el que es pretenia era declarar el grau 5 antiterrorista i desplegar l’exèrcit a Catalunya,  en previsió del que s’acostava a poques setmanes vista. La pregunta que també queda per respondre és per què no es va declarar aquest grau 5.

És durant el judici corresponent que s’està celebrant aquests dies, que revivim aquells episodis, judici en el que  hi ha, permanentment, una ombra que més que ombra és foscor: es qüestiona la mort del líder del grup terrorista, l’imam de Ripoll, a l’explosió d’Alcanar. Un informe   forense prestigiat que el jutge diu, literalment, que ...anirà a la brossa...,  desmunta l’anàlisi de l’ADN aportat pel CNI que assenyalava la mort de l’imam a Alcanar; i la premsa  assenyala que un dels acusats afirma, en una declaració davant dels Mossos que, en el moment de l’explosió, l’imam no era a la casa[1]. Però el jutge, impertèrrit, entén que tot plegat no té res a veure amb el que s’està jutjant. Ens està dient que no vol preocupar-se per saber la veritat sobre dels fets, sobre del què i per què va passar. Malauradament sembla una actitud que ens fa mal pensar o entendre que ha d’amagar alguna cosa o algú. L’actitud del jutge, a més,  amb mala baba davant del lletrats, ha fet que l’advocacia catalana l’hagi avisat, al jutge, de portar-lo davant de CSPJ per la pèssima consideració i respecta amb que tracta als advocats defensors.  Com que de l’ADN de la judicatura d’aquest País no en tenim   dubtes, no crec que canviïn les coses. Veurem com acaba.

Europa pot entrar en una crisi seriosa de la que Catalunya en pot rebre conseqüències.  Els governs de Polònia i Hongria, que tots sabem fins on estan portant un autoritarisme dictatorial en el seus països[2], han posat  la pistola al pit a la UE.  Mentre que Europa demana al menys un aparent compliment de allò que en diem l’Estat de Dret per repartir els diners, Polònia i Hongria miren Espanya, entenen que si Espanya cobra, ells també i, de no fer-ho, el cobrar, amenacen  en bloquejar el pressupost de la UE que  ha de repartir els famosos 750.000 milions d’Euros d’ajudes per pal·liar les destrosses causades  per la  covid-19. La UE, és cert, ha avisat Espanya dient allò de que el CGPJ ha de ser renova, per exemple. Dic que Catalunya hi sortirà perdent perquè, no en tinc cap dubte de que se imposaran les tesis econòmiques per davant de les polítiques, i Europa repartirà els calés com els té ara assenyalats  a menys que s’apliqui l’article 7 sobre la protecció dels drets fonamentals  dels Tractats de la Unió Europea[3]. Si aquesta aplicació no es fa efectiva, serà evident que en allò del respecta necessari de l’Estat de Dret, Europa entendrà que Espanya, amb tot el que té penjat per  part de la pròpia UE, és un Estat que compleix amb aquelles normes, com ho seran, a partir del mateix moment, Polònia i Hongria... Aleshores des de  Catalunya, si no hi ha una giragonsa espectacular, confirmarem que d’ajudes  polítiques  d’Europa a les raons catalanes, res de res... llevat de les que es derivin de les resolucions judicials que  generin els jutjats europeus respecta dels contenciosos que des de Catalunya es van presentant, i que sont molts, més dels que la justícia espanyola voldria.  Tant de bo estigui equivocat.

PROCICAT dona llum verda a les mesures correctores que Salut vol posar en marxa. Després de la vergonyant actuació de tots plegats, amb ffiltracions  clarament intencionades, i abandó de messes de discusió i diàleg entre membres de la coalició guvernamental, s’obre l’aixeta. La restauració  continua queixant-se. No vol recordar la disbauxa i descontrol en les terrasses en les que no es respectava cap mesura de seguretat... Veurem si ara s’ho prenen amb més seriositat i apliquen les mesures mínimes necessàries: distàncies, mans, mascaretes...

 

J.  Vinyeta

19 de Novembre de 2020