dimarts, d’abril 28, 2020

687.-Comentaris des del confinament (II)


687.-Comentaris des del confinament (II).-

No és la meva intenció intentar assenyalar que  l’actuació de la Generalitat ha estat perfecta. No seria veritat. Només cal recordar  les declaracions de Joan Guix  (Director general de Salut Pública) quan ens deia que  era més important la grip que  el coronavirus que podia  arrivar.  Això ens ho deia el 26 de Febrer... Després, en ha vingut el desastre en les residències d’avis[1] amb gairebé quatra mil morts, qüestió que no es posa sobra de la taula fins que la mortaldat ja és esfereïdora  i es decideix que les competències passin de benestar Social  a Salut. Penso que amb  només aquestes dues coses en tenim prou per  assenyalar que no tot s’ha fet bé a casa nostra. I d’aquestes coses mal fetes, tot i que el President ha reconegut errors, n’haurem de parlar després per traure’n   les conclusions necessàries i, especialment, per no tornar-les a cometre. Però també és cert que les limitacions que l’estat d’alarma ha creat, amb la centralització de les competències  de la Generalitat, no han ajudat gens a que es coses, a casa nostra, s’haguessin pogut fer millor. El que si tenim clar (i el to general del ple del Parlament d’abans d’ahir em sembla que ho corrobora) és que l’actuació  de la Generalitat amb les competències íntegres o, diguem-ho d’una altra manera, si el Govern Central hagués aplicat les mesures que el President Torra demanava, les coses segur, repeteixo segur, haguessin anat d’una altra manera. Preveure menys morts del que hi han hagut aleshores és, realment,  impossible d’afirmar (Budó  ho va afirmar com un futurible, possiblement...), però, sense voler-nos  enganyar,  malauradament molts creiem que, amb una confinació total  en el moment en que es va demanar per part de la Generalitat (15 dies abans de la creació de l’estat d’alarma...) sí que creiem que hi haguessin hagut menys mors.

El descaro d’aquesta gent, que sembla que ja no sortiran amb els militars a les rodes de premsa (mira que els hi ha costat d’acceptar que feien un ridícul fenomenal...!), és de traca i mocador. El President  Torra va posar sobre de la taula unes franges horàries per a la desconfinació dels menors a fi de que no hi haguessin acumulacions pels carrers. Madrid, com sempre, va rebutjar al plantejament de la Generalitat. Tal com la Generalitat preveia  i volia evitar, varen haver-hi  molts abusos i molta irresponsabilitat per part d’alguns pares que, en no estar ben delimitats els temps i les edats, varen sortir al carrer aprofitant l’amplitud de l’horari establert des de Madrid. Les imatges que es varen poder veure donaven una certa por (per mi, la més impactant és la gentada per la Rambla del Poble Nou) i ara, un cop passades i ser conscients del què va passar, haurem d’esta a l’espera de si en el temps considerat adequat hi ha un perillós repunt de la COVID, del qual en serà responsable l’Estat d’una banda, i la ciutadania insolidària per un altra.   Davant del fiasco de tot plegat, el ministre  Illa  anuncia a través de TV1 que s’està  estudiant  l’aplicació del  desconfinament de menors seguint les franges horàries proposades per Canàries i Andalusia...Tot sigui perquè,  no fos cas que, per una vegada més, la Generalitat deixés clar que l’actuació del Gobierno de España, per enèsima vegada,  era equivocada.

Pel què diuen, allargaran l’estat d’alarma quinze dies més.  A vegades (però deu de ser perquè soc mal pensat de mena...) em sembla entendre que tot i la realitat que la pandèmia presenta i representa, hi ha segones intencions polítiques especialment aplicables, com a mínim a Catalunya. No retornar competències a la Generalitat no és més que una manera de tenir-li el peu posat al coll a Catalunya. De fer, ignorant permanentment les recomanacions catalanes, que la pandèmia, a pesar dels esforços que la sanitat catalana i que tots plegats hem fet, s’allargui a Catalunya, o  mantenint els militars a Catalunya per sentir-nos complertament minimitzats, No sé. Dec ser, efectivament, mal pensat de mena...

Ah! I potser que  comencem a rumiar en la patacada econòmica que se’ns bé a sobra. En un Estat que no té ni un duro i en el que, com s’ha fet públic avui, el 44%  de la població està, en aquests moments, cobrant directament de l’Estat, difícilment podrà posar en pràctica allò que es proposava com a solució per poder arrencar l’economia després de l’aturada: l’Helicopter  Money[2]  i de la que Jordí Galí en feia esment en el diari ARA[3]

J.  Vinyeta
28 d’Abril de 2020


[1] S’haurà  de capgirar tot aquest sistema i recuperar concessions  en aquells casos, que em sembla seran molts, en els que la iniciativa privada ha estat negligent davant de la situació creada  i de la que en podrien ser-ne clarament responsables.