dilluns, d’abril 13, 2020

685.- Que tinguem sort...!


685.- Que tinguem sort...!.-


Sánchez les aboca pel broc gros. Inasequible al desaliento, mai més ben dit donat que serveix als interessos que hi corresponen, envia a treballar a tothom a partir d’avui,  dilluns 13, a tot Espanya, llevat de Catalunya (i les altres vuit comunitats en les que avui també serà festiu[1]) que, per ser Dilluns de Pasqua i festiu, s’hi posarà   el dimarts 14.

Des  de l’OMS adverteixen de la perillositat d’avançar prematurament el desconfinament i insisteixen en el fet de que anteriors infectats de del coronavirus s’han manifestat infectats de  nou. El President Torra, que sí escolta els que hi entenen, demana de mantenir el confinament pel perill que suposa un nou repunt de la Covid-19 que podria ser  de conseqüències imprevisibles. Es crea aquella absurditat en que es pot trobar avui algú en que no pugui anar a veure els seus pares però  que, en canvi, damà agafarà el metro per anar a treballar, on no es podrà respectar aquella mínima distància de seguretat...
El que resulta més greu i grotesc ensems de tot plegat és que Sánchez s’eximeix de responsabilitat davant de la possibilitat d’un repunt  de la Covid i la carrega directament a les empreses i als autònoms: és ben bé allò de llençar la pedra i amagar la mà. Em recorda aquella obra teatral d’A. Camus  (Els Justos) en la que  el protagonista, abans de ser ajusticiat, és requerit perquè es posi en gràcia de Déu per a ser readmès al sí de l’Església, al que el protagonista respon aquella duríssima frase referida precisament al comportament de l’Església: L’Església s’ha quedat amb la gràcia i ha deixat als cristians l’exercici de la caritat... Sánchez permet al País d’anar a treballar. Es queda amb la gràcia.Si és contaminen i contaminen a tercers, serà perquè han contravingut les mesures de protecció... i han practicat malament la caritat,  Cinisme! És la confirmació de la manera més dramàtica possible del  que ja sabíem, de que l’economia  està per davant de la pròpia vida, i els morts no seran res més que els danys colaterals  resultants de la correcció necessària de les mesures econòmiques.  

No  poso en dubta la necessitat d’endegar l’economia. Però  tots els que hi entenen recomanaven retardar-ho i fer-ne   una posta en marxa esglaonada i reglada per evitar trobades multitudinàries, tant en els transports com en els llocs de treball. No sembla que hagi de ser així. Una vegada més cal recordar aquella Llei de Murphy, tant inexorable, que ens diu allò de que si una cosa pot sortir malament, sortirà malament i ho farà  en el pitjor moment. I, si ens omplim del valor suficient, recordar  els dramàtics successos ocorreguts a Bèrgam[2]  dels que s’acusa directament a la patronal italiana.

Tinc la sensació, especialment quan els militars, que plens de medalles en arenguen cada dia i intenten donar consells que semblen més bajanades  que altra cosa, que aquests, que actuen amb l’aquiescència i ple suport del Govern,  pensen quelcom així com que el individu i la societat estan només que al servei de uns suposats interessos supranacionals, la expressió i interpretació dels quals, només està en mans dels triats per Déu. I aquests, i només aquests, casualment, sempre son els que manen i els que ens imposen el seu sistema de fer les coses.  Deu de  ser que soc mal pensat, perquè ara, precisament ara, quan escric aquestes ratlles, en venen a la memòria imposicions passades   durant la meva joventut...

Finalment, comentar el silenci  clamorós dels grans  sindicats davant del que pot resultar  ser un atemptat greu a la salut dels propis treballadors i, per afegitó, de la salut de la resta de la ciutadania. Puc entendre que el que no volen aquests sindicats és enfrontar-se directament amb els seus patrons, que no son altres que els que formen el Govern, però aquesta comprensió en cap cas ha de poder-se interpretar com una justificació, que quedi clar.   Fer notar també el silenci dels Comuns i preguntar-nos si, en conseqüència, hi hauran dimissions. M’agradarà veure a Colau, Iceta, Asens i companyia justificant Sánchez.   En qualsevol cas, els silencis d’uns i altres sempre seran silencis  culpables.

Que tinguem  sort...!

J.  Vinyeta
13 d’Abril de 2020




[1] Baleares, Cantabria, Castilla - La Mancha, Comunitat Valenciana, Navarra, Euskadi y La Rioja.