diumenge, de maig 03, 2020

688.- Comentaris des del confinament(III)


688.-  Comentaris des del confinament(III).-

Diuen des de Madrid que, a partir d’avui, es comença la desescalada i podem iniciar allò que el propi Sánchez ha definit com a nova normalitat, que serà així, nova, perquè em temo que res tornarà a ser igual.

Però potser és per això   l’emprenyada que em va sortint a mida que van passant els dies, i ens anem acostant a una nova llum que té la virtut – inconvenient de posar negre sobre blanc el tot plegat.

Perquè, tot plegat, ha estat un desori que s’ha anat mostrant amb cruesa (potser seria millor dir, directament, amb crueltat) en el tractament de la pandèmia, especialment per part del Gobierno de España. Va arribar tard, molt tard, a  la declaració de confinament  i estat d’alarma perquè protegia, amb aquella actitud, interessos gens obscurs. No va actuar fins que ja hi havia milers de morts, fins que els desastre epidèmic a Madrid era clamorós  (que exigia una confinació de la capital però que no es va portar a terme mai, per manca de la mínima prudència i valentia necessàres, de forma individual)  i fins que aquest coneixement de la situació madrilenya ja començava a esverar a Europa. Sotmès a un equip tècnic – científic del que sobresortien  els militars, que entenen de pandèmies el que jo de capar gats, sense mostrar-nos un sol informe tècnicament específic al respecta, vilipendiant, des del propi Gobierno i tota la seva colla de corifeus, als qui  hi entenien (Mitjà, Clotet  i tot l’equip del Trias i Pujol) només pel fet  de no ser de la seva corda i, especialment, perquè  reprovaven  Sánchez la seva forma d’actuar. Sense poder saber les veritables xifres de tot plegat, especialment la del número de morts a tot l’Estat.  Sense ordre ni concert en presa de mides, amb constants contradiccions, trepitjant sistemàticament les normes que establia la Generalitat per aplicar-les després amb un altra nom; anunciant en roda de premsa dels dissabtes el que imposaria en la reunió del dia següent, diumenge, en la conferència amb els presidents autonòmics; sense escoltar ningú per por a perdre una  autoritat que ha hagut d’estar sostinguda patriarcalment per la presència dels militars al carrer que han tutelat el poder central i a la ciutadania,  efectuant, en més d’una ocasió, actuacions policials que, com armats que anaven, s’atribuïen sense dret a fer-ho... Hem pogut apreciar en tot plegat un constant desgavell. Imposició permanent i insubornablement interessada en uns interessos socials i polítics massa concrets.

Però tot això tenia i té una finalitat, no tant soterrada com pugui semblar, que ha encarat  a tot l’Estat a una submissió programada, a una recentralització que comportarà una nova retallada de drets (amb l’aquiescència del TC, que complica, per exemple i segons els entesos, les manifestacions de protesta a partir d’avui...). La guerra que han predicat els militars, la por que han anat forjant  dia a dia en cada un de nosaltres només amb la sola voluntat de que fóssim  bons minyons, el silenci eixordador dels d’Iglésias, Echenique  i companyia (Albiach i Colau incloses, a pesar de la xerrameca de l’alcaldesa i amb la lamentable acusació d’Asens al President Torra...), disposats a no disgustar un Gobierno pel sol fet de que hi formen part, tot, ha estat mil·limètrica ment  preparat per deixar l’Estat i, en conseqüència a Catalunya, sota l’ègida d’una imposició permanent que, a la fi (recordem el que deia  Felipe Gonzàlez...)  pretén mantenir-nos i fer-nos, si els hi convé, responsables de la disbauxa.

El gran aclaridor de tot plegat, serà  el conjunt de mesures econòmiques que és prenguin de cara a minimitzar la patacada econòmica que ja tenim a casa. Ja sé que soc mal pensat de mena. Però la distribució de les quantitats  econòmiques d’un Estat que no té un duro i que haurà de demanar els socors a Europa per fer front  al desastre imminent, i que en massa ocasions, quan aquests ajuts han arribat, no han servit per a res més que per el corredor mediterrani passi per Madrid o bestieses similars, ens donarà una clara definició dels interessos particulars del Sr. Sánchez (els oligàrquics?) i, per tant, potser només serviran per continuar donacions   com les dels 15 milions d’euros per a les TVs privades o a la dels 100 milions activats per a publicitat[1]..... Però veurem demà, Diumenge, com defineix aquestes possibles ajudes i, en concret, aquells 16.000 milions d’euros que, suposadament aniran directament a les autonomies. Que no passi com els diners que teòricament havien d’anar als autònoms i que, com que no son més que avals, son els bancs els que realment belluguen les suposades ajudes, amb interessos bancaris, naturalment. Tant de bo no tinguem sorpreses...

No estic de bon humor...I no és precisament pel confinament.

J.  Vinyeta
2 de Maig de 2020