divendres, d’abril 10, 2020

684.-Confinats i temorosos


684.-Confinats i temorosos.-

Van passant els dies i  els errors comesos es van manifestant.  I em sembla que l’error que arrodonirà la  fatal gestió de la pandèmia, serà el trencament de la confinació total que, fent-ne cas omís de les recomanacions dels científics que son els que hi entenen (Trilla diu que el comitè científic no ha estat ni tan sols consultat  al respecta...) Sánchez vol posar en marxa dilluns proper, dia 13, i sense instruccions concretes. I novament desoint els precs del President Torra. Tot plegat perquè  estem en mans d’un Estat que té un  Govern (per cert, deien que eren d’esquerres...) que anteposa l’economia que controla l’IBEX 35, la dels de sempre, davant de la salut, la vida, de milers i milers de ciutadans. Em temo que pot ser una catàstrofe.

Ara, Sánchez  ens fa  un proposta. És la proposta  d’un Govern  que porta milers de morts a l’esquena en no voler confinar Madrid, Catalunya i el País Basc en els moments inicials de la pandèmia. Que no ho va fer per poder optimitzar un autoritarisme biològic, un centralisme carpetovetònic que no veu res més que uns interessos concrets (i que son els que defensa), amb militars pel  carrer per avisar-nos de que hem de fer bondat. Ara vol reafirmar tot plegat amb uns suposats nous pactes de la Moncloa, pas endavant que lligaria la situació actual i evitaria els canvis econòmics, polítics i socials que la desfeta epidèmica provocarà i que tots creiem necessaris per refer-nos, un cop hagi estat realment controlada la pandèmia.

Es tracta ara de la cooptació (paraula tan ben emprada per V. Partal en el seu editorial del dissabte dia 4[1], cooptació que ha estat totalment efectiva en el cas de Podemos, postcomunistes i suposats esquerrans convertits en palmeros d’un Govern a la deriva), cooptació, repeteixo,  de partits polítics i resta de ciutadania, per donar conformitat a una situació socio - política que és la que ja patim, immobilista, sense més futur que el que ens garanteix la presència de l’exercit al carrer i, en conseqüència, amb la possibilitat de perdre els pocs drets que ens estan deixant. Això sí, afegim-hi el futur immediat que pot resultar de una desconfinació apressada  que aquest Govern pot convertir en un desastre colossal. Tot plegat, representa un còctel difícil de prendre. Un còctel preparat per un barman inexpert, indolent i negligent,  però que és a la barra del local preparant-lo perquè és el fill de l’amo del  bar, amo que  és aquell que anomenem El palco del Bernabeu...

A Catalunya, el desastre de les residències d’avis ha estat total. En mans d’ERC amb Chakir El Homrani com a Conseller, que s’ha vist superat a bastament pels  esdeveniments, a l’extrem de que les competències corresponents han hagut  de ser transmeses  al departament de Salut. Em sembla que tots podem entendre que el pressupost del departament de Benestar  és només una petita part del que queda després de que ensenyament, salut i interior (departaments que s’emporten pràcticament el 80% del pressupost general) s’emportin la part del lleó. El que no es pot entendre és que el Conseller no actués immediatament en conseqüència exigint la immediata aportació al departament de tant quants  material i  medis foren possibles però necessaris  per  evitar el miler llarg d’avis que ens han deixat a conseqüència de la pandèmia, avisant-nos de la precarietat del Departament per resoldre la situació. Fins que el  número d’avis morts no va ser esgarrifós, del Conseller no en vàrem saber res. Tots  podem entendre que, amb la centralització forçada des de Madrid, l’arribada de material ho ha estat amb compta gotes. Però el que ens és inadmissible és el silenci mantingut pel Conseller davant de la desfeta perquè, com ja va dir Unamuno, el silenci se sol interpretar com aquiescència... I així, malauradament, és com el podem interpretar. Quan el temps s’esbandeixi, entenc que el Conseller Homrani  i el Govern català sabran el què han de fer.

J.  Vinyeta
10 d’Abril de 2020

P.S.: Hi han hagut fugides quasi massives a les segones residències. Individus – famílies complertament insolidaris. Les autoritats tenen mitjans per efectuar a posteriori controls domiciliaris: els consums d’aigua, gas i electricitat queden reflectits  en els comptadors corresponents, afegint-hi també les visites als hospitals, dels que segur que hi ha referència. Així també com dels pagaments amb targeta o  a través del mòbil. Si jo surto al carrer,  saltant-me el confinament, seré denunciat. Aquests insolidaris  i perillosos contaminadors, potencials en el millor dels casos, no se’ls pot denunciar? No hi ha mitjans per a fer-ho? Personalment em sembla impossible que pugui ser així. Algú ens hauria d’explicar el per què de tot plegat i actuar en conseqüència. Que des de les comarques se’ns hagi de dir que no hi anem, que respectem el seu confinament, és un crit que ens hauria de fer reflexionar.  Llevat per aquells als que el cervell, i inclús el cor, no el tenen massa ben posat. 
.-.



[1] https://www.vilaweb.cat/noticies/pactes-de-la-moncloa-que-no-ens-enganyen-de-nou/