divendres, d’agost 30, 2019

636.- Aclariments


636.-  Aclariments.-

Vull fer referència al meu article anterior en que parlava de l’arribada de La novena a Paris el 24 d’Agost de 1944. L'arribada del gruix de les forces de la divisió aliada corresponent  es realitza al dia següent. Però   la primera empenta, la que fa que realment Von Scholtitz entengui que ha de decidir si passa a la història coma destructor de Paris o si passa a la història com a militar que, simplement, ha perdut una batalla, tot i  el incompliment una ordre directe de  Hitler que imagino que li semblava una bestiesa, qui fa la primera empenta al respecta, insisteixo, és La Novena.

França, que amb la divisió entre la França ocupada i la França de Vichy, suposadament lliure, està en un estat latent de guerra civil sistemàticament amagada per allò del chauvinisme habitual francès i especialment perquè figures notables de la política del moment  es troben clarament implicades en la  banda diguem-ne contraria, en aquells moments es troba amb unes anomenades Forces  Francaises de l’Interieur  (FFI)[1], de caràcter comunista, alçades contra els alemanys (no podem oblidar la destrossa que Hitler ordena de Varsòvia el dia 1 del mateix mes d'Agost...), amb poder social ampli i amb el beneplàcit d’Stalin (que, en aquest aspecte, no havia bellugat  un dit i que,  al contrari, va tenir al PCF aturat fins que en el 1941 Hitler efectua  la invasió a la URSS trencant així el pacte  de no agressió signat per Ribbentrop en nom de  Hitler, i Molotov en nom d’Stalin, el 23 d’Agost de 1939 a Moscou), i unes FFI  que, a més, contaven amb el suport dels sectors més oposats a l’entrada d’un govern de caire clarament anticomunista.

De Gaulle no és la figura desitjada per Roosvelt, al contrari però si ho és per a Churchill. De Gaulle, des de Londres va posar en marxa el que es va anomenar Exèrcit de la França  Lliure, en el que hi participen molt activament   els  grups partisans de la França Interior. La lluita pel domini de França i formar el govern corresponent està entre els  Generals Giraud i De Gaulle (que compta amb el beneplàcit de Churchil, recordem...) i per raons que mig suposem, va ser De Gaulle qui se’n va emportar el premi. Un cop això aclarit, De Gaulle, empeny Eisenhower perquè desviï la divisió Leclerc cap a Paris, perquè, si no ho fa, les FFI muntaran un  Govern Provisional clarament filocomunista (podríem dir-ne, a les ordres de Stalin...). És aquesta, i no altra, la raó per la que els aliats es desvien cap París.  Però  és De Gaulle, un cop alliberada la ciutat, en el seu discurs a l’Ajuntament parisenc commemorant l’alliberació de Paris, diu allò de que “...París ha estat [...] ultratjada, però  finalment alliberada per ella mateixa...” : els aliats s’entén que han estat expressament oblidats en el discurs. Serà la primera de les manifestacions i actuacions que farà  en les  que De Gaulle mai perdonarà que Roosvelt el menystingués.  Sembla que és per aquest menysteniment que  De Gaulle, aixoplugat en “ la Grandeur...” actua de forma  ”oposada” a les propostes americanes referents a Europa en algunes ocasions, com en el cas de l’OTAN creant el que ell mateix anomenarà La Force de Frappe francesa, en que dona la sensació de que l’actuació  De Gaulle ho és per despit  d’aquella actuació  dels americans i que Truman, posteriorment, no va saber reconduïr,.

Res  de tot això, de totes maneres, ens ha de fer oblidar l’entrada dels republicans exiliats entrant a Paris...

Ni res ha de fer oblidar la repressió revengista  posterior a l’alliberament de  Paris, ni  el contraban organitzat per grups de soldats americans que  De Gaulle va ser incapaç de controlar. De tot això,en podem parlar un altra dia.

J.  Vinyeta
29 d’Agost de 2019


[1] L’esperit socialista de Jean Jaurés flameja en les FFI, és cert.  Però noms de col·laboracionistes com Brinon o Doriot i d’altres, molts d’altres, son fàcilment trobables a les xarxes i enfrontats a les posicions de les FFI  no per comunistes  si no, simplement,perquè son  opositores al règim feixista de Hitler.  Allò de la guerra civil encoberta...