diumenge, de maig 12, 2019

612.- La granota i l’escorpí



612.-  La granota i l’escorpí.-

És el nom d’una de les faules atribuïda a Isop. Fa més de dos mil  cinc-cents anys, Isop feia reflexionar al seus amb les seves històries, però avui encara  hi podem  reflexionar. Sé que alguns em diran que les faules, així com el refranyer, no fan més que justificar actituds comuns poc generoses. Però la realitat és que expressen  visions populars que tots entenem que, com a mínim, son visions intel·ligents i molt agudes de la realitat. El contingut de la faula és suficientment conegut i no cal explicitar-lo aquí.

Sabut el contingut, podríem reflexionar junt amb Isop en alguna de les coses que van passant per Catalunya.

Iceta ens diu que seria un greu error que el Parlament no deixés que un català presidis el Senat. Tot ve perquè el PSOE proposa  a Iceta per a presidir el Senat, en el que el PSOE hi ha obtingut majoria absoluta, i substituiria a Montilla que ho va ser per designació del Parlament. I, és clar, els d’aquí recordem massa coses per portar-lo a l’esquena i travessar el Rubicó. Iceta ha estat un home permanentment significat en front de la majoria parlamentària sobiranista, que deia no a la investidura de Puigdemont. Un home que  ha participat obertament, amb “foto” inclosa, en les manifestacions unionistes organitzades per PP, C’s, VOX, SCC  i altres afins de l’extrema dreta. Utilitza amb facilitat els serveis d’un TC amic en contra del sobiranisme, s’afegeix sense dubtar-ho al famós 155 i, per més inri, en una de les manifestacions antisobiranistes, aplaudeix al seu amic Borrell quan aquest planteja la necessitat de desinfectar Catalunya... Cada vegada que ha intentat una aproximació als grups sobiranistes, ha rebut la corresponent reprimenda des del PSOE, reprimenda que ha acceptat sense cap escarafall.

Ara, Iceta, demana a la granota que el porti a l’esquena per travessar el Rubicó i li diu a la granota que seria un error no fer-ho. Però, es clar. Iceta beu de les fonts del PSOE en qui l’ADN imperial també impregna les seves aigües. I entre aquest ADN hi ha aquella seqüència en que és més important la destrucció del Imperi que la seva desmembració, que diu que  abans de que Catalunya marxi, enfonsaran el imperi...  Dit d’una altra manera: l’escorpí no dubtarà en clavar el fibló a la granota, enfonsant-se tots dos, abans de que la granota pugui sortir-se’n salva i estalvia... Isop ens fa pensar en l’ADN de l’escorpí. Entenc que la nostra obligació, i en conseqüència el Parlament, és rumiar en la viabilitat d’aquesta travessia proposada. Serà bo veure la decisió que al respecta prendrà ERC..., que ja ens va dir allò de que potser caldria sacrificar al President Puigdemont[1] perquè és més important formar govern i que ara vulgui eixamplar la base apropant-se a l’escorpí. Potser és que ERC ja sap que l’Escorpí i la Granota de l’altra banda del Rubicó tenen també, com a prioritari, com ja va dir Tardà, formar Govern...

De totes maneres, Isop no sabia que determinades granotes han estat fiblonades  tantes vegades que  a la fi el verí de l’escorpí només els hi produeix  un petit desmai...  suficient perquè l’escorpí s’ofegui i la granota pugui retornar a la vora inicial. No és més que un final diferent del que proposava Isop sobre el entenc  que també a l’escorpí li val la pena reflexionar.

J.  Vinyeta.- 
11 de Maig de 2019



[1] https://www.ara.cat/politica/Tarda-cal-haurem-sacrificar-Puigdemont_0_1951005063.html