dissabte, de maig 04, 2019

611.- De les males arts


611.- De les males arts.-

L’estat espanyol està habituat a mostrar-se ultra, i les males i conseqüents  maneres  passen pel sedàs de les conveniències de l’ADN imperial  la custodia del que son drets de la societat en tots els ordres. Males arts que  deixen en evidència una democràcia corcada i que es va auto complicant dia a dia les possibilitats de regeneració, tal com assenyalen les sentències freqüents i incomplides des d’Europa en aquest sentit.

Tots sabem que aquella transició famosa no va ser res més que l’encobriment d’una situació política concreta, que es tractava de  canviar-li la cara a les restes vives de la dictadura i així, tot el poder fàctic del franquisme  quedaria aparentment soterrat sota la làpida de Cuelgamuros. La justícia va quedar incòlume i, per arrodonir-ho, asseguren que aquell personatge que només menjava xocolata i escoltava Mahler que es deia Guerra va tenir aquell acudit  afirmant allò de que Montesquieu  ha  muerto... Fos o no l’autor de la dita, la separació de poders  va deixar de ser una realitat a partir d’aleshores, situació  que encara dura i que fa que els que haurien de ser  àrbitres es converteixin en part, actuant a favor del que els paga. Un d’aquests àrbitres és la  JEC. I la JEC ens deixa clar el seu ideari que entenem, com en molts dels altres àrbitres, com a ultranacionalista, espanyol evidentment.

La JEC ha perseguit de forma implacable qualsevol iniciativa presa des de Catalunya quan ha entès que suposadament lesionava  uns interessos concrets que, curiosament, sempre i només han estat els de  la mateixa banda. Ha limitat i censurat mitjans públics tant com  li ha convingut per afavorir resultats concrets a Catalunya; i mentre,   Catalunya i els catalans, hem hagut d’escoltar insults, mentides i barbaritats dites sense el menor pudor i amb total impunitat dels que les pronunciaven que eren, precisament, els que la  JEC ha anat protegint.

Quan l’escrutini ha mostrat que la marea groga catalana ha pres de  nou la iniciativa a Catalunya, que el partit que la controlava pel darrera, a la JEC, ha perdut de forma estrepitosa, la JEC encén la que fins ara ha estat la traca final: sense raons jurídiques que l’acompanyin pren la decisió de prohibir  a Puigdemont, Comin i Ponsati presentar-se a les eleccions europees. La JEC pren la decisió donant a penes un termini quasi impossible per refer la llista. Amb grans desavinences internes i no sé quants vots particulars (tant greu i inacceptable resultava...) va rememorar de nou, i aquesta vegada omplint de vergonya fins i tot a molts dels seus, aquelles ínfules ultres que ja hem dit que mai havien mort. La JEC deixa clar que l’enemic perillós és JxC i sembla anar-li bé que ERC guanyi les eleccions a Catalunya (ells sabran per què...), a pesar de la desfeta dels seus. Però que Puigdemont, Comín i Ponsati puguin passejar-se com candidats electes  i elegits per Europa, amb la immunitat corresponent i podent mostrar, amb ferides pròpies, l’actuació d’un estat europeu sobre dels drets de la ciutadania a la que pertanyen,  és inacceptable. Europa mira i escolta però li sembla entendre, al meu parer, que qualsevol manifestació en contra de la nova barbaritat judicial pot afectar el pagament del deute espanyol i, al menys oficialment, calla. La fiscalia, davant del recurs, i conscient de que aquesta bestiesa, amb independència de la voluntat general catalanofòbica expressada de forma permanent i continuada i en cap cas contrariada des del poder central, pot portar a la anul·lació posterior de les eleccions europees del proper dia 26, actua en contra de la decisió de la JEC. Però el que no sabrem és si l’actuació de la fiscalia respon a un criteri de justícia o ha estat la conseqüència d’una ordre jeràrquica des del govern central perquè ha rebut una trucada des d’Europa, recordant-li que de vergonyes no en vol passar més.

El tribunal administratiu que finalment ha de decidir sobre del recurs presentat per Boye i companyia, ha de decidir en promptitud. Desconec, hores d’ara, la decisió que el tribunal prengui. Però  sabem de la poca confiança que tenim amb els tribunals espanyols.

Esperarem. Però la moguda en determinats sectors demòcrates de l’estat, que també hi son, ha estat important. I si, com hauria de ser, la resposta judicial, en qualsevol del nivells i a la fi, és positiva, la propaganda que Puigdemont i acompanyants que per aquests fets aberrants han rebut, sembla que pugui garantir  un èxit electoral que molts, independentment de tot plegat, ja  esperàvem i volíem. Però, per una vegada més, haurem de recordar allò de que la independència judicial en aquest Estat que ens toca viure, està permanentment en entredit.

J.  Vinyeta 
4 de Maig de 2019