dissabte, d’abril 06, 2019

605.- Cayo Lara .2


605.- Cayo  Lara .2

Duran anys, sotovoce, perquè no passàvem de ser polacos (polonesos)  o de fenicios, i en aquest últim cas en el seu aspecte més pejoratiu, comentàvem els temes andalús i extremeny  amb la consciència de que allà,  tot i una sèrie de qüestions polític-socials no resoltes es vivia, “diguem-ne”  bé. Sentíem parlar a gent originària del sud, que vivien aquí, que en haver-hi anat allà, quan tornaven ens deien el poc que s’hi treballava allà i el molt que ells havien de treballar  aquí. Ens deien que era així i els d’aquí ens sorpreníem quan se’ns donaven dades sobre l’atur, dades de per sí  espectaculars, quan afegien allò de les subvencions per l’atur, les peonades, el PER i  alguna cosa més. Drames com els plantejats per l’alcalde de Marinaleda, per exemple,  amb els  intents d’ocupació de terres malbaratades, o altres determinades accions en que s’emportaven els carretons dels supermercats plens  de queviures sense pagar,  ens semblaven coses greus, però incomprensibles, perquè passaven en   una societat, l’andalusa, que ha anat rebent des de la UE 100.000 milions d’Euros en  els últims  trenta anys i que, tot i  això, la UE considera a Andalusia regió entrada de nou en la pobresa amb un PIB inferior al 75% del PIB europeu[1].No he trobat dades concretes d’Extremadura (amb Castella La Mancha considerada també dintre de la pobresa oer la UE) pel mateix període, llevat del PIB que es situa el voltant del 65% del de la UE, i sí que queda clar que el 28,8% del assalariats extremenys cobraven  del sector públic[2] en el 2017.

Sabiem la dependència catalana, però  mai havia estat en boca de polítics significats i menys encara en boca precisament dels  que ens tenen permanentment posat el dit a l’ull. El President extremeny, Monago,  ens va donar el primer avís oficial quan   va  afirmar que un “cupo” para Catalunya (o la seva independència, afegeixo jo)[3] suposaria per les Comunitats la pèrdua de 16.000 milions d’€s i per  Extremadura la pèrdua del 12% del seus ingressos, qüestió  ja expressada en el nº 229 d’aquest blog, que en qualsevol cas podia ser discutible en raó del càlcul del dèficit fiscal. Però ens faltava una afirmació rotunda de tot plegat: i ens la va donar  Cayo Lara. Ara s’ha confirmat aquella dependència que com a mínim intuíem.

Els polítics que han governat Andalusia i Extremadura son els que  haurien d’explicar-nos el per què de tot plegat, però sembla que els hi agraden més les migdiades i les postes de sol...

J. Vinyeta .---   6 d’Abril de 2019