dimecres, de gener 30, 2019

585.- De Veneçuela i altres coses



Trump, com ja varen fer els EEUU de Kissinger a Xile, ha promogut un cop d’estat, de caire pacífic, a Veneçuela. Hi ha hagut el que podríem definir com un alzamiento que intenta destronar allò que podíem anomenar el Chavismo bolivariano de Maduro. No seré jo qui es posi a defensar un govern de Maduro que, vist des de fora al menys, ha portat al país a la misèria política i social. Però no em deixa de sorprendre que Sánchez, Casado, Rivera i Abascal i tots els seus acòlits, permanents defensors de la Llei,  beneeixin sense cap dubte  el que ha estat, en el millor dels casos, un cop d’estat tou que pretén enderrocar un Govern... Quan Catalunya demana l’execució d’un dret universal, els mateixos, tot i que amb altres noms,  executen una repressió sense parangó, amb l’intent de bloquejar tot el que acompanya aquell dret.  Increïble, però cert.

La Crida s’ha posat en marxa i penso que ERC i els Demòcrates convergents han de replantejar-se el seu estatus actual amb  les seves particulars situacions, individuals i col·lectives i, a la fi, concretar si s’hi annexionen o no.  Poden haver-hi sorpreses perquè en tots dos partits hi ha membres  proclius a  les tesis diguem-ne, per entendre’ns, més unilaterals, però no sabem quants. Tot això ara sortirà a la llum amb claredat. I en temo que, una vegada més, evidenciarà el discurs d’ERC allunyada ara de les posicions que la varen fer sortir d’un pràctic anonimat fins a portar-la  a la Vicepresidència de la Generalitat.  Veurem.

Estem a l’espera de  que el Suprem ens doni la data  del judici (tots sabem de quin judici...). Hi ha convocada una vaga general pels dies 5, 6 i 7  del proper Febrer que tot el món indepe secunda i pel que sembla, coincidirà amb les dates d’inici de la festa de les togues. Dona la sensació de que el tribunal estigui jugant al gat i la rata intentant que la data agafi per sorpresa a la ciutadania, qüestió difícil de que passi perquè   la ciutadania està continguda i a l’aguait de la senyal per actuar i que pot ser precisament la fixació de la data. Hi a una qüestió que em posa les orelles teses: ara hi ha corredisses internacionals per assistir al judici. La pregunta que se’m acut és ¿per què aquestes corredisses internacionals no hi varen ser durant el període d’instrucció, vistes les deficiències  que desenes de juristes tan reflectit que hi va haver-hi? No se si hi ha respostes.

A cada dia que passa, va quedant més clara la relació entre el ja famós imam de Ripoll i la policia – guàrdia civil de l’Estat. Diria millor, pel que va sortint, la relació entre l’imam i les clavegueres de l’Estat. A mida que vas sentint – coneixent novetats d’aquella desgràcia, van creixent les sospites de que el que s’intentava era crear una situació que permetés arribar  al grau 5 de la famosa alarma antiterrorista (ara encara  es mantén en el grau 4) i així propiciar la sortida de l’exèrcit als carrers especialment als de Catalunya que és on ja es covava tot el que després havia de venir.  Ja sabem com s’ho fa l’Estat quan belluga merda.

El tramvia passarà pel tram central de  la Diagonal a BCN. Em sembla una bona cosa. Però el que els promotors ens han de dir, i abans de res, és per on i com  es desviaran els milers de vehicles diaris que ara omplen la Diagonal i, especialment, a quins carrers o carré afectarà de ple la mesura. Pensar en retirar el cotxe dels carrers de Barcelona  és una pura utopia perquè, en els fons de la qüestió, hi ha un problema educacional al respecta, en primer lloc, i, en segon lloc, encara hi ha massa deficiències per arribar a la capital amb transport públic. Dons això: con tenen pensat fer-ho?

J.  Vinyeta.
30 de Gener de 2019