divendres, de gener 11, 2019

580.-VOX, Rivera i Casado


580.-VOX, Rivera i  Casado.-

Andalusia ha obert les portes a la dreta més cavernària. El Parlament andalús  anomenarà President autonòmic al candidat Moreno, del PP. I serà President amb el recolzament del seu partit, el PP, i amb els vots de C’s i VOX.

No és cosa que no s’esperés, al contrari. Per molts gestos que uns, PP i especialment altres, C’s, ens volguessin transmetre per fer-nos creure que els pactes  amb VOX no serien possibles, sabíem del final del “cuentu” : renunciar a cotes de poder resultava excessivament dolorós, per Casado que volia tocar la glòria amb les mans i,  especialment per  Rivera que, com que  ja havia deixat caure a la Sultana trencant el pacta de Govern que en el seu moment havien signat,  no podia acostar-se de nou al PSOE. Si volia manar, necessitava imperiosament estar a l’ombra del PP.

Casado, per la presència de VOX, ha anat portant  el seu partit més a la dreta,  tant ho ha fet que el diari  The New Yorquer  el situa ja  a l’extrem de la seva banda política. Rivera i Casado ja havien signat un acord de governabilitat de més de 90 punts, és la forma habitual de treball de Rivera: enumerar molts i molts punts (si no recordo malament amb el PSOE ja en va signar un amb  150 punts referencials...) perquè la mateixa densitat de l’acord impedeixi el compliment de tots ells. Però la participació de VOX en el pacta era necessària perquè la candidatura de Moreno podés tirar endavant. Rivera continua dient que és liberal i centrista, i que no ha pactat amb VOX; des de VOX li diuen que no es faci el desentès..., que el pacta  ha estat entre tres i que així s’ha de mantenir.

A Europa la imatge de Rivera cau i els liberals de Brussel·les s’han afanyat a traure ferro  a les relacions VOX - Rivera perquè, a pesar de tot, a Europa els pactes amb l’extrema dreta no estan ben vistos. El candidat Valls a l’alcaldia de Barcelona, calla. Entre aquella clamorosa afirmació que ens deia d’estar fart de bona part de la ciutadania de Barcelona i retrobar-se obligadament amb VOX de company de viatge després d’haver afirmat la impossibilitat que tal esdeveniment es pogués produir, deixen clara, d’una banda, el desconeixement de la forta implantació del sobiranisme  en molt bona part de la ciutadania de Barcelona per part d’un candidat a la seva alcaldia   i, d’altra banda, la seva poca autoritat  dins de C’s. Des de França li assenyalen, a Valls, mals auguris en la seva ja denostada carrera política. I Macron, en hores baixes i que pensava en la coalició amb Rivera de  cara a les europees, també rep avís seriós per part de la premsa francesa al respecta. Dita ras i curt: és Rivera qui sembla que hagi venut part del seu cabdal polític per un plat de llenties andaluses. Només faltarà que, per la raó que sigui aquestes llenties vinguin viudes...

J.  Vinyeta
11 de Desembre de 2019