dimarts, de gener 22, 2019

584.- Per què?


584.-  Per què?.-

La mesura acordada pel Parlament extremeny, ens posa novament en la tessitura  de recordar, en la meva opinió i com deia l’escriptor, el per  què de tot plegat...

Alguns ens volen fer creure que ha estat Catalunya qui ha fet  retornar el feixisme  més punyent amb la seva actitud contestatària. Pot ser si, però en realitat no son nous brots de feixisme, si no   arbredes consolidades de feixisme que s’estenen, amb impunitat manifesta per tot l’Estat i especialment per Catalunya perquè, com preguntava l’enyorat Perich, “...Ah!  Però  se n'havia anat...?”

 El Procés català el que si ha fet, ha estat posar en guàrdia l’oligarquia de l’Estat per la  senzilla raó de que la desaparició de Catalunya del mapa autonòmic espanyol i seva la conversió en un Estat lliure i sobirà, manegant els seus propis recursos, deixaria l’Estat espanyol en una situació econòmica general tremendament perillosa, per no dir  crítica (actualment amb un deute que voreja el 100 del PIB) i a Extremadura, l’última en pronunciar-se, pràcticament en  fallida.

És cert que l’ADN imperial manté viu allò de la Unidad Pátria. Però l’oligarquia  cuida més el que li convé, que és el poder econòmic, volent aparentar  ideologia  imperial com excusa. És amb aquesta excusa que aquesta oligarquia atia allò que sempre ha estat a la seva  disposició: l’extrema dreta. Aquesta, fàcil de manegar, amb els recursos que aquesta oligarquia posa a la seva disposició, obedient, disciplinada i violenta quan convé  dins de l’ordre corresponent, fa la feina bruta, confonent l’objectiu real (l’econòmic) transformant-lo en un objectiu polític (Catalunya), que també,   i creant un  enemic comú  (d’altra banda element mostrat com imprescindible en qualsevol sistema autoritari, com el que aquesta oligarquia planteja, amiga  dels anomenats  Bannon  Boys) que faciliti la comprensió, el per què de tot plegat, a la resta de l’Estat. Casado va  rebent els manás que cauen des dels cels oberts d’aquesta oligarquia (FAES i Aznar en son dos d’aquests cels...). Rivera, tocat pel pacte amb VOX, recorda que ell havia estat el cridat per a la defensa dels interessos d’aquesta oligarquia, però sembla que ha perdut més d’un  llençol en les bugades...

Si a tot plegat hi afegim la proximitat de les eleccions Municipals – Autonòmiques – Europees, amb el resultat andalús en primer pla, i amb un PSOE   extremeny  que també es veu venir la patacada, podem arribar a mig entendre la moció parlamentària extremenya i, en general, l’escridassada fervent  de tots plegats. Sense oblidar, en cap cas, que el PSOE de Sánchez també és sistèmic.

Però no deixem de pensar en el problema econòmic que la sortida de Catalunya li crearia al poder econòmic espanyol. En la meva opinió, repeteixo, és la base de la raó del tracte colonial que anem rebent.

J.  Vinyeta
22 de Gener de 2019