divendres, de desembre 08, 2017

505.- Comentaris (Garanties i jutjats, TV3)

505.-  Comentaris (Garanties i jutjats, TV3).-

Els unionistes  (ara ja estem en clara nomenclatura revolucionaria), es varen passar no sé quant de temps dient-nos que aquell referèndum que no es podria realitzar l’1 d’Octubre en cap cas podria ser  vàlid perquè mancava  de les garanties necessàries. I, amb un cop d’estat, varen convocar unes eleccions pel proper dia 21 amb les suposades garanties necessàries. Ja hem començat la campanya electoral i aquelles suposades garanties  fan figa.

En un twit d’aquests que vas rebent, i que son medis importants per no perdre pistonada informativa (deixant a banda, evidentment, tot allò que  ha  d’anar directament a la paperera), s’hi assenyalava més de 130 suposades garanties que quedaven en suspens o que quedaven qüestionades. No les vaig comptar. Però si que hi ha, en el millor dels casos, algunes coses que qüestionen la netedat d’aquets comicis. El més anecdòtic el conformen les prohibicions  del color groc en fonts i edificis  públics.  La que ja no ho és tant d’anecdòtica, és la censura imposada a TV3 i CatRadio, que ha arribat a no poder retransmetre la manifestació indepe des de Brussel·les, a l’extrem, segons manifesten periodistes de TV3, que només podien retransmetre en directe un minut cada mitja hora...

Però  el gruix de les “limitacions” està evidentment en el manteniment de presos, que s’entesten en definir-los com a polítics presos i en l’existència d’exiliats, tots ells membres de les llistes electorals. En tot plegat però, possiblement la que put més està en la no acceptació d’observadors independents internacionals per garantir els resultats electorals. Això últim té la seva gràcia, perquè la ministra Cospedal va tenir  el valor de dir públicament que les eleccions del dia 21 es “varen convocar perquè les guanyessin els constitucionalistes[1]...”. La indicació ens deixa clara la pèssima i perillosa qualitat democràtica de l’Estat en que ens toca viure i, junt a la no acceptació de controladors independents per la junta electoral central, ens augura la possibilitat d’una tupinada. Amb raó els partits indepes s’estan bellugant per intentar col·locar interventors en totes les taules electorals. La campanya, perquè en les taules electorals se segueixi fil per randa el reglament establert  en la Llei electoral per l’obertura d’urnes i lectura de les paperetes, una a una i exclusiu del president de la taula,  s’està fent viral a les xarxes. I ha d’aplicar-se!

Tenim candidats a la presó o a l’exili, amb incongruències clares especialment en el cas dels empresonats. El Suprem va deixar en llibertat sota fiança als consellers empresonats llevat del Vicepresident Junqueras, de Quim Forn i manté a la presó al Jordis. Els que hi entenen, diuen clarament que les raons donades  pel jutge Llanera estan, per dir-ho molt, molt suaument,  sobre dimensionades. Però el que encara sembla més greu és que  es retiri l’ordre de cerca i captura, la famosa euro-ordre pels que estan  a Bèlgica, i es mantinguin els d’aquí empresonats. L’opinió més estesa s’expressa en el sentit de dir que  la justícia belga podia deixar en ridícul a la justícia espanyola en no acceptar, la justícia belga, que els exiliats foren jutjats per determinats delictes que assenyala la justícia espanyola i, abans de que passés, la justícia espanyola s’estima més el ridícul que ja suposa  el retirar l’ordre donada que el de no poder encausar a Puigdemont i companyia pels delictes pels que ho va fer inicialment, mantenint, de pas,  aquell esperit de derrota humiliant pròpia de les suposades victòries imperials que li son pròpies a l’Estat spanyol. Als que hi entenen els hi sembla una decisió inèdita i inexplicable pel que comporta de retroacció d’un decisió judicial internacional que, es vulgui o no, defineix un error o abans de promulgar-la o després en retirar-la. Arrel de la retirada, sembla que, ineludiblement, obligarà a l’Estat espanyol a fer-se càrrec de les despeses judicials corresponents  (Costes judicials) per les diligències obertes a Bèlgica al respecta (tribunals, fiscal, advocats...), tot i que em sembla que l’última paraula està per dir...

De totes maneres aquest “va i vé..”  de la justícia espanyola, no ens ha d’estranyar. Hi ha un informe de la xarxa europea  del Consells de Justícia, sobre de la independència i qualitat del sistema judicial a Europa[2] al que val la pena fer-li una ullada. Un bon fil al respecta l’ha  fet un twitaire, al que no tinc el gust de conèixer, que s’identifica com Abel Riu i suposo que aquest és el seu nom. L’informe va ser aprovat el 9 de Juny d’enguany i inclou el text que es va fer servir en les enquestes. Els gràfics mostren les respostes dels jutges enquestats i hi expliciten el “nivell” de qualitat del sistema judicial espanyol i de la resta els Estat de la UE. En el gràfic de la pàgina 62, pel grau  d’independència judicial Espanya queda situat en el  lloc 18. Vist tot plegat, resulten  comprensibles  determinades accions judicials.

El CAT ha  donat valor a la pluralitat que exerceix TV3 en la seva tasca informativa.  Era una cosa evident i des de fa molt de temps. Només calia anar fent zàping per les teles de l’Estat per comprovar la manca de pluralitat, cosa senzilla de fer només veient, i per pocs minuts, alguna e les tertúlies que anaven  sortint en cada una d’aquestes emissores de TV, per donar-te compta de que de la participació fora de la línia ideològica de la capçalera, cap, ni una.   Ignoro la causa, però em va donant la sensació de que o és la censura real que TV3 va rebent o és perquè estan sensibilitzats i volen ser extremadament curosos, però el cas és que això de la pluralitat va permetent que la presència “favorable” o contemporitzadora amb la situació actual a Catalunya  sigui gairebé majoritària. No sé si cal posar-se definitivament nerviosos, però si que cal recordar  a Jordi Carbonell quan deia  allò de “que la prudència no ens faci ser traïdors...” Volem a La Nostra, cert. Però també la volem lleial.

Per acabar: tenim el dia 21 a tocar. L’èxit depèn de nosaltres i Brussel·les ha estat  un bon principi de campanya.

J.  Vinyeta
7 de Desembre de 2017