dilluns, de gener 09, 2017

420.-Un canvi d’any entretingut

420.-Un canvi d’any entretingut.-

El final del 2016 i el principi del 2017 em temo que no han deixat indiferent a ningú. Ha estat carregadet de fets – notícies, algunes de les quals  han activat el sentiment de País o novament ens han deixat el convenciment, d’altra banda, de que el rellotge  de l’Estat espanyol encara està aturat en aquell any 36, del que aviat  farà  gairebé un segle. D'entre d'aquelles, le següents.

De les notícies que ens han entretingut i potser la més mediàtica  i de llarga durada, ha estat l’informe del Consell d’Estat respecta del accident en el que varen morir 62 militars espanyols que volaven en un avió Yak – 42 que, com es desprèn del citat informe[1], parts del qual continúan classificades, el podríem definir com a “ferralla voladora”. A partir d’aquest punt, es desfermen les demandes de responsabilitats  al ministre de l’exèrcit del moment, el Sr. Trillo.

L’Església, amb els seus Bisbes Cañizares, de València, i Romà Casanova de Vic, no podien deixar de participar en les Festes. Cañizares, que ja ens havia dit de desobeir les lleis basades en la igualtat de gènere[2], ara ens ve a dir de la “maldat” que representa  educar als nens en la ideologia de gènere, maldat que exposa en la seva última carta Pastoral[3]  “La gran urgència: salvar a la família”. I potser amb la mateixa finalitat, el bisbe de Vic  Romà Casanova tampoc s’està de res i titlla directament l’avortament de genocidi[4]. Si alguna cosa queda clara és que, amb personatges com aquests, si el Papa Francesc vol obrir finestres que deixin entrar llum a una Església encara només il·luminada amb espelmes, tindrà molta feina. I més si tenim en compte “l’intent de cop d’estat” que està sofrint en aquests moments El Vaticà per compte de cardenals ultres  que arriben a plantejar si el Papa Francesc pot ser acusat d’heretgia, arrel de la permissiva “autorització”   a la Comunió dels divorciats[5].

I con si fos una innocentada, el 28 de Desembre passat el Govern Extremeny signava un decret pel que es subvencionava fins a 1000 € la compra de mobiliari[6]. És evident que amb els seus calés tothom fot el que vol, si son seus... Però sembla que Extremadura ens vulgui fer veure que en té molts de diners. No sé què hagués passat si La Sénia, que ha perdut la seva influència en el sector del moble, hagués rebut ajuts de la Generalitat. Però d’Extremadura no se’n deu poder parlar...

Però aquí, a Casa Nostra, han passat coses.

 A Vic, el regidor cupaire Comas, va estar detingut pels Mossos, i portat a Madrid per la Guàrdia Civil davant l’Audiència, per “...trencar els ous...”  qüestió que ha servit per fer “truites” de totes menes. Però els llorers se’ls han emportat el Fanalets. El cor mediàtic que la caverna va posar en marxa arrel  del fanalets independentistes no va aconseguir  fer res més que soroll i ridícul davant de respostes a preguntes  com si portar fanalets amb la “bandera española” també hagués estat mal vist: la resposta més comú d’entre les que vaig sentir al respecta era “...eso no es lo mismo...”  Em sembla entendre que si TV3 no hagués tingut prevista la retransmissió de la Cavalcada de Reis precisament de Vic, hagués tornat a passar inadvertida per a l’Estat una pràctica  que des de fa quatre  o  cinc  anys es ve celebrant ininterrompudament. Però ja se sap que allò  de “...écheme una firmita contra los catalanes...” ens porta a situacions infantils (mai tan ben dit, donada la festa) presentant com a nefast qualsevol moviment que, per petit que sigui, pugui pertorbar els interessos del nucli dur franquista que encara, com deia al principi, manté el rellotge parat només per retenir  interessos i privilegis propis.

PDECat i una part de la ciutadania s’ha esverat quan Puigdemont  afirma que l’any proper no serà President de la Generalitat. Penso que té raó quan ens diu que un nou sistema polític (la República Catalana) necessita de nous líders. Puigdemont, el mateix dia de la seva presa de càrrec, ens va dir que els seu mandat seria curt. Així ho vaig entendre i així el President ens ho torna a dir. El que no sé és si els altres líders polítics també entenen que nous temps requereixen de noves cares en els afers diaris. Mentre alguns s’esquincen els vestits, tinc la sensació de altres es freguen de mans pensant en una Presidència que els hi pot ser un regal. Però em sembla que tota la classe política hauria de plantejar-se si el nou País mereix ser portat per uns  avis, que  si no ho son per  edat, políticament sí que estan molt vistos.

Sembla que Domènech hagi heretat  la filosofia de la ambivalència permanent d’ICV  (que per cert no sé si ha acabat desapareixent o no amb la “fusió” amb el comúns). Com hagués fet Joan Herrera en els seus temps, Domènech demana eleccions immediates, per a dir-nos desprès que no renuncien al referèndum pactat o no, però vinculant. Sí, no, pot ser sí... Em recorda massa a la ICV de sempre. Però, casualment, és Coscubiela qui demana a Puigdemont que segueixi un rumb fix... Sort que  ja estem una mica “aguerridets”.

L’Operació Diàleg, que Soraya vol iniciar (perquè fins avui, res de res...) ha topat amb un nou entrebanc: el Ministeri de Foment en mans del Sr. De la Serna li diu clar i meridià al Conseller Turull que de  transferir rodalies a la Generalitat, res de res. Que el que s’ha de fer és reiniciar el procés i fer el nou plantejament que comporten les solucions que rodalies necessita, oblidant especialment els deutes pendents. Un Govern que ha incomplert sistemàticament tots els acords al respecta, de veritat espera que ens creiem els  compromisos que els nous plantejaments requeriran?  Després resulta que no volen entendre per què volem marxar.

Finalment, avui es reprenen les sessions per aprovar els pressupostos aquí, i a Madrid també per la renovació del Tribunal Constitucional. Esperarem esdeveniments al respecta. Veurem si hi ha sorpreses.

J.  Vinyeta
9 de Gener de 2017





[2]http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2016/05/30/canizares-llama-desoir-leyes-basadas/1425208.html
[3] http://www.religionenlibertad.com/la-familia-urgencia-inexcusable-46881.htm
[4] http://www.vilaweb.cat/noticies/el-bisbe-de-vic-titlla-lavortament-de-genocidi/
[5] El Temps.- Nº 1697, 20/12/2016.-  Pag. 33 i següents.-
[6] http://www.lavanguardia.com/politica/20170103/413066499337/extremadura-subvenciona-compra-muebles-1000-euros.html