dimarts, de gener 24, 2017

422.- Del preu de l'electricitat .-

422.- Del preu de l'electricitat .-                                                                                                                                                                         
 Sempre que es parla de les empreses energètiques em ve a la memòria, i ho poso com   exemple, un fet – anècdota que va succeir durant un dels primers  Governs de Suárez. Suárez va anomenar Enrique Fuentes Quintana com a  Vice-primer  ministre econòmic i Ministre del Ram. Era un home que  hi entenia, titular de varies càtedres i que va ser anomenat pel càrrec a mitjans de l’any 1977. Aquest senyor va insinuar que potser seria convenient que s’iniciés un debat per estudiar la possibilitat de nacionalització de la xarxa  de distribució de l’electricitat. Curiosament, aquest senyor va dimitir (una manera habitual de definir els cessaments) a febrer de l’any següent.  Qui vulgui entendre-ho em sembla que ho té fàcil.

A partir d’aquell moment queda “segellada” la influència de les empreses energètiques en els governs del moment i dels que han anat venint i manifesta la connivència mútua Govern - Empreses en el conjunt de les decisions que  sobre del tema energètic s’han anat prenent. Tot el que ha vingut després, i desbocat en els últims anys des de la presidència d’Aznar, no és més que una conseqüència d’aquest omnímode poder sobre  les administracions cedit a les empreses denominades estratègiques  les quals, pel que sembla, tenen a més agafadetes l’Administració per allò que no sona. Per tota aquesta influència, ha estat impossible la creació d’una empresa estatal en el tema energètic (Tipus EDF, a França) que regulés, amb la seva participació les tarifes energètiques, tema  que seria necessari  perquè la Comisión Nacional de la Competencia ja fa temps que ens ha deixat clara la seva inoperància i incompetència, mai tant ben dit.

L’entrada de presidents de Govern,  ministres o  membres de l’Administració que en finalitzar el seu mandat son acollits per a formar part dels consells d’administració d’empreses privades lligades a sectors diguem-ne estratègics, és realment escandalós[1]. I massa bona part del que ens està passant té les seves causes en aquestes “amistats” (que tampoc semblen massa forçades, tot ha de dir-se) entre Administració – Empreses, a les que sembla  que hi hem d’estar abonats tot i que no ho vulguem. És allò que anomenem “Portes giratòries” que la pròpia Administració, en ser-ne el gran beneficiari,  no té el més mínim interès en solucionar.

Però, perquè augmenten les tarifes?. Les elèctriques diuen que les causes de l’increment de tarifes es troben en l’encariment del gas.  Sembla difícil de creure perquè l’electricitat generada per les  centrals de cicle combinat, que son les que utilitzen gas natural en la generació d’electricitat,  és només el 10,2% del total[2] de producció (tot i que algunes fonts la situen molt per sota del 10%[3] [4], les últimes dades al respecta fan referència al 2014). De totes maneres sembla que  havent-hi  instal·lades centrals de cicle combinat per a la producció del 25,1% de la producció de total d’electricitat, aquesta només arriba, com s’ha senyalat, al 10,2%:  consta que hi ha centrals “hivernades” i, la pregunta és obvia: qui paga les inversions si les centrals estan, com estan, aturades? (no recorda això d’alguna manera l’assumpte CASTOR?). Dit de forma planera: els generadors de només un 10% del global de l’electricitat tenen atrapats a tota l’Administració i, en conseqüència, a tota la ciutadania.  Ens hem de creure realment que és el preu del gas la causa del per què de tot plegat?. Em sembla que és una bola difícil d’empassar.

 Un bon lloc on s’explica  el desori de la qüestió tarifaria es troba, en la meva opinió, en la declaració que l’expresident de REE i ex president de CNE, Jorge Fabra, va fer davant del Suprem[5] el 2 de Juliol del 2015. Personalment la trobo aclaridora i de lectura, en la meva opinió, aconsellable.

Però el tema ens porta també a una altra qüestió: si l’Administració no participés del carnaval, hi hauria aquest festival de càrrecs?   És evident que no i que tot plegat és el resultat de mantenir una Administració dins d’un núvol estrany que cobreix i amaga  corrupció, ineficàcia, tolerància..., palpable especialment en els temes en que aquesta ha d’enfrontar-se als anomenats “poders fàctics”. I com a mostra,  l’últim botó: el tema de les clàusules sòl, que dona facilitats als bancs  per defugir tant com puguin el pagament del deute real.

I així anem...!

J.  Vinyeta
24 de Gener de 2017    



[1] http://www.puertasgiratorias.org/    pot ser la llista més complerta de les que he anat buscant. Però la xarxa està plena de links sobre d’aquest tema. El Mundo té la seva pròpia relació http://www.elmundo.es/cronica/2014/02/23/530881d922601da2168b456c.html




   
[2] http://blogs.publico.es/econonuestra/2014/10/01/como-es-el-sistema-de-produccion-de-energia-electrica-en-espana/
[3] http://elperiodicodelaenergia.com/ciclos-combinados-en-espana-o-como-desperdiciar-13-100-millones/
[4] http://www.lavanguardia.com/natural/20150105/54422346310/renovables-produjeron-en-2014-42-8-electricidad-espana.html
[5] http://www.ecoener.es/noticia_jorge_fabra_desmonta_en_el_supremo.php