dimarts, de maig 31, 2016

380.-Coses que van passant

380.-Coses que van passant.-

S’acosten, inexorablement, els dies oficials de campanya electoral.  Dic que inexorablement perquè correspondran als dies de bombardeig permanent a través de tots els mitjans de comunicació. Ens voldran fer creure que es troben “lligats” per la Junta Electoral i diran allò de sempre de que els temps, les imatges, els continguts, no venen  signats pels propis  periodistes en protesta perquè el dret d‘informar queda vulnerat per les imposicions legals durant la campanya.

No deixa de ser curiosa aquesta suposada voluntat de servei a la ciutadania. I dic suposada perquè tots ells cobren d’una capçalera (de premsa escrita o audiovisual) i en aquests últims temps va quedant clar que la fidelitat a aquesta capçalera sol ser la garantia de supervivència del professional[1]. Dit d’una altra manera: aquest suposat dret d’informació, estigui o  no condicionat pel procés electoral, està  contaminat per la ideologia pròpia de la  capçalera a la que els professionals  pertanyen.  Per tant, em sembla gairebé ridícul una defensa aferrissada de la llibertat d’informació quan em sembla clar que, només en comptats casos, que de tot hi ha, aquesta llibertat cloquejada en cap cas anirà en contra dels interessos de la capçalera. Personalment, i amb seguretat que no soc precisament l’únic, tinc per costum triar la informació que m’arriba i conseqüentment el dret a informar entenc que no cal que estigui basat en la informació que molts em volen fer arribar perquè,  en massa vegades, els informants confonen informació amb opinió, que, en qualsevol cas serà personal i, en massa ocasions, a més, partidista i en línea amb el grup editorial.

Però mentre la campanya oficial arriba, van passant coses. Per exemple que, en l’afany d’ enviar Podemos  a les tenebres, Caracas i les misèries veneçolanes s’han convertit en l’aparador en el que Iglésias és crucificat. Rajoy, tant atent sempre a les necessitats dels espanyols, convoca la Junta de Seguritat ara en la precampanya electoral i no abans, per interessar-se pels dos – cents mil espanyols residents a Veneçuela... I Rivera, que tampoc ha faltat a la cita caribenya, torna dient-nos que les dictadures tenen un punt de pau i ordre, però que el cas de Veneçuela és pitjor per l’arbitrarietat que pateix el país. Queda clar que el Sr. Rivera sap poc de dictadures, no n’ha viscuda cap i no sap que la tirania en que sol convertir-se una dictadura, està plena d’arbitrarietats  permanents. Els que ho vàrem viure, ho confirmem.

I Tortosa ha votat. El monument franquista quasi per excel·lència que hi ha al mig del riu, s’hi quedarà. El repintaran de nou. Però es quedarà allà on és. El mateix consistori que li va traure l’Alcaldia perpètua al dictador sense consultar-ho a la ciutadania, no s’ha vist capaç  per a decidir per ell mateix què fer amb el monument. Sempre  hi ha ombres estranyes a l’hora d’enfrontar-se amb el passat. Més que ombres semblen  teranyines malaltisses que enxampen els records carregats amb la por que va deixar un passat per a molts tenebrós i esfereïdor.  És per això, per evitar aquest mal averany, que, en la meva opinió,  hauria d’haver estat el Consistori qui hauria d’haver decidit sobre del famós monument. Entre d’altres coses perquè aquest i els altres Consistoris han estat triats precisament per  prendre les decisions que facin falta i assumir-ne després electoralment  les conseqüències. Si quan hi ha una decisió considerada problemàtica però que no afecta en res a la quotidianitat de la ciutadania però és aquesta qui ho ha de decidir, no deixa en massa bon lloc a aquells que l’haurien de prendre-la, la decisió.

Mentre, a Gràcia, com diria La Trinca, anar-hi anant... La CUP justificant la   violència dels desallotjats i integrant-s’hi, Colau demanant proporcionalitat als Mossos, el Govern amb un silenci eixordador mentre la CUP, a més, presenta un esmena a la totalitat als pressupostos que el Govern ha preparat (potser ara ja no caldrà mantenir silenci...), etc...etc... Molt malament han d’anar les coses per aquest País nostre quan ha de ser el Ministre del Interior espanyol, Fernández Díaz, el que ha de venir per  dir-nos que els Mossos estan fent les coses bé.



J.  Vinyeta
31 de Maig de 2016




[1] Acomiadaments per desacords amb la línea editorial a El País, la SER, Marca i El Mundo, que jo recordi.