dijous, de maig 26, 2016

379.- Comentaris (Estelades, ANC, CUP)

379.-  Comentaris (Estelades, ANC, CUP)

A vegades, en massa vegades, en aquest país  ens toca ser protagonistes involuntaris d’accions que l’únic que pretenen és imposar-nos voluntats,  que intenten modificar amb imposicions qüestions  tant simples com la de voler  ser. Dic tot això arrel del partit de la setmana passada en el que el Barça va derrotar  al Sevilla, ocasió en que  aquestes imposicions de les que parlava es manifesten en varies ocasions en tot el tempo, des de els prolegòmens fins a la fi del partit.

És sabuda tota la  història de les estelades protagonitzada per una funcionària de l’Etat espanyol  que dictamina una barbaritat que, a més, és recolzada per  molts dels seus companys i molt especialment per la Vicepresidenta del Govern,  l’ínclita  Soraya. Poca cosa més cal afegir a tot plegat. Ningú es creu que aquesta funcionària actués  motu proprio. Però, tot i que hi ha una rebolcada del jutge, vingui d’on vingui l’ordre d’actuar tal com la funcionària ho va fer, si que val la pena dir que no sabem fins a quin punt s’ha aconseguit la real finalitat que sembla que es buscava: la de que  amb una maniobra de base jurídica de distracció s’aconsegueixi, per poc temps al menys, és cert, que l’estelada quedi inclosa i sigui tractada com les d’aquella llista de banderes prohibides als estadis que representen el pitjor i que han de ser socialment rebutjades, que els vinculats o associats a elles siguin considerats  terroristes i ensems clarament violents, tot i que el jutge negui obertament aquestes coses[1] Però, com diuen a Castella  “siembra, que algo queda...” Insisteixo que el problema radica en no saber que ha “quedat” de tot plegat.

Però no satisfets amb la distracció jurídica, arriba el moment del partit i de la seva transmissió per TV. La senyal televisiva està en mans de Mediaset – Tele5 i la transmissió en sí està en mans de la  Federación Española de Futbol. Una nova imposició amb les imatges que ens fan arribar als aparells de TV: al Calderón no hi ha Estelades...! El regidor de la transmissió, indubtablement seguint ordres rebudes, escamoteja la realitat amb plans curts, concrets i repetitius de forma que no es vegi res del que s’hauria de veure, llevat de les banderes espanyoles entre l’afecció sevillista. Les xarxes es comencen a incendiar i per elles i pels que coneixem que  eren a l’Estadi, sabem que la xiulada a l’himne va ser monumental i que, duran aquells moments, la zona del seguidors culés va quedar coberta d’estelades. Però, es clar, per TV no es veuen i per tant...no existeixen! Tant és d’escandalosa la situació que algunes jugades queden curtes o retallades perquè s’està més pendent del que pugui passar a les grades que el que passa a la gespa. Però, si les estelades no existeixen, tal com diu la TV, era necessari tot el merdé? Dons sí, perquè saben que la seva existència és real i abundosa. El que no volen és que la resta de l’Estat ho sàpiga.

El dilluns la premsa d’aquí i alguna premsa internacional, és fan ressò del succeït. La caverna, calla. I com ja pensàvem molts, l’efecte aconseguit aquí a casa nostra ha estat el contrari del que des de Madrid es proposava. Però, quants vots haurà aconseguit el PP a les Espanyes amb  aqueta decisió?  Això és el que ignorem.

A l’ANC, Jordi Sánchez repetirà Presidència per un parell d’anys més. És el resultat d’una votació del Secretariat reunit a Ripoll que ja durava més de set hores. Finalment, es solventa amb un canvi en el reglament, deixant a banda els dos terços necessaris i acceptant directament al candidat més votat.

 La lluita pel control polític de l’Assemblea ha estat una constant en els últims mesos amb el risc conseqüent i permanent de perdre la transversalitat de la que el membres  en podíem fer gala. Els dos candidats, Sánchez i Castro, s’han conjurat, al menys públicament, perquè els objectius i les essències de l’ANC no es perdin. Però la realitat està en   que hi ha uns antecedents, que s’han convertit en estructurals, que han permès arribar fins on som ara. I personalment entenc, i així ho he manifestat, que en el moment que l’ANC admet oficialment l’existència de dues estelades que la simbolitzin, oficialitzant un grup concret (tot i que ample, ubicat sota el groc i el vermell), queda clar que ja hi ha una pèrdua de transversalitat important. Per tant existia la possibilitat, com així ha estat, de que el grup oficialitzat volgués ser més que  membre de ple dret de l’ANC. No crec que, malauradament i a pesar de la conjura pública dels candidats, tota aquesta situació es pugui donar per finiquitada.

Les CUP ens van distraient. Esperonen als seus parlamentaris perquè trenquin l’acord signat  amb JxS i  acompanyen als Okupes desallotjats de Gràcia abandonant així el Parlament  en el que es debatia la Llei de Pressupostos que el cupaires tant han condicionat.

Alguna cosa no va bé en aquest País quan  resulta  que bona part de la seva gent és tremendament severa amb els Mossos i aplaudeix als realment violents que destrossen mobiliari urbà i altres “menudeses” privades  (vidres, alguna moto, algun cotxe...) i els autors de les qual,  a més, en la seva majoria quedaran impunes. És tradicional, passa sovint i Can Vies, a Sants, n’és un altra bon exemple a recordar. Alguns, mal que pesi, tenim clar qui son els violents i qui ens ha de defensar de la violència d’aquells.

En aquests casos el que es posa sobra la taula és l’existència o no de la propietat privada. Si existeix, i crec que la immensa majoria respondria afirmativament a la seva existència, és evident que, a més, s’ha de respectar. Les CUP, i no dic que no hi tinguin dret,  posant-se de part dels que no accepten el que podríem dir-ne “determinats comportaments com a mínim socialment acceptats” en la societat actual i defensant que la violència - violents és/son els altres, no fan més que apologia d’un ideari que pretén  imposar (les imposicions no venen només d’una banda...) unes modificacions i trencaments  polítics, i en conseqüència de comportaments socials, que estan lluny dels criteris d’acceptació de la majoria de ciutadans. I el problema radica en que d’aquesta llunyania no en son conscients i...tampoc en volen ser-ne! Parlar i fer son dues coses ben diferents i ha de quedar clar, molt clar, que fer apostolat no és cap garantía  de que es prediqui, ni tant sols, una veritat políticament acceptable. I molt menys que els fets que poden resultar d’aquest apostolat, ho siguin d’acceptables pels que entenem la convivència d’una altra manera.

I perquè no hi hagi dubtes, que quedi clar que en cap cas no faig referència a determinades accions socials per apaivagar les necessitats més peremptòries de molts, en les que si penso que sí trobaran quòrum sense haver de fer apostolat.


J.  Vinyeta
26  de Maig de 2016




[1] L’auto judicial:  http://cdn27.hiberus.com/uploads/documentos/2016/05/20/documentos_fallo_218172a1.pdf