dijous, de maig 19, 2016

378.- Comentaris (ANC, Otegi, Junqueras)

378.-  Comentaris (ANC, Otegi, Junqueras).-

ANC.- Una expressió que des de Ciceró en primera instància i  des de Seneca molt posteriorment[1]  ha anat fent fortuna en el decurs dels temps és aquella que diu allò de Cui Prodest. La novel·la negra, en versió traduïda, la ha popularitzat. Perquè, quan hi ha un fet a investigar,  els que  ho fan, investigar, sempre es pregunten  Cui  prodest. O sigui,  a qui beneficia el fet.

L’ANC, per exemple,  va posar finalment en marxa el vot electrònic de cara a les  eleccions del dissabte passat, 14 de Maig,  per a l’elecció del nou Secretariat Nacional. Haig d’entendre que el sistema electrònic que s’ha posat en marxa (i ben vingut sia, que quedi clar!) no ha estat fruït d’una tarda de feina dels informàtics. El sistema és complex però l’ANC l’ha posat  a punt en un temps diria que rècord (entre el 18 d’Abril, l’endemà de l’Assemblea de Manresa, i el 10 de Maig) la  qual cosa em fa pensar que el tenia apunt i no el va voler implantar per a les votacions de la passada Assemblea a Manresa.  Aquí beneficiava la   no posta en marxa ja en aquell moment del vot electrònic? Hi ha un fet que ha estat clar: els que hem utilitzat el vot electrònic en la elecció del Secretariat Nacional  hem superat abastament a tots els presents a l’Assemblea General (2600 assemblearis en front del 3360 “telemàtics”). Per què no es va posar en marxa el sistema electrònic de cara  a l’Assemblea? La participació hagués estat, sens dubte, molt més alta i s’hagués pogut donar el cas que determinades esmenes haguessin tingut resultats diferents d’acceptació o rebuig. Però, aquesta major participació,  a qui hagués afavorit? En contra o a favor de què hagués votat? Cui prodest...

Les CUP varen convidar Otegi[2] a visitar Catalunya i ha estat oficialment rebut per Carme Forcadell. És cert que el passat d’Otegi és el que és, poli-mili inicialment i integrat posteriorment en l’ETA militar. Però també és cert que ha estat un element posteriorment imprescindible per aconseguir el cessament de la violència etarra i arribar a la situació de pau actual. I això és una qüestió que tampoc podem oblidar. Com tampoc determinades  víctimes del terrorisme etarra poden/volen oblidar els seus morts i patiments: res a dir-hi. Però tots hem d’acceptar, i això hauria de ser absolut,  que la justícia  va condemnar Otegi en més d’una ocasió, que ara és lliure per haver complert les penes imposades i per tant que, socialment al menys,  ha pagat els seus deutes. Per tant pot reincorporar-se plenament a la societat, actuar en conseqüència i ser tractat com qualsevol altra ciutadà[3]. I això és incontrovertible i no admet discussió possible per molt dolor que això causi en determinats sectors en general o a determinats ciutadans en particular.

Dit això, que PP i C’s (i PSC, on vas?), atiïn precisament a les denominades víctimes del terrorisme, en contra de la visita d’Otegi a Barcelona amb un to visceral i gens procliu a la pau, és vergonyant. Aquests que criden i s’indignen per la visita de l’ex etarra, son els mateixos que impedeixen la recuperació de la memòria històrica per la senzilla raó de que uns morts els hi donen redits (especialment ara que estem en període electoral) i altres morts  els posarien en evidència. Dit d’una altra manera, aquests partits que ara criden visceralment ens demostren que amb els crims d’ETA vivien, al menys políticament, millor.

Junqueras, des del meu punt de vista personal, s’està comportant com si realment fos el President de la Generalitat. I, que quedi clar, que no ho és. Estem vivint massa i freqüents enfrontaments d’ERC i l’actual Convergència que em fan pensar en la incomoditat del Vicepresident en la seva situació actual. Això es tradueix en les constants diferències que s’expressen a JxS. Les assídues  manifestacions d’ERC en contra de la participació unitària electoral fan evident la disposició d’ERC de diferenciar-se dins del propi Govern amb el resultat, diria que ja evident, d’encarar el procés electoral  que en pocs mesos hi  haurà de nou sobre de la taula per raons d’iniciar la fi del Procés segons el full de ruta previst. Aquestes constants manifestacions d’ERC en contra de  la participació unitària electoral, fan que no pugui evitar  recordar que aquesta mateixa proposta va ser acceptada per l’ANC en la seva última Assemblea General. Em sona com si  ERC intentés traspassar-li a l’ANC les seves ambicions polítiques i acabar controlant-la. Res és perquè sí i a tot hi ha raons que l’avalen. Per tant, em temo que haurem d’estar amatents a tots aquest moviments i ser prudents amb el nostre vot. Potser que aquesta actitud d’ERC ens doni la resposta a aquell  Cui Prodest del que parlava al principi...


J.  Vinyeta
19 de Maig de 2016



[1] Els erudits diuen que és Séneca  qui utilitza i immortalitza  la frase en la seva obra Medea.
[2] Es pot trobar un  bon resum de la seva biografia  a l’article següent: http://www.eitb.eus/es/noticias/politica/paz-euskadi/detalle/1360386/biografia-arnaldo-otegi-eta-busqueda-paz/. Tot i que la bona referencia és, en la meva opinió,  el llibre d’Antoni  Batista   Otegi, la força de la pau (La campana, 2015)
[3] Llevat de les limitacions polítiques imposades a les sentències.