dimarts, d’abril 26, 2016

375.- ANC, bye, bye…?

375.- ANC, bye, bye…?

 Pot semblar exagerat, però tinc l’estranya sensació de que l’ANC se’ns  en va. O, quan menys, es situa en una forma  de fer les coses que sembla derivar en una “aproximació - integració” a determinades  formes  polítiques de les que en deuria, en el meu entendre, defugir. Si l’ANC és al menys fins avui el que és, crec que ha estat gràcies a la seva transversalitat i a l’absència en el seu ideari de portar i/o representar singularitats polítiques concretes. Així sembla que ho ha entès la majoria  del país que així es  va manifestar en les últimes Diades. L’objectiu era, i encara vull entendre que ho és, el de portar el País fins al seu objectiu final, la Nació Catalana, amb un control estricta i sever d’aquells que, representant-nos i havent estat votats per a fer-ho, perdin el nord o en defugin.

Anem a pams.  El prop passat Diumenge 17, va tenir lloc l’Assemblea General Ordinària. Sabut que l’assistència a les AGO ha anat minvant i entenent que les localitzacions dificulten l’assistència dels més llunyans a la localització triada, res s’ha fet per establir un vot electrònic que facilitaria la participació dels membres en la presa de decisions que comporta una AGO. Si no es fa o no s’ha fet, entenc que és perquè algú o alguns entenen que ja hi va/van be. La participació és minsa; però es dona el cas que, amb aquesta  minsa participació, es prenen decisions com és  la  d’abandonar  la idea d’una llista unitària independentista en cas de que es convoquin eleccions a l’Estat espanyol. Només en el cas d’eleccions a l’Estat espanyol? Qui hi va bé amb aquesta decisió que pressuposa l’acció partidista davant de l’acció unitària? No crec pas que sigui aquesta la voluntat de la ciutadania i no sé si aquesta hagués estat la decissió d'haver-hi hagut una participació massiva com hagués estat possible amb un vot electrònic.

Per decisió de l’AGO, es convoquen eleccions del Secretariat Nacional pel proper 14 de Maig. Es ratifica l’antic procediment estatutari  i serà aquest nou SN qui triarà el càrrec  de President. No és procediment que m’agradi (preferia l’elecció directa), però encara m’agrada menys el secretisme i manca de transparència de la votació en sí. Però hi ha un afegitó fruït de les esmenes aprovades que m’inquieta: els candidats al SN, hauran de presentar l’aval de la territorial en la que estan inscrits. Què comptarà més en el moment d’avalar, la implicació del candidat en l’ANC o les seves tendències polítiques i/o partidistes?  Qui signarà els avals i amb quines garanties? Si ha de fer-se així, quines son les condicions generals per poder resultar avalat? A qui complau tal decisió? Per què la necessitat d’un filtratge previ de les candidatures? Hi ha possibilitats de posar en marxa el vot electrònic?

Son una sèrie de preguntes que em fan mal pensar de tot plegat. Entenc que l’ANC és un plat molt llaminer i fer-se amb el control de l’Assemblea és massa temptador pels partits polítics. El  Secretariat Nacional ha de vetllar pel manteniment de la transversalitat i independència de la que n’ha pogut fer gala l’ANC, i el proper Secretariat i la Presidència consegüent han de néixer sense l’hipotètic pecat original de preferències partidistes per ser creïble i actuar en conseqüència. Si no és així, com podrà ser creïble i realitzable  una interpel·lació al polítics que no facin la feina encomanada en unes eleccions? Ho faran amb la correcció necessària o, pel contrari, haurem de dir   bye, bye  ANC...?

J.  Vinyeta
26 d’Abril de 2016