dilluns, d’abril 04, 2016

370.- Comentaris (Montoro, Ibarra, M. Carmena, Panamà)

370.-  Comentaris   (Montoro, Ibarra,  M. Carmena, Panamà)

Vàrem passar una setmana que en comptes de Santa va ser tràgica  (Fraginals, Brussel·les, Lahore) i vàrem anar a petar a una altra en que ens han plogut pals de tot arreu. És com si l’anomenada Setmana de Passió (la prèvia a la setmana Santa i que coincideix amb l’última setmana de Quaresma), per aquesta vagada,  ens hagués vingut després.

Ibarra i Montoro, han posat el dit a l’ull a Catalunya.  Ibarra, en una taula rodona organitzada pel Diplocat a la Universitat Olàvide de Sevilla, es despatxa a gust dient, i sense embuts, que Extremadura no pot permetre’s que Catalunya marxi i amenaça, també sense embuts, dient-nos que del que passi, si marxem, en serem directes i únics responsables...!. Ja entenc que Extremadura no pugui viure sense els nostres calés. Niño Becerra, que no crec que pugui ser titllat d’independentista irredempt, ho ha posat sobre de la taula en més d’una ocasió i assenyala que comunitats com Extremadura  no son més que un gran llast pel desenvolupament de l’Estat.  Però tots sabem del populisme d’Ibarra i per tant difícilment ens sorprenem de determinades declaracions sempre pujades de to.  El que si em sorprèn és que, ni tan sols l’UE[1]  sigui capaç de preguntar-li al Sr. Ibarra i a la resta de  Presidents i Expresidents de la comunitat extremenya, que collons han arribat a fer amb els calés que  han rebut i quina és la responsabilitat de tots ells en  l’statu quo actual extremeny; perquè, i en sembla que hi convindrem tots, tots hem necessitat ajuda en algun moment, però molts teníem clar que les ajudes no podien ser eternes. El Sr. Ibarra creu que sí, que ho han de ser.... Extremadura, només pot viure si para la mà? En son conscients els extremenys del futur que això els hi depara?. Potser que algú els hi expliqui.
Amb tot això, es comença a fer pública  una de les autèntiques raons per les que Espanya no vol que Catalunya marxi. Les dades surten en comptagotes i amb retard, però comencen a sortir[2].

Montoro ha carregat, com sempre, el dèficit estatal a les Comunitats autònomes. I com és natural Catalunya és la gran culpable. Poca cosa a dir. Però sembla inversemblant  que un Estat que manté Ministeris sense funcions, AVEs sense passatgers, aeroports sense avions o autopistes sense cotxes sigui  capaç de dir-nos que tota aquesta disbauxa de més de 10.000 milions d’€s de l’Estat espanyol (que suposaran retallades pel proper govern) en molt bona part es deu a l’estat pre i electoral català de l’any passat...

Hi ha vegades en que determinats comentaris fan mal a les oïdes. Sentir dir a l’Alcaldessa de Madrid, M.  Carmena, progre ella, que El Valle de los Caídos  podria ser  anomenat El Valle del a Paz, hem resulta d’una banalització sarcàstica. La guerra civil  va ser un immens holocaust de tots aquells que es podien interposar en el camí del dictador, qüestió que de banal no en té precisament res. Si a més hi afegim que és un monument  funerari per aquell mateix dictador que va morir matant fins a pocs dies de la seva mort, el sarcasme és evident.  Seria bo que M. Carmena s’ho hagués rumiat abans de voler quedar bé amb no sé exactament amb qui...

S’han destapat els  anomenats Papers de Panamà, un gruix de de més 11,5 milions de documents que, posats a l’ordinador ocuparan més de 2600 GB[3]. La llista d’implicats l’acaparen Presidents, expresidents, primers i exprimers ministres... tota l’escala social que conforma l’elit política mundial  (inclòs el Rei d’Aràbia  Saudí, per exemple).  D’entrada, i aquí a Espanya, ressalta el fet de ser la germana de Joan Carles, Pilar de Borbó,  la presidenta de la societat panamenya de marres precisament durant el període de regnat de Joan Carles (justament, ni abans ni després...). Un no vol ser mal pensat, però hi ha ocasions en que la realitat quasi t’hi obliga. La documentació acaba de sortir i ha estat elaborada per un consorci internacional de periodistes. Ara en tenim per dies perquè vagin sortint coses que, tal i com ens hi tenen habituats, acabaran en res. L’únic efecte positiu estarà en la capacitat de recuperació davant de la desmoralització general que d’entrada ens causarà tot plegat. Haurà de quedar clar que som capaços de passar pàgina. Però també haurà de quedar clar que som capaços de no oblidar.

J.  Vinyeta
4 d’Abril de 2016




[1] Tot i que l’aportació dels Fons Estructurals Europeus és menor que l’aportació de l’Estat Espanyol a la comunitat.
[2] http://spv-analisi.blogspot.com.es/2012/03/una-altra-visio-de-la-redistribucio-de.html
[3] http://www.ara.cat/internacional/Quatre-grafics-entendre-Papers-Panama_0_1552644805.html