divendres, d’abril 08, 2016

371.- Comentaris (Madrid, Procés, Koiné).-

371.- Comentaris  (Madrid, Procés, Koiné).-

L’altra dia, a TV3,  un senyor que es diu Plans, considerat com a bon predictor polític, especialista en estudi i realització d’estratègies, proposava la teoria del Oso Yogui i Bubu. Ens deia el Sr. Plans que el PSOE, el Sr. Sánchez, ja  havia pactat amb Bubu, petitet i fins i tot entremaliat  i simpàtic per a molts, y que aquest era el primer pas per acceptar més tard, per part d’aquests que ara han donat per bo el pacte entre PSOE i C’s, el pacte amb Yogui per pura coherència en d’haver pactat prèviament amb Bubu.  Bubu és  C’s i Yogui és el PP (possiblement sense Rajoy, però això, diu, està per veure). Dit d’una altra manera: el Sr. Plans  ens augura una coalició PSOE -  PP  – C’s.  El Sr. Plans, pel que diuen, té un bon pedigree en aquests temes i  sosté que, a la fi,  la “Gran Coalició” serà el resultat de tot plegat, possiblement, diu el Sr. Plans, amb Sánchez com a President del Govern.

Avui,  a Madrid, hi ha hagut la reunió PSOE – C’s – Podemos. Entenc que han arribat fins aquí perquè  les ànsies de governar en tots ells son supremes. Sánchez sap que o forma govern o Susana Diaz el  fotarà al carrer en el nou congrés. C’s   va canviant d’opinió i, des d’aquell clar i sonor menyspreu  a tothom durant la campanya, arriba fins a estar en condicions d’acceptar  formar part d’aquest hipotètic govern amb el PESO; des d’aquella impossible col·laboració amb Iglésias, justifica ara  l’entrada al Govern per “controlar” la “debilitat” del PSOE. I Podemos? Dons em dona la sensació de la “purga” interna ho ha estat per poder arribar a la reunió de la que estem a l’espera de resultats. Com que suposo que la famosa línia vermella del referèndum català en cap cas serà traspassada, m’agradarà escoltar com Domènech  justifica o s’oposa, perquè de possibilitats només en tindrà aquestes dues i si és que arriba l’acord, l’actitud de Podemos en General i de Iglésias en particular.

No tenim bola de vidre per endevinar el futur. Però és possible que, pel que ha transcendit de la reunió tripartit d’avui, el Sr. Plans vagi pensant que la seva teoria es va confirmant… El que sí sabem és que qualsevol Govern dels que pot sortir de les converses, unes o altres, serà el Govern de Madrid i per tant centralista  i nacionalista castellà fins la  medul·la. Raó de més per fer nosaltres el nostre camí.

Aquí, a Catalunya, van passant coses. D’entrada em costa d’entendre que el que ja està pactat s’hagi de tornar a pactar. Les  CUP  i JxS porten velocitats diferents de cara al Procés i  Anna Gabriel i els seus volen portar-ho tot a la seva velocitat.  Aspiren, a més, a convertir  a la societat catalana en una societat al seu estil, però oblidant, en la meva opinió, dues coses importants. La primera és que el seu criteri és absolutament minoritari dins del grup independentista de 72 diputats. L’altra qüestió radica en saber si la societat catalana vol acceptar els postulats polítics de les CUP. No he dit postulats socials perquè estic convençut que molt bona part de la societat catalana, per no dir tota o la gran  majoria, els dona per bons i acceptables aquests postulats socials. Però també penso que els postulats polítics de les CUP  estan lluny del ideari polític diguem comú del català mig que se sent europeu i mig capitalista i, tot i acceptant i donant com  bones les correccions socials, vol saber tot plegat quant costa i d’on sortiran els calés.

Va saltar a la premsa la trobada secreta entre Sánchez i Jonqueres. No em sembla que calgui esverar massa el galliner. El problema s’ha amplificat pel secretisme de la reunió. I secretisme que entenc més exigit per Sánchez en raó de que, un cop sabut a Madrid, el que li retrauran serà precisament el haver-se entrevistat amb el dimoni independentista per excel·lència.

El Grup  KOINÉ ha presentat un manifest titulat  Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent[1]Reconec que la lectura és densa i, potser per això mateix, se li fan dir al Manifest coses que no diu. Els que més el critiquen sembla que son aquells als que la situació actual ja els hi esta bé. I el tema ha arribat al Parlament de mans del Sr. Rabell, tatxant-lo de racista, qüestió que en la seva lectura jo no he sabut trobar. Sembla que aquell esperit del PSUC que tant va defensar la  normalització de la Llengua i la immersió lingüística, hagi desaparegut del Sr. Rabell i companyia. De totes maneres em sembla que el Parlament tampoc  és el lloc en el que discutir sobre el debat lingüístic que, això si que és cert, ha obert aquest manifest.

Estem en temps d’espera i no podem fer-hi res més. La setmana propera hi l’Assemblea General Ordinària de l’ANC que tampoc crec que hi hagi cap embolic. Però també haurem d’esperar a veure com acaba tot plegat.

J.  Vinyeta
8 d’Abril de 2016



[1] http://www.ara.cat/2016/03/29/Manifest_Koine.pdf?hash=fa6b3faff6dcdd06e79bda601165