dijous, d’abril 21, 2016

374.- Comentaris (Setmana Horribilis, Puigdemont, ANC)

374.- Comentaris  (Setmana  Horribilis, Puigdemont, ANC)

Setmana Horribilis.- Ha estat  una setmana pèssima per la dreta del País:  Conde empresonat per “repatriació” del que semblen ser els diners desaparescuts en el Cas Banesto, Aznar multat per Montoro  i amb una declaració complementària per  “diferències de criteri”,  segons l’expresident,  en la declaració de renda; Torres  Hurtado (Alcalde de Granada) investigat per suposades irregularitats urbanístiques, Bernad  (Manos  Limpias) i  Pineda (Ausbanc) empresonats per  extorquir al querellats proposant-los–hi retirar les querelles a canvi del  que podríem denominar “impost revolucionari”, el ministre d’Indústria, Soria, plega (no sabem si cessat o no) per estar en la llista dels famosos Papers de Panamá... I quan semblava que el tema s’apaigavava Rato, que denunciava  una conspiració contra ell, també apareix implicat  en  societats  panamenyes.

De tot plegat en sobresurten un parell de qüestions que entenc com a principals.  I la primordial és la multa d’hisenda a   Aznar, a l’Aznar que s’ha passat  la vida presumint d’honestedat. Amb aquell parlar entre dents, messiànic, “xulo”, masclista col·locant els bolígrafs als escots de les periodistes, però botxí de tothom, ha estat multat pels seus  per diferències amb hisenda, i hisenda li ha afegit a més una declaració complementària. Potser era el que mancava perquè quedés clar que Montoro és fidel valedor de Rajoy i que, seguint la tasca “rajoyana”, calia finalitzar políticament amb el President d’Honor del PP.  L’expresident ha anunciat una querella contra Montoro per incompliment en la confidencialitat  de dades. Si aquesta querella tira endavant, ¿serà un avís de que s’ha obert la veda  per fer el mateix davant de les filtracions a la que ens tenen habituats des dels jutjats o forces de seguretat, per citar dos casos freqüents?.

Una altra qüestió està en les actuacions de Manos Límpias i Ausbanc.  Bernad i Pineda actuaven com a parella de ball  en un perpetuum mobile  no deixant de recórrer  amb querelles els tribunals i amb amenaces  les institucions bancàries, exigint talment un impost revolucionari que omplia les arques de no sabem qui perquè encara no sabem qui realment esta al darrera tant del sindicat com de la suposada associació de consumidors. Està per veure si hi ha relació entre el PP i aquests encausats. Però hi ha  d’un parell de detalls que han aconseguit trobar  aquests que sempre  estan pendents  de tot el que pot esverar el galliner i gràcies als quals anem tenint informació de tot plegat. Encara que pugui semblar estrany,  Manos Limpias no presenta querella en el cas Gürtel i, en canvi, sí que ho fa en el cas Bárcenas (pot ser és perquè  el cas Gürtel podria implicar Aznar i el cas Bárcenas pot implicar a Rajoy...) I d’altra banda sembla que des dels jutjats es posen sota sospita determinades subvencions[1] que Esperanza Aguirre i Ana Mato varen donar a Ausbanc. Veurem fins on arriba tot plegat.

Com diem aquí a casa nostra, el PP ha de mirar-se constantment les sabates... Però quan aquesta setmana horribilis  en prou feines ha acabat, es demana al Suprem la imputació de Rita Barberà. I amb tot això, el PP possiblement es planti davant d’unes  noves eleccions generals...

El President Puigdemont s’ha trobat finalment amb Rajoy. Des del primer moment en que es va anunciar la trobada, no crec que  ningú  esperés algun resultat positiu en ella, llevat dels ressons  internacionals que té per sí mateixa i el fet de que, tot i que certs mitjans de Madrid entenien la visita de Puigdemont com una rendició,  el  nostre President en sortís  reforçat. Queda clar que ambdós estan  en les mateixes posicions inicials però, certament, amb una diferència substancial: per si no ho sabia o no volia saber-ho, Rajoy té coneixement oficial de que amb Catalunya té un problema, el que no vol dir que el vulgui considerar com a tal. Rajoy sap que Puigdemont té un pedigree  que no tenia Mas i sap que se li demana solucions al problema en un document de 18 pàgines, 46 demandes específiques[2] i se li planteja obertament l’exposició dels incompliments mantinguts per l’Estat respecta de Catalunya. Veurem que se’n pot traure de la reunió acordada a mantenir entre Junqueras i Soraya. Poca cosa més  afegir. Recordar allò que ens ve a dir el President   de que si hem de dialogar fem-ho però que nosaltres no estarem aturats esperant respostes. Ara Rajoy n’ha estat informat de tot plegat  i de primera mà.

L’ANC  va celebrar la seva Assemblea General Ordinària diumenge passat. Sempre he estat indisposat amb la realització d’assemblees diguem-ne populars i multitudinàries. Entenc que en determinats temps va estar necessari i obligat fer-ho perquè, diguem-ho ras i curt, no hi havia altre possibilitat de decidir coses. Però ara no és el cas.  Penso que l’ANC ha perdut, una altra vegada, la possibilitat de posar en marxa el vot electrònic i donar veu  directa als gairebé quaranta mil socis que hi formem part. Entenc que seria una forma clara d’obtenir resposta de molts més dels 2600 que varen participar diumenge passat (els números oficials deuen situar la participació en un 6 – 8% de la militància) en l’AGO.

Si no vaig errat, el poper 14 de Maig hi hauran eleccions al secretariat i, en conseqüència, posterior elecció dels càrrecs que el secretariat, de forma estatutària, pot  triar, entre ells el de President.  Estarem a l’espera de les candidatures (Sánchez ja va dir que sobre la seva possible o no candidatura de moment no en vol parlar), i... a l’espera de que el vot electrònic es posi en marxa.

J. Vinyeta
21 d’Abril de 2016






[1] http://www.eleconomista.es/economia/noticias/7504973/04/16/El-juez-ve-irregularidades-en-las-ayudas-que-Aguirre-y-Mato-dieron-a-Ausbanc.html
[2] http://www.vilaweb.cat/noticies/les-46-demandes-i-incompliments-que-puigdemont-ha-entregat-a-rajoy-document/