diumenge, d’abril 10, 2016

372.- Comentaris (Sentència del TC, de nou, Koiné. Madrid)


372.- Comentaris  (Sentència del TC, de nou, Koiné.  Madrid)

El Tribunal Constitucional ha vetat definitivament la Llei del Parlament de Catalunya sobre pobresa energètica. La raó donada és que envaeix competències de l’Estat que, bàsicament, és la raó de sempre. Però aquesta vegada  hi ha una qüestió important a tenir en compte: hi ha dos vots particulars en contra de la sentència. Els vots particulars[1], que entenc  de lectura obligada a pesar del llenguatge jurídic sempre carregós pels que no hi som versats, si que deixen clar que els decrets citats per l’advocacia de l’Estat en contra de la Generalitat, no concreten suficient i, per tant, deixen espais sense legislar  als que hi  poden tenir accés les Comunitats Autònomes, com és el cas. Però, és clar, la voluntat del tribunal, com la del propi  Govern Central, no son altres que la recentralització en tots el ordres i deixar a les Comunitats com a poca cosa més que bidells del Govern  de  Madrid. D’altra banda, no sé perquè serà, però quan surten aquests temes a debat, em venen al cap tots aquells exministres que, deixats el ministeris, ocupen càrrecs de privilegi en les empreses energètiques del País... No sé perquè serà,  deu de ser una malfiança personal i estranya; hi ha algú que li passi el mateix...? Ironies a banda, queda clar, una vegada més,  que nosaltres hem de fer camí.

Koiné ha obert realment un debat social sobre la llengua, el seu futur i la oficialitat del català en cas d’arribar-se a constituir la República Catalana. Com a mostra, i això no ha fet més que començar, la filípica de Narcís Comadira en el diari Ara[2] de fa un parell  de dies, carregant especialment sobre   dels polítics que proposen un bilingüisme pel futur de Catalunya. I, insisteixo, això no ha fet més que començar. Personalment entenc que l’idioma oficial de la Catalunya republicana, ha  de ser el català. Però també haig de dir, perquè en tinc el convenciment, que  aquí a casa nostra, sent el català la llengua oficial, mai es tractarà al castellà amb la mateixa incúria que el català ha estat tractat per Castella. Som diferents i, també en aquest aspecte, hem de mantenir la diferenciació.

La Administració, en un moment o altra, haurà d’entrar en el debat perquè  haurà de donar comptes del per què de tot plegat, com diu en Monzó, i per què el català, després de gairebé quaranta anys, no està molt millor del que està ara, tant en les formes d’us literari com en les formes d’us en el context social. I en temo que aquests comptes - resultats poden resultar ser  molt minsos.

Madrid se quema... PSOE, C’s i Podemos se les van tenint, mentre que Rajoy  va fent de Don Tancredo. Tots parlen del fracàs de la trobada de la setmana passada i auguren alguna possible trobada més.  Però els ànims es noten aplanats i no s’amaguen  els retrets constants entre formacions. Queden tres setmanes de coll per intentar  evitar eleccions generals. Però ara  el que sembla prioritari és intentar deixar clar qui  o quins seran els responsables directes d’aquesta disbauxa que porta a unes eleccions que sempre son incertes. El PP es frega de mans perquè, per l’un o per l’altra  o per tots plegats, el cas és que li estan fent la campanya electoral, i suposo que és per això que  determinades enquestes donin, en cas d’eleccions, com clar guanyador al PP. El que no diuen aquestes enquestes és si Rajoy serà el cap de llista del seu partit o ho serà un baró més ben situat, socialment parlant, clarament allunyat (si és que això és possible dins del PP...) dels escàndols diaris de corrupció.

De totes maneres, sembla que aquella teoria el Oso Yogui  i Bubu planegi sobre el futur de l’Estat espanyol.  Hem  d’esperar.

Aquí a Casa Nostra, el President s’erigeix en portaveu de les comunitats autònomes que vulguin denunciar i plantar cara al Sr. Montoro en referència al tema del suposat dèficit que el ministre imposa. La carta que el  Ministre envia a 12 de les 17 Comunitats no deixa de ser  d’un cinisme extrem (per no dir-ne directament de contingut vergonyant) donat que la UE ha advertit en més d’una ocasió a l’Estat sobre el dèficit i l’UE sap de la centrifugació a les Comunitats que el ministeri ha fet amb el dèficit de forma general. Alguna cosa deu de passar pel Ministerio quan el propi Montoro deixa anar allò de que determinades autonomies, a pesar dels diners rebuts, continuen igual[3]... Però també deixa clar que han fracassat amb el sistema autonòmic. I quan ho diu, tots sabem el que vol dir, oi?

J.  Vinyeta
10 d’abril de 2016



[1]http://www.tribunalconstitucional.es/es/salaPrensa/Documents/NP_2016_028/2014-05831SVPS.pdf
[2] http://www.ara.cat/opinio/llengua_0_1555644471.html#rlabs=1%20p$2
[3] El Punt avui, 9 d’Abril d’enguany, pag. 3.- La veritat de Montoro