dijous, de març 03, 2016

365.- Comentaris (Investidura, Otegi)

365.-   Comentaris (Investidura, Otegi).-

Investidura.- En  sembla que si per  alguna cosa la data d'avui quedarà impresa i assenyalada en el calendari, no serà precisament per la posta en marxa del procés d’investidura del proper president del Govern Central. Un procés incert i, sobre del paper, abocat al fracàs  tot i que sempre és possible una sorpresa d’ultimíssima hora que, tot i que  no el veig possible en aquesta investidura, en cap cas hem d’oblidar la imperiosa necessita  de supervivència del Sr. Sánchez o menysprear la   urgència de  C’s per entrar a formar part del Govern Central.

 És evident que Sánchez s’hi juga la pell. La baralla amb el comitè federal ha estat resolta amb una hàbil maniobra de consulta a la militància, que va respondre amb un sí majoritari a una pregunta inconcreta, però afirmativament suficient per deixar en suspens   l’actuació de  les patums del PSOE i poder mantenir el pacte amb C’s. Ha estat per això mateix que, acceptant l’iniciativa que  Rajoy va servir-li en safata, ha optat per ser, durant pràcticament  tota la setmana, el centre de l’atenció per a tot el País, acceptant un proposta d’investidura que potser ell mateix entenia  perduda d’antuvi però que serviria, en el pitjor dels casos quan menys, com a  una clara precampanya electoral en la que sembla definir  la seva aposta per a ser tornat a nominar pel PSOE com a candidat, en cas de repetició d’eleccions el proper més de Juny.

Rivera i els seus, de cap de les maneres poden deixar escapar l’oportunitat que els hi brinda l’aritmètica parlamentària. És necessari un pacta per sumar i, amb l’excusa d’una modernització que els mal pensats entenem com a molt propera a la voluntat del núvol oligàrquic (potser per això tampoc entra en les reformes la derogació de la Llei laboral...), en sembla entendre que l’important no és el que es pacti si no el pacte en sí que propicií l’accés al poder. Rivera és un home hàbil i, guardant sempre la roba, intenta ensems pactar amb el PSOE i amb el PP. Però no deixa de ser sospitós que el pacte signat el consideri apte per a ser assumit pel PP i que el PP respongui que ells no han guanyat les eleccions per a fer President Sánchez... És a dir que Rajoy diria sí, si Rivera hagués pactat amb ell. Rivera vol entrar a formar part del Govern, ja sigui per una banda  o per l’altra.

 La proposta de Sánchez és realment amplia. Un discurs amb unes reformes que el propi candidat fixa en més de dues-centes però sense concrecions, discurs extens en un suposat contingut social   i amb una total inconcreció respecta als recursos econòmics necessàries per portar a terme aquest  l’ampli ventall de reformes socials de les que parla i que, pressupostos a banda,  realment tots signaríem si, des del punt de vista econòmic,  quedés clar que  es poden portar a terme. Recordar que els acords han estat signats amb C’s i, al menys els d’aquí, sabem quin pa hi donen aquests senyors quan fan referències a les Llibertats en majúscula. I és precisament per la firma del pacte amb C’s que em dona  la impressió que no hi ha referències concretes per part del candidat a la derogació  de la denominada  Llei “mordassa” o de la Llei Wert, si no tan sols modificacions en la primera i la paralització de la segona, i així quan Homs li pregunta a Sánchez si està d’acord amb la immersió lingüística catalana, Sánchez no respon...

El resultat de la votació és un no rotund a les propostes de Sánchez i Rivera. Esperarem a demà a quarts de nou del vespre per saber si Espanya té Govern o s’encamina, en primera instància, a noves eleccions. També allà és aplicable allò del poeta de que “tot està per fer i tot es possible...” però  sabem que  el que allà es faci difícilment, molt difícilment, ens serà propici. La gran anècdota és el lapsus de Rajoy quan diu allò de que “el que nosotros hemos hecho és enganyar a la gente…..”  Sense comentaris.

Otegi.- La gran notícia de  la setmana ha estat l’alliberament d’Otegi. Ha complert més de sis anys de presó i tots teníem clar que condemna ho va ser per raons polítiques. Ha sortit de la presó parlant de pau, com ho va fer mentre hi entrava, i deixant clar davant del poble basc la gran lliçó que està donant Catalunya i el seu procés. Val la pena citar Antoni Batista com a gran  coneixedor de la realitat basca i els seus sis o set llibres, dedicats bàsicament a parlar del conegut com a problema basc, així ho avalen. És per això que, quan es parla d’Otegi, és obligada la referència a Batista i al seu llibre concret al respecta: Otegi,la força de la pau (La campana, 2015) i del perfil que  dona d’Otegi n’és un bon tast  l’entrevista que Público.es li va fer i publicar en Novembre de l’any passat[1]. Imagino que l’ull del gran germà de la dreta cavernària estarà posat en la figura d’Otegi per a salvaguardar les essències pàtries. Per tant, res és descartable. Però parlar de pau, és sempre una bona cosa i sempre n’és un bon  moment, encara que alguns no vulguin escoltar.

J.  Vinyeta
3 de Març de 2016




[1] http://www.publico.es/politica/antoni-batista-otegi-hombre-mas.html