diumenge, de març 06, 2016

366.- Temps de converses


Ahir es va donar per finiquitada l’aventura de Pedro Sánchez al Congrés. Però és ben cert també que  en cap cas això vol dir que Sánchez abandoni la primera línia en la que es troba.  Al contrari. Suposo que tots tenim clar, i ell el primer, que la formació de Govern, en qualsevol cas, passa per les seves mans. Sap que d’avui i fins al 3 de Maig hi ha dos mesos, una eternitat en política, per poder lligar caps. I aquesta tessitura és la que es dona igualment en els grups parlamentaris amb opcions de pactar un acord de Govern. Els altres grups, donada l’actual fragmentació de l’hemicicle, estaran en la posició de traure’n algun profit per votar allò que més els hi convingui. Per tot plegat, s’inicia ara un temps de converses, pactes i intents d’acords suficients per anunciar i formar govern abans del dia 3 de Maig. Si no és així, a les zero hores del dia 3 de Maig, es convocaran automàticament eleccions a celebrar el proper 26 de Juny.

Sigui quin sigui el resultat en aquest interregne o derivat del hipotètic resultat electoral, difícilment  Catalunya s’escaparà de la foguera centralitzadora i reformadora que  s’anuncia, i ja un cop posats, que ningú descarti passar del bipartidisme aclaparador al tripartidisme  o gran coalició salvadora de la  pàtria i unificadora: una raó espectacularment certa per fer la nostra via sense pausa. Hem de recordar que en  el centre de tot plegat hi ha una espina, potser seria millor dir-ne una estaca, clavada en el cor polític de l’Estat  que no perdonarà que, com va assenyalar Quico Homs, si s’ha arribat fins al punt actual ha  estat perquè, tot i que havíem desaparegut d’aquell document pactat entre PSOE i C’s, el Procés català ha estat la causa de que no hi hagi govern. PSOE, C’s, Podemos i de retruc PP, no crec que ho oblidin.

Ja s’ho faran, però el fracàs polític, miri’s com es miri, ha estat total. El PP està acostumat a manar, tant que, tot i gaudir en l’anterior legislatura de majoria absoluta, ha governat pràcticament a cop de Decret  Llei, i per sé li és impensable acceptar un acord  que no hagi estat de la seva iniciativa o del que es desprengui, com ha estat el cas, la pèrdua de la presidència del Govern avui en mans de Rajoy. Una altra cosa serà si, com diuen, Rajoy abandona definitivament la nau i el PP hi posa algú amb una altra manera de fer i que apareixi, al menys sobre del paper, net de corrupció. Si hi afegim que  els partidismes més que les ideologies han estat el protagonistes de tot plegat, el resultat difícilment podria ser una altra del que ha estat.

Finalitzat el debat, tot varen ser esteses de mans per a continuar negociant. No sabem ben bé com cada un dels partits entreveu la possibilitat de futures eleccions. Però entenc que, com en totes les conteses electorals, els resultats son incerts.  No obstant, les enquestes, que mai son innocents, ens poden deixar albirar solucions – actuacions dels partits  a mida que aquestes enquestes es vagin fent públiques. I, honradament, no crec que triguem massa en veure moviments en funció de les dades que es vagin  publicant. Dos mesos, com deia abans, son una eternitat en política i, per tant, pot passar tot l’imaginable com tot allò que avui creiem més insòlit. Per tot plegat, és evident que nosaltres, aferrant-nos els matxos, hem de tirar endavant i seguir el nostre camí, que se’ns promet dur.

Una apreciació: Durant tot el debat, el Congrés s’ha anat convertint, “sin prisa, però sin pausa..” en una espècie de guignol gegantí en el que cada grup és un personatge suportat des de dins de la bossa a la voluntat de la ma que el  belluga; cada vegada sembla més clara la innecessària presència de tots els diputats perquè, a la fi, només la voluntat de cada partit i la disciplina que cada grup imposa podria expressar-ser amb un sol representat. Ens estalviaríem temps, i al menys, la vergonya  de veure als diputats comportant-se com autèntiques criatures mal criades.

Un comentari: el Sr. Otegi, en el míting de la setmana passada a Elgoibar, va elogiar el Procés català. Jo no tenia cap dubte de que ho faria i va  afegir que estaran al nostre costat en els moments  difícils. No tinc perquè dubtar-ho. Però convindrem que si ho fan, serà per primera vegada. De totes maneres, seran ben rebuts i els hi agrairem.

J.  Vinyeta
6 de Març de 2016