diumenge, de març 20, 2016

368.- Comentaris (Europa, Espanya, Catalunya)

368.- Comentaris (Europa, Espanya, Catalunya).-

Europa.- Turquia guanya. La llibertat, perd. Aquest podria ser l’epitafi d’una  aventura desgraciada. La revista  El temps del vuit de Març postil·lava, amb previsió del que ha passat, un altra epitafi més realista. El titulava: La tomba de l’ambició europea. És com si aquella Europa que culmina amb el tractat de Schengen a la fi dels vuitanta, hagués perdut aquella suposada ambició de ciutadania universal combregadora dels  elementals principis de convivència, solidaritat i drets d’asil de les que en va presumir des de la segona guerra mundial (i no precisament amb els refugiats catalans i espanyols que varen travessar les fronteres franceses al final de la nostra guerra civil, també hem de dir-ho, i que potser va ser la primera mostra de que en la Europa  que havia de venir només hi haurien interessos). Un Govern Europeo que ni tan sols accepta les recomanacions-decisions del Parlament, tal com confirmava  el Diputat Urtasun d’ICV, l’altra dia a TV3, afirmant que el Govern europeu ni tan sols fa cas dels acords parlamentaris. Un Govern Europeu que ha actuat, amb els refugiats d’avui, molt pitjor que com va actuar França l’any 39 amb els nostres avis.  Vergonya i, en conseqüència, impotència i indefensió. També  nosaltres, ciutadans  amb passaport europeu, podrem ser algun dia retornats (eufemisme  de deportats) a uns països d’origen als que potser no vulguem tornar. Europa s’ho ha posat a punt.

Espanya.- L’embolic es fa dia a dia més gros. És evident que fins el mes de Maig falta en cara un mes i  mig,  i que 35 dies per arribar a la convocatòria d’eleccions, donen per a molt. Però ho tenen complicat. Podemos ha iniciat una crisi interna que em va semblar greu, per la forma en que  Iglésias la donava per resolta ahir  amb un  to llastimós, lluny de la seva hostilitat habitual, udolant com un gos llepant-se les ferides a l’hora d’explicar-la. Rajoy políticament fossilitzat i atrapat en una muntanya de merda corrupte que difícilment el deixa sobreviure. Ribera picant a quantes portes pot per a no perdre’s   cap  oportunitat d’entrar en un Govern que, per a ell i el seu partit, seria més que la grossa. Sánchez fent equilibris i  el ridícul  demanant auxili a Sipras i  sentint els crits de rebuda a Chaves i Griñan  dels concentrats davant del jutjats andalusos. Tot plegat un panorama fosc, de mals auguris, i que sembla, sense que ho vulgui ningú per la incertesa que comportarien, que condueix a unes noves eleccions. Queden dies. I han d’habituar-se  a saber que cap d’ells viu sol, qüestió que quan no se’n té la consciència clara al respecta, fa de molt mal  conviure. A tot això, cal afegir-hi el merdé que va creant la incompareixença de Rajoy i els seus Ministres a les sessions de control del Parlamento. És una mostra més de la displicència amb que Rajoy i el PP  tracten als electors que els varen fer  Govern, encara que ara sigui en funcions. Sembla que el TC haurà de decidir al respecta. Autènticament dramàtic i amb traces de dictadura..., mirall de la que ha estat la forma de governar del PP aquests últims quatre anys.

Catalunya.- El President Puigdemont sembla que va tirant el Procés endavant.  Feia tristor i vergonya simultànies escoltar ahir a la Vicepresidenta en funcions i Presidenta accidental per l’absència de Rajoy, Soraya, amb mala llet més habitual del compte (potser per ser el seu minut de glòria...) fotent a parir la carta que Puigdemont va remetre al Comissari Europeu d’Immigracions, oferint-li la possibilitat d’acollir un total de 4600 refugiats al Principat. El cabreig de Soraya va ser dels de traca i mocador oblidant (a Castella ja diuen allò de que  el que se pica es que ajos come...) que altres 8  Presidents de comunitats[1], algunes del PP,  han fet pràcticament el mateix davant de la inoperància del Govern Central en aquest tema. També a Castella hi tenen un refrany molt adient al respecta: és aquell que diu que ...eres com el perro del hortelano, que ni comes ni dejas comer... Mentre tan, Montoro presumeix de salvar Catalunya de la suposada qualificació que li ha de fer S&P, que situaria a Catalunya en estat de fallida. És mentida i que, hora és ja de repetir-ho i fins a la sacietat, qui està endeutat, i fins al moll de l’os, es precisament El Reino de España; si Catalunya ha de tancar la paradeta i ha de quedar-se recorrent el món sideral, Espanya haurà de plegar. Així de fàcil i senzill.  I aquesta realitat, hora és ja de que des del món nostre, i de forma oficial, es comenci a dir abastament  i a parlar-ne amb claredat de la realitat del problema. Perquè ens fan passar gana, és cert. Però és hora de que comencem a parar taula, pensem en un menú suculent i ens el fotem sencer. I no les escorrialles, com ens passa ara.

Per cert, en algun moment haurem de parlar d’aquest referèndum que està revolucionant Catalunya i que està en boca de tots. Jo pensava que era pantalla passada...!

J.  Vinyeta
19 de Març de 2016




[1] http://noticias.lainformacion.com/politica/refugiados/Asturias-CCAA-exigen-implicacion-refugiados_0_895410850.html