dimarts, de novembre 03, 2015

341.- Comentaris (del Parlament i les CUP)


 De cop, Rajoy i companyia han descobert que tot allò que era una bogeria d’en Mas resulta ser la bogeria d’un Parlament Electe i amb majoria absoluta  independentista, que fa una proposta que vol  sotmetre a votació i que va  molt més enllà del que ells ja imaginaven com a impossible. I el que se’ls  hi  fa encara més incompressible, és que veuen clar que va  de veres. La declaració – proposta  presentada al Parlament per a la seva aprovació en el proper ple és, talment, un torpede en la línia de flotació d’un sistema institucional espanyol embarrancat per les poques llums de mires d’un President  que no ha tingut el valor d’escoltar el que  gairebé el cinquanta per cent del cens català ja fa uns quants anys que ha posat sobre de la taula: el desig de ser la Nació que històricament va deixar de ser per la força de les armes, ara fa tres – cents anys. És una declaració formal de l’inici de “desconnexió” de l’Estat Espanyol i no precisament, com en situacions que alguns volen considerar similars, per a formar part de la República Federal Espanyola (o Ibèrica, en el cas de Macià), si no per a la formació d’un Estat Propi i independent: la República Catalana. Allò que s’advertia com impossible ha fet bona aquella dita que, més o menys, ens fa veure  que si no vas a buscar l’impossible, no arribaràs enlloc.

És difícil d’avaluar tot plegat. Però la realitat ens porta fins  on som ara perquè, tot i les nostres insistències,  a Madrid les portes han estat tancades sempre i, a cada demanda, a més del cop de porta, hi ha hagut noves imposicions judicials, restriccions de llibertats i de competències, Lleis repressives, restriccions econòmiques que comporten pidolar, etc... Aquest “boig” de Mas encara avui dia  esta dient, potser és per això mateix que no volen escoltar, que canviaria totes les actuacions per un referèndum pactat amb l’Estat. Res ha estat possible, tot ha estat torpedinat  i ara, és clar,  som on som...

És per tot plegat que em ve a la memòria allò que expressa la Declaració d’Independència dels Estats Units. Allò tan senzill en que hi diu que   “Quan en el curs  dels esdeveniments humans es fa necessari per a un poble dissoldre els vincles polítics que l’han lligat a un altre...”  és perquè, com expressa la pròpia Declaració de 1776, no tot és tolerable, especialment allò que fa referència a la pèrdua de drets i llibertats. És un bon exercici, en la meva opinió, fer una lectura d’aquesta declaració[1]. Perquè, passats el anys i salvant les distàncies, hi podem trobar raons d’aquella època que semblen plenament vigents avui dia en el nostre cas.

Ha estat  oportuna, aquesta proposta? Les eleccions del proper 20 de Desembre  fan que, des de l'Estat, se li doni un caire apocalíptic i que PP, PSOE i C's es barallin per ser els protagonistes de la repressió que entenen com a necessària. Però la resposta  hagués estat la mateixa, potser amb menys soroll, si les eleccions haguessin estat lluny. Sigui com sigui, el que entenem és que un dia o altra hagués hagut de fer-se i aprovar la proposta de resolució. I hi ha una dita que diu  allò de que feina feta, no fa destorb. Madrid entén. per primera vegada de forma oficial, que Espanya té un problema que es diu Catalunya. I queda clar que el PP dona perduda, electoralment parlant, Catalunya a canvi dels redits electorals que la seva actitud en vers del problema, li donarà a la resta de l'Estat i que sol ser proporcional a la quantitat de testosterona emprada. Aferrem-nos!

I les CUP? La veritat és que no sé fins on volen arribar. Tres-cents mil vots no son res més que tres-centes mil persones que poden combregar amb la seva ideologia. No sé si son gaires més, i això  suposant que tots els votants hagin fet plenament seva la deriva socialista del puny enlaire. Si no hi ha acord amb JxS, per imposició de criteris exclusius i excloents de  les CUP, al menys jo personalment  les consideraré  reus d’Alta Traïció, així, tal com sona. Perquè al menys hi ha més de cinc vegades de votants que, clara i netament, no estem  precisament d’acord amb la seva ideologia (això sense voler comptar amb els del no permanent...).  I si resulta que la República Catalana no és el seu primer objectiu que facin el favor de ser honestos i dir-nos-ho, perquè potser serà el moment, dolorós i perillós per tot plegat, de convocar noves eleccions tan aviat com els terminis legals ho permetin.


J.  Vinyeta
3 de Novembre de 2015





[1] http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2010/07/10/la-declaracio-d%E2%80%99independencia-dels-estats-units/   Aquesta és una de les moltíssimes versions traduïdes. Es pot trobar a la xarxa en versió original.