divendres, de novembre 13, 2015

343.- Silencis

343.-  Silencis.-

És evident que estem en una situació difícil i que el “mal de cor”, per a dir-ho d’alguna manera, sembla haver-se convertit en un fix a perpetuïtat en la societat independentista. És un  mal de cor que no desapareixerà, i si arriba, fins el moment en que s’anunciï un acord entre CUP i JxS. És un tema (el tema) que ens té entretinguts. Perquè, si els oracles de mal averany han fet bé la seva feina, entenc que ens anuncien unes noves eleccions,  en el meu entendre perilloses i amb resultats que poden resultar menys desitjats que els que ens neguitegen en aquest moment.

Però en aquesta situació de la que vinc parlant, hi ha algunes coses que tampoc entenc. Son aquest silencis tremendament sorollosos que mantenen ERC, l’ANC i Òmniun i Convergència. I, sent sincers, el silenci, tal com va dir Unamuno, sol ser interpretat com  aquiescència a la situació d’impasse actual que, ens agradi o no, apunta directament a CUP i JxS, però silencis que no ens diuen  amb qui o amb què són aquiescent. Perquè no tingui aquesta interpretació, aquest silenci ha de ser trencat i en conseqüència (perquè no hi hagi confusions) ha de ser clar en el plantejament que adopti quan,  aquest silenci, es trenqui.

ERC té un silenci eminentment polític, m’atreviria dir que còmode. I, en certa manera perquè no dir-ho, satisfactori, tot  i que lligat als silencis de CDC. Res em fa pensar que no sigui així. Poques paraules que equivalen a grans silencis perquè és com si fes por aclarir les coses. La situació actual,  en el meu entendre, és una situació que emplaça  clarament a Convergència, que està en reconstrucció, a una decisió en la que,  si Mas perd el lideratge del procés, gairebé podríem dir que el partit perd  el que podíem definir com el ciment que els cohesiona. La qüestió, per a ells, és clara: si Mas deixa de ser el referent del partit en tot plegat, el partit s’esmicolarà. Per tant,  en criteri de  CDC, Mas és l’element que, guiant el procés, manté la supervivència del partit. Per tant, em semblen evidents, i no dic justificables, els silencis i els per quès. I ERC s’ho mira, entenc jo, amb el convenciment de que més hi guanya que no pas hi perd, sense la necessitat de posicionar-se fora del estricta  cercle de JxS. En honor a la veritat, només Joan Tardà ha estat capaç de definir com a traïció el fet  de que els que hi poden no arribin a acord.

Una qüestió que ningú ha d’oblidar és que el fet  d’arribar fins  aquí, no ha estat més que per la persistència d’una societat civil capitanejada per  l’ANC i per l’Òmnium, que han portat les coses amb claredat i  senzillesa però, ensems, amb  rigor en fer les coses ben fetes que, bàsicament, ha posat a Catalunya a més en l’esfera internacional. És per això que  ara també trobo a faltar (no sé si dir, trobem) que aquelles mateixes veus que ens convocaven fessin saber, també i sense equívocs, que la societat civil ja ha fet els deures, que ha  decidit en unes eleccions netes i que, aquesta mateixa societat civil, exigeix ara, tal com sona, que els polítics arrodonin el que ja és clar i que, a pesar d’alguns i vist el resultat electoral, ha decidit.  I que, per aquest mateix resultat electoral, la societat civil independentista,  electoralment parlant, ha guanyat unes eleccions, i així ho diu, en  les que deixa clar que la llibertat és necessària i prèvia  per poder fer una revolució. Alguns ho  han d’entendre, per molt estranys i rars que siguin[1]. I els que fins ara ens han liderat (ANC  i  Òmniun), també han de  dir-ho amb claredat, a menys que siguin més proclius a la voluntat electoral minoritària i rara. La qual cosa, també ho hauríem de saber.

La tristor general, després de  l’últim ple al Parlament, ha estat clara en aquells que ara ja poca cosa podem  fer. Varem  fer el que creiem necessari  per arribar  fins on som  i hi ha alguns que ara ens diuen que no ho hem fet prou bé. No és cert: havent-les fetes bé, hem arribat fins a qui  i som molts més que aquests que ens diuen que hem fet  les coses malament. I estem tristos perquè els que ja tenim una certa edat malfiem de determinades coses que, mal portades per qüestions purament ideològiques,  acaben malbaratant grans esperances. I em sembla que aquesta vegada, i si no hi ha qui ho arregli,  ens pot passar això. De passar, maleïts siguin els que no han sabut portar-nos a Ítaca!

J.  Vinyeta
13 de Novembre de 2015





[1] Baños definia així a les CUP en el  programa   .CAT d’ahir, 12 de Novembre.