dimecres, de setembre 16, 2015

332.- De la Campanya

332.-  De la Campanya.-

Estem oficialment en campanya electoral.  Potser l’única diferència entre aquesta oficialitat i el dia a dia que anem tenint,  des de fa anys, està en que ara va de bo. Això vol dir que l’enfrontament serà directa i, per part de molts, brut[1]. Donada la finalitat plebiscitària amb que gairebé tots ens mirarem el resultat electoral (inclosos els que diuen que no ho faran), es fa evident el  to diguem-ne èpic i aquesta espècie de dramatisme que impregna tot plegat.

Èpic i dramàtic perquè hi ha molt en joc i, davant de la  possibilitat de perdre, amb un cert pànic i sense  raons potser perquè no en tenen, els de sempre han amplificat el fantasma de la por, especial i directament  davant dels més dèbils i susceptibles. És per tot això que ja fa dies que vinc pensant que la campanya pro independència, especialment la de Junts pel sí, no és o no  està pensada i elaborada, o així m’ho sembla (a menys que s'hagi deixat directament en mans de les CUP aquesta feina concreta, la qual cosa em semblaria una  deixadesa per part de la coalició),  per a aquell col·lectiu molt i molt sensible  sobre el que cauen voltors  i demagogs sense pietat, amb afabilitat o no, a la caça, literal, d’algun vot a qualsevol preu.  M‘explico.

Em dona la sensació de que tota la campanya es fa  en els mitjans de comunicació, en tots els seus àmbits. És en aquests  mitjans, i especialment en  els escrits, on hi trobes totes les explicacions necessàries. Pots trobar-hi fàcilment   referències ja sigui dels altres candidats i de les seves intervencions o dels candidats considerats com els propis, explicacions a les reaccions hagudes o per haver, indicacions dels col·lectius significatius en un o altra sentit que donen més credibilitat, etc...  tenint sempre en compta, això sí,  que la ideologia dels propietaris de la capçalera del mitjà escrit  son els que marquen el tipus i sentit de la informació que donen (per molt que molts periodistes s’entestin en dir-nos que no és així).  Però en un Estat que no és precisament assidu als mitjans escrits, més fidel a les televisions i, de les quals aquí casa nostra, només amb una emissora incontestablement a favor el sobiranisme i no visible en tot el territori nacional, ¿com es fa arribar el missatge sobiranista, amb els avantatges (dels possibles inconvenients ja se’n fan ressò els de sempre) a aquells que son durament bombardejats amb truculències,  en massa casos, completament falses?

Penso ara en el Col·lectiu Wilson, per exemple, i en el seu comunicat sobre les eleccions del proper 27S[2] en el que, entre altres coses,  fan referència als articles del propi col·lectiu sobre les pensions[3] o sobre els efectes comercials de la independència[4]. Tot plegat, un munt d’informació  que aclareix moltes coses i que ha estat realitzat per gent de gran vàlua,  de gran “pedigree” internacional, la majoria amb càtedres  d’economia en universitats de  prestigi mundial. I al mateix temps,  penso en el Sr, Albiol amenaçant als avis en general, i els del Carmel en particular, de que la independència de Catalunya suposarà una disminució de la seva pensió. El col·lectiu Wilson tracta d’innoble  l’afirmació d’Albiol i demostra, en el seu document referenciat, la fal·làcia d’aquella asseveració. Certament aixó s’ha dit i explicat. Però s’ha dit i explicat  més enllà dels cercles d’economia, dels fòrums econòmics habituals o dels mitings electorals plens a  vessar d’incondicionals? Un altra exemple: entenc que bona part dels votants de Junts pel Sí tenim clar que, en cas de ser independents, si no volem la nacionalitat espanyola haurem de renunciar a ella, perquè l’Estat espanyol en cap cas, constitucionalment parlant, ens la pot traure. Per què no es diu amb claredat una cosa tan simple com aquesta i sobre la que amb piconament sistemàtic van sembrant dubtes els partits unionistes?

D’exemples com els que he posat n’hi han molts més (fronteres, desplaçaments, comerç,...). És cert que molts o hem sentit a parlar-ne  o ens hem preocupar per trobar respostes. Però,  ¿se n’ha parlat tant com ha estat necessari, i per gent amb crèdit per a fer-ho,  allà on els dubtes semblen més evidents, i que no és precisament allà on hi ha un col·lectiu més escèptic  i clarament independentista?

Deixo la pregunta a l’aire.  

J. Vinyeta
16 de Setembre de 2015




[1] Suposo que malauradament es faran presents els “dosiers” en contra dels de sempre i fets públics pels mateixos de sempre.
[2] http://www.wilson.cat/en/comunicats-conjunts/item/243-comunicat-col·lectiu-wilson-eleccions-del-27-s-2015.html
[3] http://www.wilson.cat/ca/comunicats-conjunts/item/213
[4] http://www.wilson.cat/ca/comunicats-conjunts/item/215-dos-m%C3%A9s-dos-s%C3%B3n-mil-els-efectes-comercials-de-la-independ%C3%A8ncia.html