dilluns, d’agost 24, 2015

328.-Comentaris (Tercera vía, Universitat de Prada)

328.-Comentaris (Tercera  vía, Universitat de Prada)

Parlar de Tercera via com a solució a l’anomenat “problema català” és parlar, amb la intensitat que es vulgui, això sí, d’una modificació constitucional. El PP diu ara que vol modificar la Constitució però reconeix que la reforma que va madurant no deixarà contents als catalans i per ratificar-ho, afirma que  s’oposa a singularització alguna per Catalunya. D’altra  banda, els Barons del PSOE s’oposen també a un hipotètic finançament  diferencial per a Catalunya tot i que  insisteixen en un canvi constitucional que en cap cas trencarà la unitat d’Epanya. Si hi afegim C’s, acèrrim defensor de la unitat pàtria, i  Podemos, que sí que parla  de reforma constitucional però en el llenguatge del qual ja no hi ha el dret d’autodeterminació, tot i que es va escorant al centre... (dreta?), sembla que, d’una vegada per totes, queda tancat el debat de  la famosa tercera via que, encara que pugui semblar estrany,  ja no era més que un acostament dels que la predicaven als plantejaments unionistes i una forma més menys dissimulada de preparar als seus incondicionals al  No per resposta al 27S.

Així les coses, Rabell, Duran, Iceta etc..., ens haurien d’explicar com pensen encarar i resoldre i amb qui, la reforma constitucional que proposen i que els/ens doni autoritat suficient des de la pròpia Constitució, i sense eufemismes,  per efectuar el referèndum plebiscitari per decidir el famós Si  o  NO (i si el referèndum  ha de ser acordat, ja em diran amb qui...) que tant aferrissadament defensen, reforma que, pel que ens van deixant clar  des de Madrid, els hi pot representar quelcom més difícil que la quadratura del cercle: els directa i necessàriament implicats  parlamentàriament ja avui majoritaris, diuen obertament que no a una reforma com la que  aquells necessiten. Duran, potser més intel·ligent que els altres, i sabedor de la impossibilitat d’anar pel camí que ell i companys voldrien anar, sosté que no caldria més que un afegitó a la Constitució per solucionar el tema, que és tant com dir que donades les dificultats que el canvi constitucional representa...

 I ja posats, que PP, PSOE, C’s, que diuen i volen entendre  que el 27S no és més que una contesa electoral més, que  ens exposin alguna cosa més que constitucionalitat i “amor pátrio”, que ja no caldria  ni  exhibir-los en unes eleccions normals ni en cap d’altres,  i ens facin veure les bondats de quedar-nos (econòmiques, socials, fiscals, etc...,etc...) bondats que fins avui, tot ha de dir-se, no hem vist per enlloc i que, tot i que no sé com, deixessin  clara i manifesta la voluntat de compliment posterior d’aquestes suposades bondats, cosa difícil perquè de compliments de tots els Governs centrals, pocs, molt pocs per no dir que cap. Hi ha una cosa que em crida l’atenció: tot i no ser unes eleccions plebiscitàries, PP i C’s malden per construir un front pel No. En que quedem, son o no plebiscitàries?

La Universitat d’Estiu a Prada, ha donat algunes potser que més que anècdotes.

Germà Gordó, conseller de Justícia en funcions fins el nomenament del nou Govern, ha recordat la necessitat de fer Països i completar el mapa amb “l’apropament” de la Catalunya Nord, La Franja, València i Balears. És evident que l’objectiu final  ha de ser aquest, com és  evident que sempre i en qualsevol cas seran benvinguts, ben tractats i ajudats en el que calgui. Però entenc que, i en primer lloc, han de ser ells els que diguin d’afegir-s’hi. I en segon lloc, en cap cas, aquest objectiu  ha o hauria de ser o representar un retard en la conquesta de la independència del Principat. Dit de forma més planera: no  tenim temps d’esperar-los. Ja vindràn. Però les declaracions de Gordó han posat en peu de guerra al Govern aragonès i al PP Valencià.

Va haver-hi un primer debat en el que hi varen intervenir Muntañola (UDC), Rabell (Sí que Pot), Baños (CUP) i Comín (Junts pel sí). Continua sent Mas la diana especialment per Rabell (que va ser xiulat en alguna ocasió) i que insisteix en la celebració d’un referèndum pactat, com Muntañola;  també  Baños, desconfia de Mas tot i que és més discret[1], però entén que a Madrid ja no s’ha d’anar a demanar res més...Tot plegat és un bon inici del final que s’acosta.


J.  Vinyeta
24 d’Agost de 2015



[1] http://www.europapress.es/nacional/noticia-proceso-soberanista-centra-primer-debate-preelectoral-20150822202900.html