diumenge, d’agost 23, 2015

327. - Top Manta

327. - Top Manta.-

Tema de difícil tractament  però que, per desgràcia, ha estat en boca de molts aquests últim dies. És una qüestió de la que si sabem que hi ha moltes i diferents valoracions i/o avaluacions amb caires socials i polítics, en qualsevol cas, innegables.  Em limitaré a exposar-ne algunes d’aquestes formes d’entendre la qüestió i constataré alguns fets.

Forma I, els que es queixen de la permissivitat i tolerància amb que s’actua davant dels fets: Sostenen que aquests senyors, els “manteros”, estenen una paradeta a la via pública,  venen productes majoritàriament falsificats, productes que compren en magatzems subministradors d’aquest material i contra els que no s’actua, i no paguen res de res. La competència deslleial és clara, el frau també  és evident, però continua existint i creix especialment els estius perquè el temps propicia sortir i estar al carrer i, per tant, el volum de la possible clientela es dispara exponencialment. La permissivitat i tolerància sembla ser la norma d’actuació de les autoritats, qüestió de per sí peluda perquè l’ambigüitat entre Administracions Locals i Estatals propicia els mals enteniments el que, casualment, afavoreix aquestes suposades permissivitat i  tolerància.

Forma II, els que entenen que és un problema policial i el que diuen els propis “manteros” interessats, amb fets contrastats: En una situació “top Manta” hi intervenen els Mossos. Un dels manters cau des d’un balcó d’un tercer pis i en resulta mort. Els manters, portant l’aigua al seu molí, acusen als Mossos  directament d’assassinat (ignoro si hi va haver manipulació intencionada o no en les acusacions).  El problema no és tan el fet luctuós, que ho és i greu, com que els manters entenen que la seva situació ha de ser legalitzada però, es clar, tenint en compta que el seu mal viure només té aquesta sortida laboral. Envalentonats per un fet que pretenia directament criminalitzar a les forces de l’ordre i així amagar la pròpia actuació, posen Salou potes en l’aire fins que les declaracions dels implicats senegalesos comencen a caure en contradiccions i queda clar, després de tot el sarau, que la caiguda del company va ser realment accidental quan intentava fugir dels Mossos que el perseguien. Aquells que han mentit i acusat, de  moment no els hi ha passat res. Com a conseqüència, el Top Manta en general es creu legitimat per enfrontar-se a les forces de l’ordre que, en ocasions, han de fugir perquè son agredits (literalment apedregats segons la premsa) i insultats[1]. En el mateix lloc i moment, el mateix delegat dels Mossos es queixa de que des de fa més de vuit anys no s’ha modificat la normativa corresponent i que les instruccions que reben al respecta son ambigües. Mentre, l’exconseller d’interior Espadaler ens diu que no s’ha de canviar res, que només cal aplicar els protocols corresponent perquè, a la fi, tot plegat no és més que un problema policial.

Forma III, que representa la valoració que en fan les ONGs i sectors teòrica o pràcticament compromesos socialment: Els senegalesos  que es dediquen al Top Manta, o els paquistanís que venen llaunes de beguda pel carrer, o les noies xineses que fan massatges a les platges, tots aquests que conformen aquest món,  han de ser tractats/des amb un mínim de permissivitat i amb tolerància perquè el que fan és  per  pura supervivència, és el  seu modus de viure en un Estat/País com el nostre que no vol legalitzar-los de forma oberta i complerta. Han de tenir assistència en tots el àmbits i, molt especialment, amb assistència quan menys moral i de suport a les seves activitats  donada la seva situació, en la majoria dels cassos,  de “sense papers”. La societat a la que han vingut a parar, deixant la misèria en que es trobaven en els seu lloc d’origen, ens obliga a ser solidaris amb ells. Els tractaments policials o diguem-ne autoritaris no han de formar part de la nostra manera se rebre’ls.

Forma IV.- Barregen tota  la immigració amb el top manta i la seva intransigència és absoluta: Espanya – Catalunya és primer. Els que arriben, sigui quin sigui el mitjà emprat per arribar, no son més que un sub producte que no mereix més atenció que la que pugui rebre quan les necessitats, en tots els ordres, dels d’aquí, estiguin plenament satisfetes. Només se’ls hi pot donar el que sobra (si és que sobra alguna cosa), i si no els agrada que tornin cap a casa seva: aquí no els volem per a res. Com que no tenen feina ni documentació, es dediquen a robar i donar mal viure als propis del país. Fora!
______

No son més que quatre maneres de veure un mateix problema que es deriva dels fluxos migratoris actuals. Segur que n’hi ha moltes més formes d’entendre-ho però, en el fons, tot plegat no son més que paraules que no resolen res quan, el que realment fa falta, son solucions que no arriben i que son absolutament necessàries abans de que l’allau que ens va venint deixi de ser un problema de gestió per convertir-se  en un caos no gestionable. I els que han de buscar les solucions son les Administracions especialment  les Europees perquè és precisament a Europa  on aquest problema es manifesta amb més cruesa. Grècia, Itàlia, Espanya, no son més que els ports d’arribada de milers  de desplaçats des d’Àfrica i Orient Mitjà, majoritàriament, que volen depassar el Canal de La Mànega, els Pirineus o els Alps (Grècia els envia a Macedònia i, via  Sèrbia,  cap Hongria),  per arribar a l’Europa central o al nord d’Europa.

Però Europa, la rica Europa tot i que  està en una crisi galopant de la que, per més que ens ho vulguin fer veure no té visos de redressar el camí, crisi que encara empitjora la situació d’aquests nou vinguts,   s’ha fet vella i, com  qualsevol avi, diu que el seu mal no vol sorolls, que qui dia passa any empeny, que una aspirineta és una bona solució per a un mal de cap, que els estalvis per magres que siguin s’han de protegir, etc... Paraules, també només paraules... Per a quan solucions...? Se’m acut la resposta que “El Hermano  Lobo” donava  a una pregunta[2] compromesa en els temps en que es va editar (els que ja tenim una edat sabem perfectament quina era la pregunta que es feia a la revista): Uuuuuuuuuuh...!!

J. Vinyeta
20 – 23  d’Agost de 2015

P.S.: Una apreciació personal. A tots aquells que ens han volgut fer creure que els Mossos son una panda de criminals, hagin estat manipulats o no per a fer-ho, perquè tot és possible però que així ens ho presentaven,  si de mi depengués, serien expulsats  del País, perquè no sé si el perdó que han demanat pels fets de Salou és realment un reconeixement del error, especialment en el tema de la mort del company o, senzillament, una necessitat tècnica indispensable per a no assumir responsabilitats.---





[1] Declaracions del Delegat Sindical dels Mossos a RAC 1 el 20/08/2015
[2]  La pregunta, feta en plena dictadura i en cada edició de la revista era: “¿Cuándo llegará  la democracia a nuestro País?” I la resposta era la imatge d’un llop  udolant. (UUUUUUUUUUUUUUUUH!!)