dijous, d’agost 13, 2015

325.- Comentaris en un temps de vacances.



325.-  Comentaris en un temps de vacances.-

No és pas que pensés que les vacances d’aquest 2015 serien planeres, ans al contrari. El que ens queda davant del 27S no serà fàcil de passar i enganxa al mes d’Agost de ple, mes vacacional per antonomàsia. El que no pensava és que determinats fets serien tristament sorollosos. Entre aquests trobem els afers promoguts des de Madrid (Ministre de l’interior, modificacions constitucionals, pressupostos generals) i aquí, a casa nostra, el Sr.  Duran pidolant una participació en el futur Govern de l’Estat. Pel que fa a les llistes, de cara al 27S que mica a mica es van concretant, ressaltar la decisió que pren Manel Delgado.

La gran “diversió” ens la ha donada el Ministre de l’Interior, Sr. Fernández Díaz acollint al seu despatx a un imputat per suposats delictes econòmics que la Guardia Civil, Hisenda, Antifrau, tots plegats, porten als jutjats pel seu aclariment des del punt de vista judicial i que es fa en vigílies de decidir quin tribunal ha de jutjar-lo per un nou i suposat delicte de blanqueig de diner. El Sr. Ministre, Cap de la Guardia Civil que l’està investigant, el rep en el seu despatx oficial  i la visita no es fa pública si no és per una publicació en la premsa. Esclata la bomba i els primers en aixecar el dit son la pròpia Guardi Civil perquè, per molt que els vulguin dir que no s’ha parlat de la situació judicial del Sr. Rato, als comandaments policials els hi sona a música molt mal tocada i amb orquestra desafinada;  l’oposició en bloc demana responsabilitats, què menys!, i  moltes veus del propi partit, escarmentats perquè  la corrupció  els hi ha fet perdre bous i esquelles en les últimes eleccions autonòmiques, i especialment el PP valencià, fotent el crit al cel perquè tots, i ells també, sabem allò de la dona del Cèsar... I per adobar-ho millor, surt Rato a dir-nos que sí, que es va parlar dels temes judicials que té pendents. Una vegada més, donat que el Ministre no serà “dimitit”, que és el que correspondria, queda pal·lesa la immunitat, quan menys política, amb la que el PP actua (i no és l’excepció en la classe política).

El Sr. Rajoy, que veu com la majoria absoluta desapareix del seu llindar polític, ve i ens alegra amb un possible canvi constitucional en la propera legislatura: sempre es guanya algun vot anunciant canvis! Però tot el canvi constitucional, que es basa en un informe realitzat pel Consell d’Estat duran el període socialista de Zapatero, resideix en la recentralitzció del màxim de competències que puguin quedar a les autonomies d’aquí a finals de l’any 2019 que, si es manté la voluntat d’esgotar la legislatura, és quan es podrien dissoldre Les Corts pel referèndum constitucional posterior. M’alegra pensar que, seguint el pas que portem, ja no hi serem.

I  dels pressupostos?. Cada vegada estic més convençut de que, a la Meseta, impera la idea de que marxem i que, per això mateix, els pressupostos de l’Estat son com son perquè tenen el convenciment de, com que marxarem, ens venen a dir que ja ens ho farem. Tan de bo. Perquè estic convençut que determinades coses, com la part del corredor del mediterrani, que ens és tant precís,  pot estar resolt poc temps després d’arribar a ser un país lliure. D’altra banda, sembla que queda clar que han d’esprémer la taronja abans de que de la taronja només quedi la pell i que, com la Gallineta, digui prou... I per rematar el tema, resulta que el 50% del deute de la Generalitat està en mans de l’Estat. Una vegada més, demostren no ser massa llestos. Si arribat el moment  l’Estat es nega a negociar, haurà de carregar-se, a més, amb quests trenta mil milions d’€, I això que pensen que marxem...

El Sr. Duran – Lleida continua amagat, amb compareixences esporàdiques per a dir-nos el mateix de sempre. Però el seu escolanet Espadaler,  sí que dona la cara (suposo, perquè així ho he entès sempre, més per obligació que per devoció) i ens alegra a tots aquells que no som de la seva corda fent que les fictícies màscares que portaven, màscares que no és possible portar “in aeternum”, caiguin i avisen a tots el seus possibles votants que, en qualsevol cas, faran costat al Govern Central després de les eleccions generals, a canvi, com és de suposar, d’una mòdica participació en aquest nou Govern.  No és pas una cosa que ens vingui de nou. Aquesta Democràcia Cristiana, que molt possiblement (al menys així ho diuen els successors de Carrasco i Formiguera) tingui poc  de les essències que la varen fundar, sembla que el Missal diari els porta a  la defensa d’uns interessos econòmics concrets que potser voregen una línea vermella que el propi Papa Francesc assenyalaria com  no franquejable (Dit d’una altra manera, oblidant-se de que a més de guanyar diners, aquests interessos econòmics tenen unes obligacions socials que complir, o no?).

Manel Delgado, antropòleg de referència, esquerrà  de pro,  accepta la proposta de les CUP per formar part de le seva llista. Delgado ja ens havia avisat del perill que suposava l’entrada de Podemos en els àmbits electorals estatal i català[1]. Coneixedor del pa que s’hi dona a ICV i, especialment, a EUiA, ha decidit donar suport a les CUP i no a la Catalunya Sí que es Pot, de Rabell,  Herrera i companyia. Per cert, comentar que aquest senyors, sota la influència de Podemos,   semblen donar la raó a Manel Delgado amb les seves declaracions perquè sembla que estiguin més apuntats al no que a altra cosa... Potser perquè la cosa no sembla que els vagi tant bé, ha sortit Errejón[2] amb el seu to de sempre a donar-los-hi aire dient que tot i  no sent independentistes, no tenen cap por a les urnes...

I ara a mantenir les expectatives de cara al 27S perquè de pals a les rodes ens els hi  fotran tots i més. I hem de ser capaços de suportar-ho tot, inclosos els cants de sirena amb que, perillosament,  intentaran entabanar-nos.

J. Vinyeta
10 – 13 d’Agost de 2015



[1]  http://m.vilaweb.cat/opinio_contundent/4206798/perill-lerrouxisme-antisistema.html

[2] http://www.lavanguardia.com/politica/20150811/54434824304/errejon-la-unica-fuerza-que-puede-ganar-a-mas-es-catalunya-si-que-es-pot.html