dilluns, de juny 22, 2015

316.- Comentaris (Llistes, PSOE)

316.-  Comentaris  (Llistes, PSOE).-


Llistes.- El divendres passat ens  apareix el Sr. Junqueras amb el concepte d’Aliança per la República Catalana, proposant una llista en la que, segons el propi Junqueras,  ERC "haurà de tenir un paper central, però que haurà d'ultrapassar sigles i etiquetes tot basant-se, únicament, en un compromís compartit per bastir un país lliure, just i plenament democràtic, i en la voluntat d’afermar grans consensos al voltant d’aquest compromís". L’endemà el President Mas opta per una llista que no cal que sigui la llista “del President” si no que proposa a la societat civil (AMI, ANC, Òmnium i a quantes agrupacions – societats  treballen pel Sí-Sí),  la creació d’una llista “amb el President”. Els dos reptes, especialment el segon, el del President, sembla que vulguin llençar la idea de que, donat que els polítics estan en hores baixes, potser és millor buscar i trobar gent fora del exclusiu àmbit polític perquè serà gent menys contaminada i millor avaluada.

Entenc que en el cas de CD això es faci perquè la marca Convergència està gastada. La patacada Pujol i els judicis pendents del cas Palau, per exemple, han fet que la marca hagi hagut de renovar-se, com a primera mesura, amb tot el “jovent” de les Joventuts Nacionalistes, però el llast encara és gros. I aquesta proposta del President aniria, em sembla a mi, en la línea de prescindir del prescindible que, bàsicament, em sembla ser el  propi  nom del seu partit.

ERC tendeix en la mateixa línea. Però donat que el “nom” avui per avui està net, em sembla que el que pretén Junqueras és fer una coalició, diguem-ho així, que presenti sòlida oposició al pul d’esquerres que volen pilotar, i ho pluralitzo perquè em sembla que qui ha de ser el pilot no està clar, Colau, Herrera i Forcades.

En qualsevol cas, tots sabem que gent de qualitat i de primeríssim ordre en els diferent assumptes que se’ns venen a sobre per resoldre, n’hi ha, i molta. Per tant, en cap cas, en cap llista hi mancarà gent. El que trobo una mica més complicat, en el cas de “amb el President...” és saber si la societat civil, que realment ha estat la impulsora de tot plegat, voldrà o  podrà perdre part de la transversalitat que la caracteritza, així com part de la neutralitat de la que fins avui ha fet gala. És evident que hem de deixar-ho reposar una mica tot plegat per pair-ho com cal, però també hem de tenir clar, i molt especialment el dos protagonistes,  que si alguna cosa no ens sobra és, precisament, temps De la mateixa manera que, també ha de quedar clar que el lideratge de tot plegat és necessari i que, sense lideratge, es fondrà tot com el famós 15M. I em sembla, pel que vaig sentint que, llevat de Forcades i algun afí, l’opinió general és que qui ho ha de liderar no es altra que Mas.

El PSOE ha fet la presentació del candidat electoral, Sánchez, amb una clara declaració d’intencions: la reunió la presidia una bandera espanyola de no sé quants metres quadrats que ocupava tot el darrera de l’escenari. Ni tan sols el puny i la rosa, res que no marqués clarament l’espanyolitat del partit. No sé si  el Sr. Iceta està content o no. Però suposo que entén que difícilment  li queda recorregut aquí a Catalunya. I, pel que fa a Catalunya, al País,   el PSC-PSOE aposta per voler mostrar al PP que ells de radicals com els hi diuen, res de res i  que a unionistes no els guanya ningú. Amb una bandera de colossals dimensions ens volen a dir a tots que son tan bons minyons com el PP, deixant de banda, pel que sembla poder-se deduir, a priori, que els flirtejos amb Podemos, s’han acabat després, això sí, d’haver pactat amb Podemos   el que han volgut aquests últims dies. És evident que pels catalans, com deia aquell entrenador de futbol, no hi haurà ni aigua, el que em fa pensar que el problema gros  que tenen tots plegats és precisament Catalunya...

De totes maneres, sempre és d’agrair que les coses estiguin clares, inclús que estigui clar que ens haurem de portar l’aigua. Com que ja no en teníem cap dubte, preparem el viatge que ens espera amb l’aigua necessària per a sobreviure en el desert pel que ens volen fer passar.

J. Vinyeta
22 de Juny de 2015