dimecres, de juny 03, 2015

311.- Comenataris (“Madrid se quema...”, xiulets).-


“Madrid se quema...”.- Comença a resultar evident que la patacada electoral del PP en les passades municipals i autonòmiques ha estat  espectacular. I no tant pels resultats, que ja sabem quins varen ser i que ja vaticinaven mala maror, sinó per la resposta airada  dels barons del partit, resposta que ha estat  més que la manifestació d’un mal humor puntual. El  PP ha perdut bous i esquelles i, a la vista de les eleccions generals que estan plantejades pel mes de Novembre, els pastors dels ramats volen que el partit efectuï canvis suficients i substancials de forma que  es puguin recuperar tants quants punts de poder siguin possibles perquè, del contrari, deixaran de bufar cullera qui sap si per l’eternitat. I, a fe de Déu, que aquesta possibilitat de no menjar calent durant no se sap quan de temps,  preocupa i molt a la habitual endogàmia del partit. I mentre Rajoy deia que no pensava en efectuar canvis, els barons els hi exigeixen.  Veurem si l’immobilisme habitual continua. Per arrodonir-ho, a Madrid i Múrcia, avui,  han estat imputats cinc càrrecs més del PP i ha suposat la dimissió del conseller murcià d’indústria, que se sumen a les imputacions o sentències  de València, Toledo...

És també evident que estem en moment de pactes post electorals i que, per tant, tot i el que s’albira, caldrà esperar fins el dia 13 de Juny dia en que els consistoris quedaran constituïts. Però, en la meva opinió, les mirades dels partits i pactes tancats  estaran posades en les properes  eleccions generals, suposadament pel Novembre. El motiu?:  el fet de que, en funció precisament dels resultats obtinguts en la propera contesa electoral, es poden produir mocions de censura per part d’aquells que se sentin més forts i/o per part d’aquells que hagin recuperat protagonisme polític amb els resultats electorals: és el mateix que pot passar a Catalunya l’endemà del 27S.

Xiulets.- Però potser mai havia quedat tan clar que Madrid es crema. Des de l’endemà mateix de saber-se la desfeta del PP, aquest comença a estendre una cortina de fum que la difumini. La ocasió per tot plegat els hi ha servit en safata la famosa final de futbol de la copa del Rei, a celebrar al Nou Camp de Barcelona. Els equips enfrontats seran, una vegada més, L’Athletic de Bilbao i el Barça. I com sempre que s’han enfrontat és  ben segur que, a l’entrada a la Llotja del Camp Nou del Rei i mentre sona l’Himne espanyol, es produeixi  una xiulada que doni peu al PP per a continuar-ne parlant mentre se’n pugui. Perquè això no fallés i donés quanta més conversa millor, des de la pròpia Administració se’n ocupen de donar comunicats i permanents amenaces als clubs i als membres  de les afeccions que hi participin en cas de que es produeixi la xiulada. Dit i fet. Les amenaces es van mantenint dia a dia. I les afeccions,  que segurament formen el mosaic més “anti” de tot l’Estat, també. s'hi van reservant... En aquestes condicions d’escalfament des d’un govern que, després de la desfeta, necessita reivindicar-se per una banda, i per l’altra banda assegurar que la desfeta electoral vagi tant lluny com sigui possible i es guanyi un temps preciós per reacomodar al menys el discurs davant del partit i de la opinió pública, arriba el dia i hora del partit...i la xiulada que, en aquesta ocasió, és de tal gruix que fa complertament inaudible  l’Himne... i el que és pitjor:  que això es produeixi en un camp i en un Club que, aquest any, ha deixat al Madrid a la cuneta i està a un bri d’aconseguir un triplet que fa molt, molt de mal a la Villa y Corte.

Des  de la Moncloa, i abans de  la finalització del partit, ja és fa pública una nota en la que, denunciant els fets inadmissibles,  es convoca de forma immediata la comissió “...contra la violència, racismo, xenofobia y la intolerancia...” a l’esport que, reunida d’urgència, considera molt greus els fets i els tramet a la fiscalia. Pedro Sánchez es posa en contacte amb La Zarzuela per donar suport al Rei, els portaveus del PP parlen, un de l’horror vist i escoltat (Floriano) i l’altra (Hernando) titlla de malaltia en la societat als que varen actuar amb xiulets. Amb tot plegat,  al PP va fent oblidar  el desastre electoral, que és del que es tractava, a bona part de l'Estat.

Queda clar que la discrepància no és possible i, per si hi havia dubtes, el PP promet modificar la Llei a fi de que el que va passar dissabte passat no torni a passar perquè estigui legalment prohibit.  Ja ho sabíem. Però també ens queda clar que el PP – PSOE no son  capaços de la més mínima autocrítica sobre el per què de tot plegat. Rumiant una mica podrien entendre els resultats electorals. I només preguntant-se el per què de les xiulades potser entendrien que la discrepància expressada ho és per més d’una raó del tractament colonial donat que s’han entestat en no voler veure. I que no ens diguin que les discrepàncies han de manifestar-se  pels camins “democràtics i constitucionals”, perquè tots els intents fets  per aquest camí (i tots els intents que a Catalunya hem fet servir han estat per aquestes vies...) han acabat, acaben i no sembla que pugin acabar  d’un altra manera,  que no sigui a la via morta, en el millor del casos, o amb un no rotund permanent per resposta. Per això xiular en la Final de Copa del Rei  (únic estat d’Europa que manté un perfil polític en una manifestació esportiva, tot ha de dir-se) no és més que una expressió de discrepància més de les societats basca i catalana. No sé si  serà efectiva o  no, però sorollosa és evident que sí.

J.  Vinyeta.-  
2 de Juny de  2015