dijous, de juny 18, 2015

315.- UNIÓ i CONVERGÈNCIA

315.- UNIÓ  i  CONVERGÈNCIA.-

Unió ens va dir ahir  que plega però que no se’n va, que deixa el Govern però manté els grups parlamentaris, que donaran suport al Govern de Mas fins al final de la legislatura, sigui aquesta quan sigui... O sigui ambigüitat duraniana continuada, el  que ha   estat per Unió una constant en l’anomenat Procés Sobiranista, especialment des de que s’inicia oficialment  amb aquella  famosa sentència del TC.  Procés que la pròpia Unió s’ha obstinat, per ambigüitat, en no definir. D’altra banda, i en sentit contrari, Convergència diu que la relació  de projecta política amb Unió s’ha acabat,  que a les properes eleccions no aniran junts. Tots dos partits diuen que la separació és i serà amistosa, tot i que queden moltes coses per a definir. Veurem.

Dic veurem perquè penso que tot plegat no ha fet més que començar. Unió es separa de Convergència però ho fa amb una càrrega explosiva interna de molta potència. El Sr. Duran va voler fer una voladura controlada (els tempos estaven milimètricament calculats...) de la institució que regenta des  de 1987, però que ha deixat el seu edifici molt malmès. Tant que tot un sector que es declara independentista i que vota no a la famosa pregunta, representa més del 48% del militants consultats.  Aquesta bomba, ja porta la metxa encesa des del mateix moment en que els Consellers d’Unió diuen que abandonen el Govern, mentre que els independentistes, amb Toni Castellà al davant i que no volen que se’ls hi digui “crítics”,  no volen deixar els càrrecs que hi tenen, en el Govern. Poden forçar la convocatòria  d’un Congrés extraordinari de l’actual Unió en el que no sabem què pot passar..., però la bomba pot explotar en qualsevol moment. El que sí s’ha filtrat[1], no sé si intencionadament o no, és que la famosa Plataforma Construïm, liderada per Duran, ha estat registrada com a partit polític.

El Procés Independentista, se’n ressentirà? Personalment entenc que no perquè les vaguetats i indefinicions avui dia no ens porten en lloc i penso que tots coincidirem en dir que Convergència ha deixat un  llast important a la cuneta. I en canvi sabem que, d’aquells que proposaven una tercer via hi ha molts que no la volien, que no ho podien dir i que han decidit afegir-s’hi al full de ruta sense rubor. Ara, haurem de seguir observant com va tot plegat, i  intentar veure com s’oficialitza la nova relació entre els nouvinguts independentistes al full de ruta, a Convergència i   a ERC.

I Duran? No m’estranyaria una acostament a sectors unionistes que, segur, el rebrien amb els braços oberts. Però també cal pensar que el clam social d’una banda i, al menys aquí a casa nostra, el Procés Independentista, representen el final de la transició iniciada, a la mort del dictador a l’Estat, i va deixant cadàvers  especialment en la dreta política. Per tant, si la intenció del Sr. Duran fos, d’alguna manera,   encapçalar una espècie de lobby polític – econòmic, de cara a les eleccions generals de final d’any, haurà de ser prudent, perquè el què si sabem clar és que aquest suposat lobby no es faria precisament amb les esquerres (llevat del PSC amb el que trobaria, segur, afinitats).  No sé, si pel contrari, voldrà presentar-se a les eleccions del 27S, ja sigui amb el nom d’Unió, que no sabem on anirà a parar, o amb el de Construïm i coalitzat (amb C’s?) o no.  En qualsevol cas, quedarà clar quants son els seus i sabrem d’alguna manera, aquí el 27S o en les generals, quins son els interessos  polítics i econòmics amb els que compta i defensa i sabrem, clarament, el recolzament electoral que té.

Vaig escoltar Espadaler en la seva declaració i em recordava la figura d’Anwar el-Sadat, aleshores primer   ministre egipci, davant el Parlament Jueu, per acordar la pau entre els dos països i el reconeixement de l’Estat d’Israel (1977). El pobre home suava, literalment, mentre repetia en el discurs els desitjos de pau, però deixava  clara la impressió del mal tràngol que aquell home estava passant en aquell moment. Amb un discurs reiteratiu, em va semblar que també Espadaler estava passant per un molt mal tràngol. No sé fins a quin punt Espadaler ha fet els papers de l’auca per convicció o per imposició... El que si sabem és que fins avui el Sr. Duran, recordant una frase que va ser cèlebre ja uns anys, “...ni està ni se le espera...”. Vull creure que quan “estigui”, que en algun moment haurà d’estar-hi, serà per comunicar-nos quelcom important...

J.  Vinyeta
18 de Juny de 2015




[1] Diari ARA d’ahir 17