dilluns, de juny 08, 2015

312.- Comentaris (Trencadisses)

312.-  Comentaris  (Trencadisses)

Quan a setembre del 2012, arrel de la  primera de les macro manifestacions que des d’aleshores han situat Catalunya en el mapa i calendaris internacionals, la iniciativa ciutadana  posa en mans dels polítics el timó del procés independentista i aquests, amb el President Mas al davant, no poden fer més que acceptar-lo (alguns a contracor). Però a molts ens va semblar clar que hi hauria trencadisses en més d’un partit. I així ha anat passant.

El primer en caure de la via va ser el PSC. Un Pere Navarro obstinat en una via federal proposada pel PSOE en el famós Congrés de Granada de 2012, veu com el sector Sobiranista del seu partit produeix un trencament de files que, mica a mica, va despullant al PSC de  qualsevol altra insinuació ideològica que no sigui la oficial. El Sr. Navarro ha de plegar, apareixen Maragall i Elena que funden sengles partits i, per salvar els mobles, Iceta s’institueix com a salvador de les essències del PSC que a pesar de tot arriba, tant ell com el seu chef polític (Pedro Sánchez), a uns resultats electorals del proppassat  25 de Maig francament dolents.

ICV, que sempre està amb el dubte del que ha de fer, també ha patit desercions importants. El sector independentista dins del partit també és un fet i gent com Romeva, un pes pesant de veritat dins de la coalició amb EUiA, abandona la indefinició herreriana del Dret a Decidir que va  empeltada amb la sortida federal amb no se sap realment amb qui dins l’Estat espanyol. El nom de Romeva arriba a sortir en les travesses  successòries de Carme Forcadell a l’ANC. Com que la patacada electoral entenc que la veien a venir, han de formar part d’una coalició (Barcelona Comú) cedint el protagonisme a una Ada Colau que, amb Forcades, intentaran sobrepassar a ICV per l’esquerra...

I CiU?. Dons estem a l’espera. És evident que Convergència, amb el President Mas al davant, marxa per una camí que la societat civil va marcar-li, mentre que Unió vol anar per un altra. Dins d’Unió hi ha un sector independentista  important que no està per una confederació que tampoc saben amb qui però que el sector oficial, capitanejat per l’incombustible Duran i Lleida, va  insistint en plantejar. Ho fa  en franca oposició a l’opinió dels seus companys de coalició (CiU) i presentant-se davant de la opinió pública com a únic valedor  d’una sortida pactada amb un Estat que, al menys fins avui, a tancat totes les portes a aquesta possibilitat. Però,  com sol passar sempre, les ambigüitats han de deixar de ser-ho, perquè els terminis s’acaben, i es fa imprescindible una definició del Partit.

Així les coses  el Sr. Duran fa inventar al Sr. Espadaler  una pregunta dirigida als militants que tindrà resposta el proper 14 de  Juny. I la fa mantenint el joc d’equilibris de forma que hi hagi resposta just l’endemà de la formació dels Consistoris, operació en la que ja no s’ha volgut mullar i sabedor que la resposta no influirà gens en aquestes formacions. La pregunta, que ha estat posada en qüestió pel sector sobiranista – independentista (això  cal assenyalar-ho precisament així per la indefinició del text de la llarga pregunta en aquest aspecte, pregunta que em sembla més confirmar la famosa tercera via amb una resposta afirmativa que no pas altra cosa), sembla que pot  portar a un congrés extraordinari del Partit, si la resposta no és afirmativa, a celebrar no sabem quan però que,  vistes les dates, podria anar-se’n a celebrar a finals d’any. Novament el Sr. Duran se’n haurà sortit amb la seva de mantenir al partit en la indefinició independentista. I, em temo, que seguirà així fins tan com  pugui... 

Altra qüestió és l’actitud de l’altra membre de la coalició: Convergència. Que les posicions oficial son contraposades, és més que evident. Però s’acosten unes eleccions i no sembla que Unió estigui per mantenir uns criteris independentistes que Convergència sí manté. Per tant...? Convergència no pot anar  a unes eleccions que es presenten com plebiscitàries amb un llast com el que li representa Unió. Unió no pot anar a unes eleccions que d’anar-hi sola te perdudes. Si hi va amb Convergència és evident que haurà de fer una professió de fe independentista. Si, com sembla, hi haurà trencament de Partit, i en conseqüència, de la coalició, quants d’Unió s’afegiran a Convergència, o quants d’Unió acompanyaran al seu cap de files a Construïm? Tot plegat es presenta complicat, però amb visos de trencadissa.

Mentre, a ERC se’n freguen les mans  per tot plegat.

J.  Vinyeta

8 de Juny de 2015