dimecres, de maig 27, 2015

309.- Eleccions (I)

309.-  Eleccions (I).-

Espanya.-  El PP guanya les eleccions però per perd dos milions i mig de vots i, a falta de concretar els acords corresponents, sembla que és l’únic valor positiu amb el que podrà comptar: si Déu no fa miracles, i no crec que Déu estigui per aquestes coses, el PP ha perdut pràcticament tots els punts de poder unilateral amb qe contava. Les pèrdues autonòmiques de Castilla–La Mancha, València, Madrid, Balears, Extremadura, Cantàbria, Aragó son sonades i, per empitjorar les coses van acompanyades de les pèrdues de les capitals (Madrid, València, Cádiz, Sevilla...) i ciutats que deixen molts càrrecs del partit amb el cul enlaire. En total, son més de 3500 regidors municipals els que ha perdut, a banda dels diputats autonòmics que son molts però dels que no tinc la dada, i tot plegat suposa un munt de gent que es queda sense feina: Intereconomía parlava ahir de cent mil famílies que engreixaran l’atur. I si aquesta xifra és certa ens dona una idea de l’estructura clientelar creada pensant i creient en una impunitat permanent. És per això (i no per altra cosa, no ho dubtem) que hi ha veus crítiques dins del partit demanant renovació... o, dit de una altra manera, demanant de canviar estratègies per assolir de nou els punts de poder (de feina i sou) tan aviat com sigui possible. I per accelerar-ho barons com Fabra (València ) o Bauzá (Balears) inicien la retirada[1]...per tornar?

Personalment, a pesar de tot, tinc la sensació de què la patacada del PP es deu més al rebuig social creat per les destroces ocasionades  per la crisi, conduïda en el sentit de cura dels seus afins, clients i  protectors, que de tot hi ha, i sense pietat, i a la prepotència  dels seus líders durant la campanya agitant llençols fantasmals dient coses com que ja  no es parla del atur o de la  crisi, a Espanya, que déu ni do. I, crec jo,  no es deu tant a la corrupció, que també, però que tothom creia que seria el handicap més seriós a batre. No ha estat així, perquè d’haver-ho estat els resultats  haguessin estat molt pitjors a Madrid, València i Balears, per exemple.  Un home que hi entén molt en aquestes coses de corrupció[2] ja fa temps que predica que, en general, la corrupció no es castiga electoralment parlant en el nostre País.

Podemos[3] i C’s entren  pràcticament a tots el Parlaments autonòmics i  als Ajuntaments. No ha estat tant com es pensaven o creien que seria, però és ben cert que  es converteixen en molts llocs  en  frontisses per “garantir” la  governabilitat de Comunitats i  Ajuntaments, per accedir d’aquesta manera, als centres de poder més immediats i a les subvencions, sous i prebendes que se’n deriven.  El PSOE, tot i perdent gairebé set-cents mil vots, sembla que es torni a veure les orelles i el cap de P. Sánchez sembla que perilla menys.

Aquests eleccions sembla que han signat l’acta de defunció del poc que ja quedava d’IU. Era l’últim residu visible d’arrel comunista i amb activitat parlamentaria al Parlamento de Madrid que quedava a l’Estat, però ha estat sobrepassat pel propi electorat, tot i escàs,  que ha estimat més afegir-se al carro que semblava guanyador d’Iglèsias. També Rosa Díez rep el tret de gràcia anunciat en les disputes internes en les que ella, tossudeta, es va entestar en mantenir-se com a lideressa inqüestionable.  La seva pròpia prepotència i el seu discurs xulesc l’han vençut.

Però com que tot no està dat i beneït, no queda més remei que esperar a la composició final de Parlaments Autonòmics i Ajuntaments que és el que  acabarà dibuixant el mapa polític de l’Estat i posarà punt i seguit a les eleccions del passat dia 24.

Continuarà.

J. Vinyeta
27 de Maig de 2015






[1] Juan Vicente Herrera, actual President de Castella - Lleó, que ha perdut la majoria absoluta per un escó, deixa  també la porta oberta  a  no presentar-se  a la investidura de president de la Comunitat
[2] Víctor Lapuente Giné
[3] Podemos no s’ha presentat com a tal  a les municipals