dilluns, de maig 11, 2015

306.- Podemos

306.-  Podemos.-

Sembla que els senyors de Podemos han començat a tocar os.  La retirada de Monedero assenyala el canvi de rumb que el Sr. Iglésias està donant al seu partit. Monedero, el més “bolivarià” de tots plegats, plega  o el foten fora (o se’n va per pura estratègia personal) perquè el partit s’ha tornat tou, perquè  la “casta” està vorejat perillosament al partit i veu, o li sembla, que aquesta, la casta, acabarà deglutint-lo. No ho sé, però si que em sembla que les trobades amb la realitat quotidiana, amb una fèrria oligarquia omnipresent, no li permeten a Podemos anar més enllà  i, mica a mica, es va posant en la línia de sortida de la resta de partits  perquè, per tot plegat i posant els peus a terra,  li comença a resultar evident que,  com diuen a Castella, “...una cosa es predicar y otra muy distinta es dar trigo..”, acabant per  plantejar les coses  des d’un estricte punt de vista de renovació política del País en comptes de la revolució que, com a bon hereu que és del 15M, s’esperava d’Iglésias i Podemos.  Per arrodonir-ho, resulta que el Sr. Tsipras, flamant guanyador de les eleccions gregues amb la consigna d’enfrontar-se a Europa, va, perd el primer round i ha d’acabar retornant al Sr. Varoufakis, l’element més esquerrà del partit, cap a casa per evitar que la batalla europea no vagi directament pel pedregar. Europa, per ara, no afluixa i Tsipras comença a plegar veles.  Iglésias veu el seu mirall trencat ,i com que ja sap com van les coses per Europa, ara que és eurodiputat, també afluixa: ha passat de ser, com dic, d’un revolucionari aglutinador del 15M a convertir-se en un partit polític teòricament més esquerrà, però a la fi partit polític de tall clàssic, incloses diferències internes que comencen a aflorar.

A Catalunya, tot i els èxits puntuals en les trobades, ens  han quedat clares unes quantes coses. La primera, posa en evidència que aquell dret d’autodeterminació convertit posteriorment en dret a decidir, ha desaparescut del seu programa i ens ve a dir que res ens serà possible sense un canvi constitucional, que és exactament el que diuen PP i PSOE. En la segona, entra en el tema lingüístic  i perd el nervis per a dir que valencià i català no son el mateix (tot i que el que parlen a L’Alguer sí que ho és, de català)[1] i el company d’Iglèsias, Echenique, candidat de Podemos al Govern d’Aragó, no creu necessària una cooficialitat   entre el castellà – aragonés i el Català, en les zones (La Franja) en que es parlen els dos idiomes. No deixa de ser curiós el que Podemos proposi la cooficialitat de les quatre llengües (Galego, Euskera, Català i Castellà)  a tot l’Estat i que a la primera de canvi ens esmeni la plana... I la tercera, tant greu com les anteriors és que, tot i la seva condició d’eurodiputat, el Sr. Iglésias, no té informació suficient sobre el tema del Corredor del Mediterrani... Dons mira que és un tema cabdal per a l’economia de tot l’Estat...!! La semblança amb el PP i el PSOE en resulta evident. I aquesta evidència, en el meu entendre, és el que fa que la tendència de vot que mantenia, vagi perden empenta.

 Ubasart, la líder  de Podemos (Podem) a Catalunya, ha estat més agosarada i suposo que per fer un a picada d’ullet al Sr. Herrera o al PSC tot i que siguin casta, contradient al seu cap de files, defensa el dret a decidir amb un referèndum i no precisament amb unes eleccions. Dons a veure com s’ho farà, Sra. Ubasart, perquè el seu cap de files diu que res de res si no es modifica la constitució. I per quan podrà ser això? La resposta, la del Hermano Lobo...

Tot plegat dibuixa un xoc gairebé frontal  entre les posicions de Podemos i les sobiranistes del país que, en els pitjor del casos, voreja el 50% de la població catalana... La gran diferència entre uns i altres radica en que, a la posició reformadora de Podemos (o també de C's) si enfronta una posició clarament rupturista i revolucionaria que mai s'havia plantejat en aquest País i que modifica substancialment l'Estat i les seves estructures, deixant, ves per on, com a clarament conservadors a aquells que presumeixen de progressistes. 


J.  Vinyeta
11 de Maig de 2015



[1]  Uns dies després,  en el Diari El Punt Avui del 10 de Maig, reconeix que Català, Valencià i Balear, son el mateix…