diumenge, de maig 17, 2015

307.- La Llengua, una altra vegada


El PP ha sabut esvair de la campanya electoral els casos més flagrants de corrupció  i que més mal li podrien fer, electoralment parlant. Una de les maneres de fer-ho, d’altra banda habitual, és la de posar sobre de la taula a Catalunya i amb el que més s’ho passen d’allò més bé és amb el tema de la educació a Catalunya i més en concret amb la immersió lingüística; a més el rendiment electoral obtingut per aquest camí, a la resta de l’Estat, els hi sol ser bo.

La pregunta del milió és: quan comença tota l’ofensiva anti lingüística? Fem-ne una mica d’Història.

 La veritat és que tot plegat comença (sin que se note el cuidado...) després de la caiguda de Barcelona fa 300 anys i s’ha anat reproduint fins ara. El que és cert és què la major virulència s’exerceix durant les dictadures, especialment la franquista amb prohibició expressa  de l’ús de la llengua en tots els seus àmbits. I, en arribar la mort del dictador, tot i  una transició terriblement problemàtica i amb resultats que no modifiquen l’estatus general de institucions clau com la justícia i que deixen intacta les velles estructures franquistes, no podem oblidar-ho, ens situem en un procés “democràtic”, és cert, però què, com és evident (i per això he posat entre cometes  la paraula), manté tics de totalitarisme i imposició de l’esperit colonial amb que el Govern Central sol resoldre molt bona part, per a no dir tota, dels problemes que se li presenten, perquè no saben ni volen fer-ho d’una altra manera.

Situats  ja en l’Estat de les Autonomies, és cert que a pesar de tot  crèiem que, sense anar bé,  en cap cas podíem anar pitjor. Però, en el decurs dels anys sí que han anat empitjorant les relacions polítiques amb l’Estat que, sistemàticament, independentment de colors, ha anat torpedinant i laminant competències de la Generalitat.

La classe política catalana, amb Jordi Pujol al davant (que ens ha resultat ser, al menys fins avui, un defraudador però que  no vol dir que no fes País) varen pensar que el tema de la llengua ja era prou madur per acabar-lo d’empènyer i varen començar a parlar de fer la Llei corresponent per a la protecció del català. I això va començar a encendre les alarmes perquè  apareixia un element de normalització que els hi resultava incòmode. Els primers en trencar el foc varen ser aquells 2300[1] que varen signar el “Manifiesto por la igualdad de los derechos linguísticos en Catalunya” el 25 de Gener de 1981, encapçalat per Amando de Miguel i Jiménez Losantos, dos anys abans de que s’aprovés la Llei de Normalització Lingüística el 18 de Març del 1983, amb la que es va anar tirant  fins a la nova Llei de Educació de Catalunya pel 2009.  Entre mig, la famosa portada del  diari ABC[2] que deia allò de “Como con Franco, pero al revés” l’any 1993, els dos documents del Forum Babel[3] de 1997 i 1998 (que  conformen les bases de la Plataforma  Ciutadans de Catalunya que, posteriorment, pel 2005, es transformen en el Partit Polític C’s, amb Francesc de Carreras, Felix de Azúa, Arcadi Espada i Boadella entre d’altres[4]) i d’altres manifestos que ens han anat fustigant de forma permanent i continuada, potser en resposta  a la Llei de Política Lingüística del 7 de Gener de 1998.

Però de tots ells, potser el més demolidor és l’anomenat  “Manifiesto por una lengua común”[5], el que popularment s’ha conegut com “Manifiesto de Vargas Llosa” publicat el 23 de Juny de 2008 que diu, entre moltes altres coses “...pero las lenguas no tienen derecho de conseguir coactivamente hablantes ni imponerse como prioritarias en educación, información, rotulación, instituciones etc... en detrimento del castellano (y mucho menos se puede llamar a semejante atropello “normalización lingüística”)…”, tota una declaració de guerra. 

Entre tant i fins ara, han sortit a la llum un reguitzell (totes localitzables a la xarxa) d’associacions o grups realment actius en aquest tema[6] com Convivencia cívica catalana, Asamblea para una escuela bilingüe, Asociación por la tolerància i com que C’s, per sí mateix, no podia perdre pistonada, crea la plataforma Enmienda 6.1. I moltes més, sense oblidar Manos Límpias sempre disposat a mantenir la puresa de les essències, o a grups polítics que, a banda de PP, UPyD i C’s,  també les recolzen, com Societat Civil Catalana.

L’arribada del PP i la seva majoria absoluta dona carta de legitimitat a tota l’oposició a la immersió lingüística i anomena Ministre d’educació José Ignacio Wert. Aquest senyor, un parell d’anys abans de ser anomenat, al campus de la FAES, assenyalava les directrius que en el seu entendre haurien de marcar l’educació[7] a l’Estat espanyol. Un cop Ministre, no te cap dubte al respecta i aplica allò que ell ja havia dit: l’escola no pot ser democràtica, especialment en el que entén en  aplicació de les anomenades “lenguas regionales”. I com que de totes elles l’única que preocupa  és el català, entoma sense embuts allò de “españolizar a los niños catalanes” I des d’aleshores, pensant sempre en Catalunya, s’inventa la nova Llei d’Educació, en la que les llengües de l’Estat excepte el castellà com és normal, i en conseqüència la catalana, son gairebé tractades  de residuals. Alguna  cosa deu de tenir la Llei quan tots els altres grups, en pes, s’han conjurat per derogar-la a la primera de canvi. A partir d’aquí tot se’n va pel pedregar: denúncies, sentències, rebutjos, amenaces... amb la sola finalitat de esgarriar allò que fins avui està funcionant sense problemes.

Tot puja d’intensitat quan el Sr. Wert, que com ell mateix diu als periodistes “¿os creeis que he nacido ayer o qué?” se li “escapa” calculadament allò “ [lo que quería decir] ...la situación del castellano en el sistema de enseñanza, limitado a una utilización no vehicular, es decir, como el de cualquier lengua extranjera, era comparable a la situación del catalán en esas épocas que les gusta tanto recordar...”[8] Hi ha qui diu que aquesta bestiesa és producte de la situació electoral que estem  vivint. Però penso que no, que surt de l’ànima imperial del  PP en general i de la FAES en particular i precisament surt en el mateix moment en que el TSJC imposa dos “25% més” a dues escoles, una d’elles, la Santa Anna, de Mataró, que havia estat pionera en l’ensenyament clandestí del català en aquelles èpoques  de les que tant ens agrada parlar...

Ens defensem com podem. Però és evident que, dia a dia, va quedant  clar que la llengua, la nostra llengua, està en la situació de indefensió  en que es troba perquè al darrera d’ella no hi ha un Estat que la protegeixi, i això sol ja ens assenyala el camí que hem de seguir. Però també és evident que si un dictador sanguinari no va poder extingir un fet cultural, al que odiava profundament, ni amb la força de les armes, fent-ho amb tota la violència possible inclús amb l’assassinat i la repressió permanent de la brigada polític social dels germans   Creix i companyia, en sembla evident que només amb lleis i jutjats encara podran menys.

Però el que intenten massacrar no és tant la llengua com la convivència social i lingüística que fins ara és quasi exemplar, és a dir intenten el fraccionament de la societat catalana que, en el moment en que es produeixi, els conduirà a la “victòria” unitarista. I tot i que  això vol dir que hem de ser amatents en  protegir tant la llengua com la convivència, també ha de quedar molt clar, i dit amb tota la rotunditat, que en cap cas renunciarem a la nostra identitat cultural, la base de la qual està en la nostra llengua.

Per acabar una referència bibliogràfica que, tot i que una mica allunyada en el temps, no ha perdut actualitat: La persecució política de la Llengua Catalana  de Francesc Ferrer i Gironès, la cinquena edició del qual data del Juliol de 1986. És evident que parlo d’una edició de quasi 30 anys enrere. Però també és cert que la seva actualitat és palmària i, estic convençut, que, de seguir avui dia viu, Ferrer i Gironès tornaria a empentar a la societat catalana per no deixar-se emportar per una aires de totalitarisme colonial que pressuposen la submissió a uns criteris que no tenen més raó de ser que la de recordar permanentment la nostra  derrota per les armes, fa ja 300 anys.

 J. Vinyeta
16 de Maig de 2015





[1] http://es.wikisource.org/wiki/Manifiesto_de_los_2.300
[2] ABC  12 de Setembre de 1993
[4] La meva impressió continua sent la de que, en arribar Maragall a la Generalitat pel 2003, molts d’aquests confiaven en un «premi» que no va arribar. L’acte fundacional del Partit el celebren pel Juliol del 2006

[5]Manifiesto por la lengua común: 
http://estaticos.elmundo.es/documentos/2008/06/22/manifiesto.pdf  




[6] Val pena la tesis de Elena Yeste  Piquer al respecta, referida al període 1824 – 2011 que en recull unes quantes.

[8] Diari ARA, dijous 14 de Maig