dimecres, de maig 20, 2015

308.- Dones en Campanya Electoral.-

308.-  Dones en Campanya Electoral.-

S’acosta la diada electoral. No sé fins a quin punt hi haurà sorpreses, però si que serà important estar a l’aguait dels resultats. És fa difícil fer previsions tot i que penso que, des del punt de vista Sobiranista no han d’haver-hi canvis significatius: el número d’Ajuntaments adscrits al procés no serà gaire diferent d’aquells nou-cents vint i set (si no recordo malament) que es varen presentar al President Mas  demanat independència. Però Barcelona és la plaça que més interessa guanyar pel procés, per allò de la capitalitat del nou Estat  i arrodonir-ho amb les quatre Diputacions que es poden convertir en peces clau. Per saber-ho fefaentment, per bé o per mal, hem d’esperar a Diumenge. Com que crec que  les decisions de vot estan ja preses, incloses les del que es manifesten indecisos, deixarem que la campanya continuï fins que les paperetes ens donin els resultats.

En aquestes eleccions, especialment a Barcelona, han fet aparició personatges, dones en aquest cas, tot  i que  ja conegudes, però que han decidit involucrar-se electoralment.

Ada Colau forma grup amb Podemos, ICV i Procés Constituent. És un bon grup que permet a tots, si no se’n surt, quedar-se aparentment al marge del resultat. Però  m’han sorprès del discurs de Colau dues coses. La primera és aquest anunci de creació d’una espècie de departament d’assumptes interns, en el que s’investigaran denuncies portades per funcionaris  respecta d’altres funcionaris.  Suposo que sabrà com fer-ho sense externalitzar  aquesta oficina, perquè pensar que un cos tremendament corporatiu com és el funcionariat diguem-ne d’oficina, difícilment, en el meu entendre, posarà a la picota a companys seus. La segona cosa que em fa arrufar el nas és allò que diu de que segons qui dirigeixi el procés s'hi afegirà o no. Suposo que el que ens vol dir és que si les eleccions del 27S les guanyen CiU (a veure si  amb U o sense...) i ERC, no s’afegirà al Procés i si guanyés algun dels seus acompanyants, sí s'hi afegiria. Realment farà el que voldrà i ningú se li posarà al davant per impedir-li-ho. Però, posats, jo també puc dir que segons qui dirigeixi el procés jo no mi afegiré i, al final, seguint aquests criteris excloents, a qui “excloem” és el propi  Procés en sí. El que em queda clar és que amb l’acudit de la Sra. Colau és ella la que  se’n  vol desentendre i quedar al marge, amb el companys de Podemos i de ICV i no sé si també Procés Constituent, però que no te el valor de dir-nos-ho amb claredat.

Teresa Forcades, sota l’ègida de Ada Colau, es posa a disposició del grup a que pertany, Procés Constituent, per si Procés decidís que Forcades es presentés com a candidata a la Presidència de la Generalitat, en les eleccions del 27S. Ella acceptaria i, de donar-se el cas i per a poder-ho fer, haurà de demanar permís – dispensa o com sigui dit, a la  autoritat eclesiàstica per un temps determinat o, vés sa saber, si de forma indefinida. Si no recordo malament, tan ella com Oliveres,  actuaven una mica com a Capitans Aranya: constituïen el grup però ells renunciaven a presentar-se com a candidats a res, sempre darrera de les bambolines. Celebro el canvi d’orientació perquè llençar la pedra i amagar la mà, no sembla de bon cristià. I ella és una dona de Fe... El que no entenc massa és com es pot deixar de ser monge per un temps per raons estrictament polítiques. Però segur que ens ho sabrà explicar, com ens sabrà explicar com conjugaran el sentiment independentista de Procés Constituent amb la tebiesa o inexistència del mateix en els companys de colla. O no?

Maria José Lecha és l’alcaldable de les CUP a Barcelona. No està afiliada però és prou coneguda en medis sindicalistes  activistes dins de la sanitat; treballa a Sant Pau i, tot i ser de més edat, de 57 anys, se sent satisfeta i troba fàcil treballar amb joves. Diu que Aznar, com a tants d’altres, la va fer independentista[1]. Se sent molt lluny d’ICV, no ja sols pel tema independència, sin no perquè  entén que el model ICV és un model continuista, mentre que el de les CUP és clarament trencador. Personalment haig de reconèixer que  estic molt lluny  ideològicament del grup, però també reconec que les CUP han actuat amb una coherència i seriositat altament elogiables en tot el que fa al  procés Sobiranista i que potser els hi devem la continuïtat del Procés.

Carina Mejías va começar amb bon peu la campanya afirmant que, si d’ella depèn, L’Ajuntament no permetrà la mani a la Meridiana l’11S. I  remataria la feina  amb l’enderrocament del Born.  Afiliada al PP des de 1991  i des de 2012 a C’s, no pot negar la vena imperial i inclús autoritària en el seus discursos:  em sembla una clara demostració de la continuïtat “renovada” del PP que vol instal·lar C’s, aquí i a tot l’Estat.


Enmig de tot plegat, Sor Lucia Caram, flamant Català de l’Any, que pel que es veu ha estat cridada a capítol per Roma, ens diu  que rep moltes pressions des de Madrid  perquè el seu discurs molesta molt i que inclús ha rebut amenaces de mort. Deixa clar que els moviments integristes conservadors catòlics com Germinans, InfoCatólica o Infovaticana son els que han mogut els fils perquè ella anés a Roma. Però com que estem en plena campanya, sosté que “els barcelonins tindran un problema si voten per Ada Colau. Treballo per la mateixa gent per qui diu que treballa Colau. Jo crec que hem de tenir un discurs més inclusiu i hem d’estar disposats a estendre la mà a tothom. Hem de dialogar amb la banca, s’han de buscar solucions, s’ha de treballar per una banca ètica, s’ha de comptar amb les empreses...És molt fàcil caure avui en el discurs de la indignació. Cal un discurs més constructiu. Em fa por que això es torni ingovernable...” [2]. No sé si Sor Lucia té raó, però el que  si em veig a venir és que el llenguatge que alguns fan servir en aquesta campanya farà difícil determinats pactes posteriors. No el que crida i insulta més té la raó. I deixar pel camí ànimes ferides és evident que tanca portes.

I ara, a esperar fins Diumenge.

J.  Vinyeta
20 de Maig de 2015








[1] VilaWeb, 7 de Març del 2015
[2] El Món a RAC1, del  19 de Maig de 2014,  ofereix l’entrevista íntegra