divendres, de gener 16, 2015

278.- Ara, sí?.-

278.-  Ara, sí?.-

El President es va avençar a la data anunciada i ens va donar abans d’ahir les notícies: Eleccions anticipades el proper 27 de Setembre i que la unitat amb ERC, trencada el mes d’Octubre passat, a Pedralbes, s’ha tornat  a refer. Una vegada més, quan sembla que tot se’n va en orris, podem fer  una expiració profunda. Ens hi van acostumant, perquè no és la primera vegada que passa i em temo que tampoc serà  l'última.

No sé fins a quin punt aquest nou acord es precari però, tot i que ho sigui de precari, és evident que avui estem millor que abans d’ahir perquè tenim una data que blinda, ara sí, aquell  Dret a Decidir que ha estat permanentment torpedinat pel Govern Central: davant del procés electoral que tots donem ja per endegat, des de Madrid res hi poden fer. Per tant arriba l’hora de ser protagonistes del nostre futur i, en això, la responsabilitat és i serà només nostra. Siguem responsables, dons.

De tota manera, tot i assenyalar que la unitat ha quedat recomposta, no puc per menys que expressar alguns  dubtes. Se’ns diu que hi ha un full de ruta que ja fa temps que s’està elaborant, però la realitat, segons el propi President en l’entrevista de TV3, és que no està escrit i serà redactat pel propi President.  Es manifesta que hi ha un acord de mínims per a les properes eleccions municipals i poques hores més tard des d’ERC se’ns diu que les qüestions municipals son definibles a cada municipi i només pel  municipi. Al respecta de les Municipals, val a dir que s’han  de construir les eines d’Estat i potser la més important és l’Agencia Tributària. La base d’aquest agència està en les Diputacions i aquestes surten de les eleccions municipals. Si no hi ha un acord seriós entre Convergència (no sabem què farà  Unió) i ERC per a les municipals,  com es garanteix la titularitat de les Diputacions i l’adhesió d’aquestes al Procés per poder pensar en la creació de la Hisenda Catalana?  També se’ns diu que s’ha activat de nou el Pacte de Governabilitat entre CiU i ERC, però no es té, hores d’ara, la garantia de que els pressupostos siguin aprovats. Veurem ben aviat si l’acord de marres és seriós o no en iniciar-se la legislació necessària per crear el Nou Estat.

No és la meva intenció aigualir el vi perquè el que era important, que era desencallar el procés, s’ha fet. Però s’ha fet d’una manera que, empentada per la societat civil, ha de dir-se, sembla forçada per les circumstàncies que no son altres que les que els propis interessats  s’han anat creant i posant en el camí.  Un procés, ja de per si mateix d'extrema complicació, s’entrebanca amb les cames dels que l’han de portar a terme i, a empentes i rodolons, arriba a una passa  de la línea vermella que cap dels protagonistes vol sobrepassar. Avençar una passa més ja no era llençar pedres a la pròpia teulada, era, senzillament esfondrar la barraca, el que suposaria, inevitablement, la mort política dels protagonistes. Aquest evitar el suïcidi polític és un del elements que garanteix el bon fi de tot plegat.

La retrobada CiU i ERC ha fet mal, és evident. Només cal escoltar Rajoy per adonar-nos compte. I per tant tornarà la acció  dura del Govern Central per posar-nos tants quants pals a les rodes els hi sigui possible. Un dels aspectes a tenir en compte és que el PP impugnarà i portarà al TC qualsevol iniciativa parlamentària legislativa que vulgui cobrir les espatlles del nou Estat. Per tant, no crec que ens haguem d’esverar més del compta al respecta. A pesar de tot, ens agradi o no la data de les eleccions, ens agradi o no el comportament dels principals protagonistes,  amb dubtes o sense, crec que la nostra actitud ha de ser clarament positiva i col·laboradora en tot allò que, amb el  nostre fer de cada dia, sigui adient pels objectius proposats. I les esquerres? Jo penso que les CUP s’hi afegiran per allò mateix de que l’empenta ha de ser positiva i  de quants més millor. ICV?, dons em sembla que continuen esperant Godot... Només faltarà que els nous pressupostos o el conjunt de legislació que ha de fer-se abans de la cita electoral tinguin un caràcter més social o que el debat respecta del que fer a partir del 28S (debat que ha d’obrir-se d’una punyetera vegada!) tingui una visió social de país just i net, perquè no sàpiguen on trobar-lo, a Godot. És que ja  se sap que, del que fan els altres, per aquests d’ICV rara vegada hi ha res aprofitable.

Tenim dies per endavant abans del 27S (aquell dia farà quaranta anys exactes dels últims assassinats d’en Franco) i, no ens hem d’enganyar: patirem, des d’ara perquè el camí és difícil. Però el nostre moment arriba. Estem  amatents!


J.  Vinyeta

16 de Gener de 2015