dijous, de març 27, 2014

224.- Suárez, el Constitucional i Manos Límpias.-

224.- Suárez, el Constitucional i  Manos Límpias.-

L’expresident Suárez va  morir el passat cap de setmana. Vaig viure l’època del Govern que Suárez capitanejava i per a tots nosaltres ens presentava, després dels dubtes inicials, una possibilitat d’accés a la llibertat a la  que cap dels que varem néixer després del 1939 i fins  aquell moment  encara no hi ha viem tingut accés i que, agreujant la situació, havíem viscut la nostra vida  gairebé en un estat d’excepció permanent.

És ben cert que quan esperàvem el nomenament del nou primer ministre, després del cessament del “Carnicerito de Màlaga”, i se’ns  va dir que el nomenament pel càrrec havia caigut en aquell  que fins aquell moment havia estat el Jefe Nacional del Movimiento a molts, moltíssim,  se’ns va arrugar el melic. Però per una iniciativa que els monàrquics entenen com a Real i altres diuen que la iniciativa  ja havia estat dissenyada per Carrero, en qualsevol cas executada per Torcuato Fernández Miranda, les coses varen començar ha anar d’una altra  manera quasi impensable. Va ser una època convulsa i amb una mala maror permanent: els militars amb el sabre a punt i rumors constants de cop d’estat, els sindicats i el país en general sacsejats per l’ultra dreta, ETA matant amb el convenciment de que el moment era propici, la societat civil acollonida, tot  el franquisme viu... Però se’n va sortir, li va costar la vida política, però el seu llegat era la desaparició d’un sistema polític i l’arribada d’un altra, tot i que  carregat de la ideologia del règim anterior, però realment un sistema diferent. Descansi en pau.

El Tribunal Constitucional no ha sorprès amb la seva sentència en la que  anul·la  la Declaració del Parlament en la que es definia a  Catalunya com a subjecta  jurídic i polític i per tant, i com a conseqüència, estableix la inviabilitat del referèndum del proper 9 de Novembre, tot i que deixa oberta la porta a la possibilitat d’un referèndum dins de la legalitat vigent o modificada d’acord amb la Constitució. És ha dir: deixa clar que la decisió al respecta és merament política. Diran el que voldran, però es clar que la Sentència recull les dues posicions: la   del PP (el no permanent) i la del PSOE (la tercera via). Però sigui com sigui i pel que sigui, el Tribunal actua políticament i no de forma jurídica: ens diu, de forma insòlita, el que si i el que no podem ni dir, jutjant uns suposats fets fins ara inexistents... No penso que això modifiqui el full de ruta de tot plegat: el Govern ja ha dit que no el modificarà i l’Assemblea ha emès un comunicat en el mateix sentit. A banda de tot això, suposo que estem d’acord en què la sentència no és més que munició pel PP i PSOE, de cara al debat del proper del 8 d’Abril sobre la cessió de les competències del Govern Central a la Generalitat per poder fer el referèndum de marres; i també notar que es fa la sentència abans de la recusació demanada pel Govern català a determinats magistrats de Tribunal. En fi: res de nou, llevat del totus revolutum que la concreció - contradicció de la sentència comporta. Esperarem esdeveniments.

Manos límpias, aquest sindicat del que no es coneixen delegats i que algú ha definit com l’executor de la feina bruta que altres no volen fer, ha portat el rebuig del TSJC a la denuncia que va presentar  contra Mas al Suprem perquè entén que la judicatura, a Catalunya,  esta contaminada “...por el nacionalismo...”. Com que no s’estan de res (i donat el preu al que el Sr.Gallardón ha posat la justícia, han de tenir molt diners que en cap cas ens diuen d’on surten), al mateix temps  en presenta una altra denúncia contra  l’ANC per associació il·legal i, per sedició i malversació de cabals públics, contra Carme Forcadell. Que jo sàpiga, l’ANC no rep ni un duro de subvenció oficial. En quan al suposat delicte de sedició  assenyalar què, segons el Diccionario de la Lengua española, en el diccionario Espasa - Calpe - 2005, el defineix com “Alzamiento colectivo y violento contra un  poder establecido[1] És cert que el nostre país està en el que podríem anomenar un procés revolucionari (que no cal confondre amb un cop d’Estat en el que necessàriament és necessària la presència de l’exèrcit, violència extrema, encara que  sigui com el del anomenat dels clavells a Portugal), si no col·lectiu, si que àmpliament acceptat, però pacífic i democràtic i, vistes les darreres manifestacions, festiu. És evident, per tant, que hi manca  la violència necessària que implementi una sedició. Per si de cas, a l’hora de valorar, val la pena estar a l’aguait de les sentències del Constitucional al respecta que clarifica la definició  en el sentit exposat[2]. Que vagin fen. Des de que Carme Forcadell i l’ANC està en el punt de mira del Sr. Bernard, cap visible de Manos Límpias, a l’Assemblea si han adscrit  més de 8000 socis... 


J.  Vinyeta
26 de Març de 2014




[1] http://www.wordreference.com/definicion/sedici%C3%B3n
[2] http://www.enciclopedia-juridica.biz14.com/d/sedicion/sedicion.htm