dijous, de març 13, 2014

222.- 11 M, deu anys després

222.-  11  M, deu anys després.-

Ha estat d’obligat record. La patacada que vàrem rebre tots va ser èpica, amb un dramatisme inherent agreujat per l’actitud d’un govern que, de forma miserable, s’obstinava en jugar a les consignes que més rendiment electoral li poguessin dar. Aquesta actitud no era nova, era la que el PP utilitzava davant de cada atemptat d’ETA  amb una clara intenció de guanyar vots manipulant  les Víctimes del Terrorisme. Tot  i que de víctimes només ho eren unes de concretes,  aquesta vegada va anar més lluny creant una teoria conspiratòria que encara molts,  el Sr. Aznar personalment i els seus afins, van mantenint, formant aquell grup, de la mateixa ideologia, que ha vingut en ser denominat com  “los conspiranoicos”. Aquesta conspiració era, segons ells, molt clara: el PSOE s’havia aliat amb ETA i aquesta, en conxorxa amb un grup islamista, havia provocat l’atemptat amb la finalitat de influir directament en els resultats electorals de les eleccions a realitzar, concretament, el diumenge següent, dia  14.

En aquest rerefons, tot aquell que no entrava o no va entrar en la línea conspiratòria oficial, era i va ser motiu permanent de desqualificació pels mitjans afins. L’acarnissament, perquè no es pot dir de una altra manera, que EL mundo i en especial La Cope amb Jiménez Losantos al front en contra de Pilar Manjón, presidenta de la Asociacion de Victimas del 11 M, per no ser condescendent  amb la línea oficial, va ser d’antologia i es pot trobar en les hemeroteques. De la mateixa manera, es varen vilipendiar als comissaris que varen iniciar les investigacions[1]: els policies, davant de la  inacció del ministre Acebes, comencen a actuar pel seu compte i obren la línea yihadista mentre Aznar trucava, per dues vegades durant el dia, als directors del diaris assegurant-los-hi la paternitat d’ETA de l’atemptat.  Després va venir tot el que va  venir: manifestacions permanents i diàries, setge a les  seus del PP i, finalment, la jornada electoral en que el PP és  derrotat.

Han passat deu anys i tot allò que sabíem se’ns ha anat fent més clar, especialment després de la sentencia del jutge Bermudez que, ja judicialment, deixa les coses al seu lloc. Però els nostàlgics, incapaços d’esmenar-se i reconèixer errors, continuen empantanegats en les mateixes quimeres llevat dels Ministres Gallardón y Fdez. Diaz  que, respectivament, diuen que la justícia ha assenyalat  als culpables i que al Ministeri de l’interior no li consta la participació d’ETA en els atemptats. El Govern, oficialment, no ha corregit res. És un síndrome del país en que ens toca viure.

El mateix dia 11 d’enguany, va tenir lloc a La Almudena de Madrid un funeral per les víctimes presidit pel Sr. Rouco Varela. Durant la homilia aquest senyor va parlar dels fets i va dir “...hubo personas que, con una premeditación escalofriante, estaban dispuestas a matar inocentes a fin de conseguir oscuros objetivos de poder...”   Sense comentaris... Aquest personatge sinistre, com el va definir Vicent Sanchis, ha arribat a l’edat reglamentària i ha d’abandonar, avui mateix, la Presidencia de la Conferencia Episcopal Española. Ha estat l’home que ha bellugat els fils del ultra conservadorisme moral d’aquesta España una, grande y libre que encara perdura i que en el discurs de comiat  no s’ha pogut estar de dir que  “...la Nación española  se encuentra amenazada por posibles rupturas insolidarias...” Hem de celebrar el seu comiat perquè,  per molt que el seu successor, Blázquez, ho vulgui, serà difícil que superi al seu antecessor. I qui sap si, fins i tot, la COPE i 13 TV actuaran com reals predicadors de les virtuts cristianes de les que avui n’estan absentes, donat que la CEE n’és el seu accionista majoritari.

De l’efemèride de l’11 M, hi un bon resum, amb vídeos d’Aznar i Acebes en la edició digital del diari Ara[2] d’ahir, però tota la premsa, sen se excepció, en va farcida de dades. Aleshores, poc més a dir.

In memoriam

J.  Vinyeta
11 – 12 de Març de 2014






[1] El comissaris Ruiz i Manzano varen ser objectes de pressions mediàtiques fins a tal extrem que l’esposa de Ruiz es veure avocada al suïcidi. La conspiració els acusava d’haver falsificat o destruït proves
[2] http://www.ara.cat/politica/11-M_atemptats_Al_Qaeda_Terrorisme_0_1099690177.html