dimarts, de març 04, 2014

220.- De la campanya electoral

220.-  De la campanya electoral.-
Pla hidrològic.- El ple parlamentari sobre l’Estat de la Nació va donar el tret de sortida de cara a les properes eleccions europees.  Això vol dir que, tal com ja va deixar clar el propi Rajoy, la maquinaria de l’Estat premerà l’accelerador en dos aspectes fonamentals: en les meravelles  generades pel Govern del PP i en el no permanent i molt més crispat davant del “problema Catalán”. 
I la primera de les patacades  ha estat l’anunci del Pla Hidrològic sobre la conca del Riu Ebre, en la “zona española” del riu segons com se li va “escapar” a la  Vicepresidenta Soraya. És evident que a aquests senyors del PP se’ls en fot l’equilibri mediambiental del delta,  que pot quedar més tocat del que ja està si no es garanteix el cabal mínim necessari de manteniment. Veurem que hi diu Brussel·les[1] al respecta. Però aquesta vegada, a diferència del Pla que varen posar en marxa Aznar i Cascos, no hi ha transvasament per donar aigua a la bombolla urbanística del moment al País Valencià, sinó per portar aigua a zones de secà a Lleida i Tarragona dins de la conca del riu. La jugada és intel·ligent perquè els ciutadans dels Delta, a part d’enfrontar-se amb el Sr. Cañete (aquell que ja va dir allò de que “... el tranvase lo vamos a hacer por cañetes...!”), ara hauran d’enfrontar-se amb els pagesos que es podrien veure beneficiats per l’arribada de l’aigua a les seves plantacions. És a dir: hi hauran enfrontaments entre comunitats de Catalunya amb l’aigua  com a rerefons. I la pagesia no és pas un col·lectiu progressista.
Potser seria hora de posar de nou sobre la taula el vell projecte de transvasament del Roine...

A Catalunya també hi ha moviments de cara a les eleccions de Maig. Tot i que l’ANC, hores d’ara, no dona per trencada la possibilitat d’un mínim comú en el programa electoral dels partits independentistes que hi participen, la primera negativa,  la d’ICV, ha rebaixat les possibilitats d’èxit al respecta. Entenc que seria una unió més aviat fictícia perquè la realitat hagués imposat la separació dels parlamentaris en incorporar-se cada un al seu grup parlamentari. Però la idea d’un “mini lobby” català em sembla que hagués  causat  bona impressió a Europa.
Els senyors d’ICV volen fer la guerra sols. Com deia en Manel Cuyàs ja fa uns dies en la seva columna del diari AVUI[2], “...Es diuen Iniciativa perquè o la porten o res els està bé...” i els defineix, en el meu entendre molt bé quan diu, per exemple que, en qualsevol entrevista quan els hi preguntes qualsevol cosa la resposta sol ser “...aquesta no és la pregunta, la  que ens hauríem de fer és..”  “ [i, diu en Cuyàs] ell se la formula i ell se la respon....” Així les coses es fa difícil pensar que puguin anar agafats de la maneta amb  CiU... Però no hem d’oblidar mai que a  la Vía  de l’11 de Setembre passat no hi varen ser: no era el s’havia de fer i el que tocava  era envoltar a La Caixa, agafadets de la mà de la monja Forcades...
D’altra banda ERC ha incorporat com a segon de la seva llista electoral a E. Maragall. Això ha fet mal a  Pere Navarro que ha definit l’actitud de ERC de “política malaltissa” la recapta de membres d’altres partits i, a la pregunta de si aquesta decisió de Maragall comportarà una disminució en el vot del PSC entén, el sr. Navarro, polític optimista malaltís, que, d’aquesta situació, en surt reforçat perquè es queda definitivament sol defensant el catalanisme ...(!!!)
D’altra  banda,  les CUP han de decidir si es presenten o no a les europees. No em sembla estrany que tinguin dubtes i no serà pas la primera vegada que es troben entre el si, el no i l’abstenció. Estarem a l’espera d’una decisió que molts podran considerar històrica.
I tot això quan encara falten gairebé tres mesos per a la jornada electoral...!

J.  Vinyeta
4 de Març del 2014





[1] En el seu moment, Brussel·les ja va fer modificar, per motius mediambientals,  la zona d’influència del canal Segarra - Garrigues
[2] L’article és el titulat  Via – ICV i és publicat a El Punt Avui el dia  6 de Setembre de 2013, pàg. 2