dimarts, de març 11, 2014

221.- Comentaris (Montoro, mascotes...)

221.- Comentaris  (Montoro, mascotes...).-

Montoro Vincit!.-  La publicació d’unes suposades balances fiscals d’Extremadura ha revolucionat a la majoria de  les Comunitats. Monago, com sempre, ens ha posat en el punt de mira de l’Estat en general perquè així intenta amagar dues coses, que no diu, i que el converteixen en tril·ler: Extremadura rep el 17% del seu pressupost dels fons autonòmics (solidaritat) i compta amb més de 42 funcionaris per 1000 habitants (Catalunya en té 23/1000), dades que son  prou eloqüents. La resposta ha estat   la que ha estat des de les autonomies, especialment des de Les Illes i des de Madrid. Mas Collell ha estat mes contundent qualificant-les de desori i que, com no podia ser d’una altra manera, no volia entrar en el cas.
El tema de les balances fiscals ha estat sempre un tema que toca el voraviu  tant dels que paguen com dels que cobren. Els primers perquè, com és el cas de Catalunya, hi ha consciencia  de que el principi  d’ordinalitat, tal com està muntat el finançament autonòmic, no respecta als que paguem més. I, pels que reben,  perquè de publicar-se tal com son en realitat, quedaria perfectament a la vista la no sostenibilitat del seu sistema concret. El problema  és descarnadament dur, és cert. Però és precisament per aquesta duresa implícita que és necessari que les coses al respecte estiguin clares i transparents. Les declaracions de Niño Becerra insistint, i des de fa temps, que a determinats territoris se’ls ha de deixar a la seva sort per insostenibles, mostren aquesta cruesa de la que vinc parlant.
Així les coses, que ha de passar? En qualsevol cas, un cop obert el front de les balances abans de que l’Estat les faci públiques, és evident que donen certes pistes de negociació en el teòric debat sobre  el finançament autonòmic que ha  de posar-se en marxa  de forma més o menys ràpida. I aquestes “pistes” no son més que un avís  vers el Govern Central de com esperen aquestes comunitats autònomes  que vagi el repartiment del pastís. Independentment, el que em sembla que passarà és que la baralla anirà a més, fins que surti el Sr. Montoro a posar pau i a deixar clar que la seva proposta és la més assenyada, la millor calculada,  la que mereix l’acord final... A la fi de tot plegat, qui haurà guanyat serà el Sr. Montoro. Oi que sí?

Mascotes.- Sembla que l’Ajuntament de Barcelona modificarà l’Ordenança respecta dels animals de companyia, endurint-la tant pel que fa al moviment d’aquestes mascotes, especialment gossos, per la via publica com per a la seva identificació en cas de pèrdua o abandonament. Segons la premsa diària, durant l’any 2013, es varen abandonar en tot el territori català 30.000 mascotes. Em sembla una barbaritat, tant pels animals en sí abandonats (amb les conseqüències que  se’n deriven de l’abandonament) com per la inconsciència que en el meu entendre ha representat la seva tinència inicial. No tenir clarividència en el que suposa tenir una mascota i, en massa vegades, no avaluar correctament les despeses que pot originar, son en el meu entendre  les causes[1] principals d’abandonament. Respecta de les despeses que una mascota pot originar, tenim un programa de TV3 (Veterinaris) que podria ajudar. Es tractaria de que a la fi de cada programa ens diguessin quant ha pujat la factura de cada un dels casos que els veterinaris han hagut de resoldre (no caldria fer-ho amb precisió matemàtica). Al menys, els futurs propietaris de mascotes sabrien de primera mà a què s’exposen. Coneguts alguns dels riscos, possiblement prendrien la decisió de no comprar. I també possiblement el número de mascotes abandonades seria molt inferior.

Procés Sobiranista.- Avui mateix, el Sr, Margallo ha deixat anar una frase que, modestament, penso que farà història. Només ens ha dit que si Catalunya esdevé independent ens quedarem perduts “ ... vagando por el espacio por los siglos de los siglos...”  Amén!!!. Deu de ser una nova estratègia filosòfica recomanada per la FAES. Però quan la por que ens han volgut insuflar fins ara ha servit de poc, han d’intentar una  nova manera més subtil: fer patent, forçant inclús l’inconscient, una suposada  soledat que ni ells saben si es farà realitat. De totes  maners, un parell d’observacions. La primera és que la soledat, en si mateixa, no és dolenta: només ho és quan es mitifica. La segona és que, si aqueta soledat que ens vaticinen serà vagant per l’espai, ningú  diu que no trobem algun món nou, molt estrany pel Ministre, on la llibertat sigui senyera i en el que siguem ben rebuts i, nosaltres, bons col·laboradors. És a dir: que hi puguem viure.

J.  Vinyeta
10 de Març  de 2014




1 No vull negar que la crisi actual hagi propiciat encara més els abandonaments.