dilluns, de febrer 03, 2014

215.- Comentaris (De nou Montesquieu, FAES, Valladolid).

215.- Comentaris (De nou Montesquieu, FAES, Valladolid).-


Deia l’altra dia allò de que Montesquieu havia mort o que, en el millor dels casos, encara era viu però agonitzant. Hi ha hagut una clara situació que ens porta ha considerar-ho de nou el: Tribunal Superior de Justícia  de Catalunya ha  sentenciat que en determinades escoles de Catalunya s’ha de donar en castellà al menys el 25% del horari escolar.

No he llegit la sentència però he sentit comentaris de gent jurídicament apta i informada (el comentaris dels polítics els deixo de banda tot i el que a mi em sembla una sentència absolutament polititzada) que a mi en fan entendre  allò de que Montesquieu ha mort. La sentència és la baula que lliga, si no  hi ha  algú amb una mica més d’enteniment que hi posi remei, allò de l’Executiu controlant al Legislatiu  i al Judicial i, finalment aquest, envaint l’espai del Legislatiu  controlat pel Executiu: la volta complerta i nosaltres al bell mig  de la volta! No vull entrar en discutir  l’assumpte  estrictament pedagògic que la sentència pot representar. Però si ha d’assenyalar-se que la sentència carrega els neulers  sobre dels directors de les escoles corresponents, el punt més dèbil de tot plegat, i els fa responsables de portar a terme el contingut de la sentència. I, si mal no recordo, més o menys semblant va ser el procés que es va portar a terme  en l’educació a Les Balears, reduint l’ús del català a un  terç de la jornada escolar. Omnium ja s’ha posicionat, Rigau també (i per tant, el Govern). No sé encara  que ha dit l’ANC. Com deia H. Barrera “...tenim pressa, molta pressa...”, perquè la guerra (amb noves i tramposes balances fiscals a la vista), està clarament oberta.

La FAES ha posat a disposició del que ho vulgui, un test que  es titula  Veinte preguntas con respuestas sobre la secesión de Cataluña. És fa molt difícil d’empassar un text insistent en el que anem sentint i amb conclusions com:  “La secesion [Catalana] es un proceso sin razones que se apoya en la invención de un agravio inexistente”. Tal com sona!. Realment no és la meva intenció posar-me  discutir. Però tampoc me’n puc estar de recordar-los-hi a aquests senyors de la FAES la lliçó que el Historiador Fontana va llegir en la sessió inaugural del famós simpóssium “Espanya contra Catalunya”. No la llegiran, ja ho sé. Però la meva legitimitat en el que estic fent, amb aquella lliçó magistral (i amb totes les altres, pot ser no tant magistrals però recalcitrants en el meu viure diari i durant tota la meva vida), em queda perfectament justificada. I en canvi, la seva no.

La convenció del PP a Valladolid m’ha recordat aquelles èpoques en que el Sr. Aznar anava sempre voltat de turiferaris i amb aquell reguitzell d’adlàters  especialment lligats als mitjans de comunicació. Però mentre que en aquelles èpoques aquella parafernàlia els hi sortia de l’ànima, ara els hi surt de la necessitat. Necessiten fer-nos creure que estan bé, units, pletòrics, etc..., quan en realitat intenten amagar el tuf que provoquen Bàrcenas, Gurtel, Fabra, Gallardón, etc...  i el del propi Sr. Aznar presentant-se com a nou salvador de les pureses pàtries. Es nota que en pocs  mesos hi ha eleccions europees i la caixa necessita no perdre ingressos, és a dir no pot perdre escons. D’altra banda  s’obra el partit amb formacions noves amb massa coincidències comuns perquè el PP  no  hi perdi vots, i per tant ha d’anar “exemplaritzant”  al seu actual líder,  fent molt soroll per intentar apaivagar les veus crítiques  pròpies i, simultàniament, per marcar perfil davant de l’oposició i d’aquests nous partits. El futur del PP sembla més que dubtós i El Periódico, en la enquesta d’avui dilluns, assenyala que el PP pot perdre 60 escons en les properes eleccions generals. Així les coses, és evident que han de cridar molt per a fer-se notar. En el discurs final, no hi podíem  faltar-hi nosaltres. I en Rajoy ens diu que la independència faria tornar a Catalunya a l’Edat Mitjana, oblidant-se de que, de tornar-hi, seríem lliures...: el que fa no saber història! I així anem.


J. Vinyeta

3 de febrer de 2014