dimecres, de novembre 27, 2013

207.- Comentaris (Rajoy, ANC...)

207.-  Comentaris  (Rajoy, ANC...).-


Rajoy .- No és una notícia d’última hora, però sempre és bo de recordar que el Sr. Rajoy ens va demanar “seni”, amb paraules textuals, suposant que el que ens volia demanar era “seny”.  Dic que sempre és bo recordar la demanda del Sr. Rajoy perquè , al menys a mi, em deixa clar quina és la forma de respectar-nos donat que, amb un mínim de voluntat, pronunciar “señ” no és una cosa tan difícil. Però el més gruixut  de tot plegat és que demana cordura (per allò de la traducció  al castellà de la paraula) a aquells ciutadans d’un país que tenen com a divisa  allò del seny.[1] Avui dia, tot el sector unionista o assimilat, ens va demanant moderació. És una manera de demanar-nos  seny. Però aquest seny que ens demanen, no és ja prou explícit en  la nostra actitud fins ara?. Dons es veu que no i que l’única moderació, l’únic “seni” és el  d’aquells que  el què estan fent és precisament esverar el galliner. El nostre seny ha de ser el reflex de la seva voluntat. Si no, és violència nazi...

Fabra.- No he llegit la sentència però, independentment del contingut, tinc la sensació que els 20 anys de poder de la família Fabra a Castelló ha rebut  una patacada seriosa.”El abuelo del Aeropuerto”, un dels “fills predilectes” del PP, ha estat condemnat a quatre anys de presó per defraudar a hisenda. Al Capone també va ser condemnat per delicte fiscal...

Bárcenas.- El Jutge que porta el cas parla d’una segona comptabilitat  B “continuada”, fet que, evidentment, nega una  altra vegada el PP. No obstant, aquesta vegada la Sra. Cospedal diu que demanarà al fiscal que comprovi aquesta suposada comptabilitat B. La pregunta és: de qui depèn  la fiscalia?. I aquesta fiscalia, que depèn directament del govern i, en conseqüència, del PP, serà imparcial a l’hora de fer l’anàlisi corresponent? S’ho creu algú? Fa un cert tuf...!

ANC.- La coneguda Declaració de Novembre ha mantingut el to esperat. Si les circumstàncies que està vivint el País fossin les normals de qualsevol Estat Sobirà,  gosaria dir que la Declaració està fora de mida[2]: l’ANC no és qui per fixar la línea executiva que ha de seguir el Govern. Però això no equival, en cap cas, a poder sostraure-li  a l’ANC els drets a la exigència del compliment de les promeses electorals dels nostres elegits a les urnes. I això és el que fa: exigir aquest compliment en nom dels que representa, i que és una part molt i molt significativa de la ciutadania.

La situació del país és excepcional i per tan les actuacions, en general, també han de ser-ho. L’ANC, agradi o no, ens ha portat fins on som. Tinc la convicció de que si no hagués estat per les grans mobilitzacions que han portat a terme l’Òmnium en primer lloc i les posteriors, capitanejades per l’ANC, no seriem, repeteixo, on som. El President Mas va recollir la torxa que va deixar a les seves mans  la riuada de l’Onze de Setembre del 2012, riuada que es ratifica a l’any següent per les mateixes dates i que ens exhibeix a  Europa. I això és així.  I és per tot plegat que em queda clar que l’ANC, com a mínim, té  la autoritat  moral que li atorga l’èxit de  les mobilitzacions per sí mateixes i la autoritat, podríem dir-ne física,  que li atorguen els gairebé dos milions de persones presents en la Via Catalana el Setembre passat. Per tan, el que realment fa l’ANC és recordar-los-hi als polítics que han de fer la seva feina i que aquests senyors que estan al Parlament en cap cas poden tergiversar el sentit d’aquelles mobilitzacions que, amb claredat, demanaven la independència del País. Els hi diu, dit d’una altra manera, que interpretin la voluntat majoritària del poble català[3] de celebrar un referèndum per decidir-ho, voluntat expressament reflectida en els últims resultats electorals. I que no badin.

Així les coses, és ben cert que els temps  acordats donen de termini fins a fi d’any per a decidir forma, data i pregunta de la consulta en compliment del Mandat Parlamentari[4] al respecta. A tal fi, l’ANC  requereix la màxima unitat de les forces polítiques, tant unitàries i transversals com ho han estat les manifestacions  ciutadanes.

I, per què es fa necessària aquesta estirada d’orelles? Dons, senzillament: perquè l’amplíssima unitat ciutadana expressada entén que massa partits polítics no estan per la feina i van marejant la perdiu. La onada civil els va atrapar amb els pantalons al garró i, tot i que varen corre tan com varen poder per afegir-s’hi i no ofegar-s’hi, donen la sensació de que tot plegat, no a tots, és veritat,  els hi va gran. I aquesta actuació política que la  ciutadania interpreta  com d’incapacitat, de por partidista de fractura interna, d’incomoditat,  o d’indolència o de tot plegat, és el que l’ANC empeny a corregir. I és per això que, a pesar dels meu dubtes, entenc necessària, de moment,  la seva  tutela del procés.





J.  Vinyeta
26 de Novembre del 2013



[1] I la rauxa, també!, quan toca.
[2] Si el País ja fos un Estat normal, independent, l’ANC ja s’hauria dissolt
[3] Segons l’últim CEO
[4] Resolucions del Parlament de Catalunya del Setembre  d’enguany.