divendres, de novembre 01, 2013

203.- Coses que van passant

203.- Coses que van passant.-


 Strassbourg.- Cueja, i va per  llarg, la sentència del Tribunal dels drets Humans posant fi a  la  famosa Doctrina Parot. He demanat la opinió  a un bon amic meu, jurista de professió,  i em diu que la sentència és, des del punt de vista jurídic, impecable.[1] Però, dit això, afegeix que la sentència  deixa en llibertat a gent que no es reintegrarà de nou en la societat que els va condemnar, amb les conseqüències d’interpretació moral que això comporta.

Les anomenades Associacions de Víctimes del terrorisme han posat el crit al cel per la immediata alliberació d’una de les condemnades de més història delictiva terrorista i per la que sembla imminent alliberació de tots els terroristes penats amb la doctrina Parot. Però aquestes associacions, que varen estar manipulades pel PP per uns vots, a les que el PP  va encendre l’esperit de venjança davant del que hauria d’haver estat senzillament el de justícia i que es varen creure al Partit Popular, ara s’hi manifesten en contra per sentir-se traïts. Pot ser que aquestes associacions no fossin sabedores  de que el propi Govern que la va legislar i els jutges que aplicaven la llei si sabien que el que ha passat a Strasbourg, podia passar. I la Llei de Murphy, sol ser inexorable..

Tal com em deia el meu amic jurista, potser és ara el moment d’iniciar un debat seriós sobre les penes a imposar pels delictes, augmentar la duresa d’aquestes penes per alguns d’aquests delictes i que aquest debat, seriós, ens porti de nou a decidir sobre  la  aplicació de la cadena perpètua (personalment  penso que en cap cas, repeteixo, en cap cas, ens pot portar a pensar en reinstaurar la pena de mort). Però també em deia que un debat d’aquesta mena es fa difícil en un País en que les faltes menors (el no pagament del bitllet del metro o l’autobús, com a més  comuns i freqüents...) son gairebé beneïdes per bona part d’¡aquesta societat. Aquest debat ens pot portar, per allò de la “Llei del pèndul” de la permissivitat comentada  a la rigidesa més  intransigent que podria  fer-se realitat de forma perillosa. Tot té risc, però em sembla evident que és un debat que ha portar-se a terme.

ANC.- Em sembla bé el planteig que feia la Sa. Forcadell en un intent de blindar al President Mas en el tema de les protestes per les famoses retallades, demanant que aquestes protestes es traslladin a Madrid que, al cap i a la fi, és qui realment disposa del mitjans i poder decisori suficients per  a poder-les corregir. Em sembla bé. Però entenc que l’Administració, sabedora del que pensa i creu molt bona part de la societat civil, s’hauria de regenerar   i aprimar-se. I no precisament dels funcionaris dels serveis bàsics (metges, mestres, bombers, policia...) si no d’aquells que fan que, per exemple, obrir – instal·lar – emprendre un negoci estigui en  uns nivells de país subdesenvolupat i sigui un autèntic  Via Crucis. Sempre ens queda la sensació de que la quantitat de burocràcia necessària per endegar els processos assenyalats no és més que el resultat  de tenir plantilles  innecessàries d’una sèrie de funcionaris (sense entrar en el tema de la designació d’aquests funcionaris) que han de cobrir un expedient que justifiqui la seva presencia en l’Administració. Dit d’una  altra manera: si la administració fos més prima, els tràmits serien més curts. Seria bo de veritat. I la societat civil entenc que ho interpretaria  com a un acte de solidaritat.

El Bisbe de Girona.-  Monsenyor  Francesc Pardo, en l’homilia en  la Catedral amb motiu de les festes de San Narcís, ha demanat públicament perdó "pels insults i els menyspreus d'una televisió vinculada als Bisbes"  en clara referència a 13TV propietat majoritària de la Conferència Episcopàl Española. I recorda ahir, insistint, el paper de l’Església en la defensa dels drets fonamentals del ciutadans. Els bisbes catalans ja es varen desprendre de les accions de la cadena en qüestió i per tant, teòricament no en son responsables per acció. Però em sembla que el Bisbe Pardo és conscient de que ell i els seus companys dels bisbats de Catalunya, formen part de la Conferècia Episcopal esmentada i, al menys fins avui, no han observat bel·ligerància expressa des de la trona o en els fulls dominicals, a les emissores de la Cope. I suposo que demana perdó per haver pecat en conseqüència per omissió en aquest assumpte. Ha estat un primer pas important. Però ara n’han de venir més de passes en aquest sentit. Personalment m’agradaria sentir demanant perdó pel mateix a l’actual Bisbe de Solsona. Seria bo,oi?

Per “amanir” la situació, ja només ens faltava  que el diari ABC ens demonitzés a Roca Junyent. Serà perquè això del Halloween els afecta...?

J.  Vinyeta
31 d’octubre de 2013



[1] El canvi del codi penal, si no recordo malament es realitza l’any 1995. Mentre, s’aplicava el Codi Penal de 1973. Sobre les sentències fermes d’abans del 95, no era aplicable el que s’ha vingut en nominar la Doctrina Parot,  que  és la que  el Tribunal d’Strasbourg   declara no ajustada a dret. En cap cas l’aplicació de penes pot ser retroactiva.